跳至

首頁

尾頁

大宅

請問有無大埔家長既小朋友讀這間學校呀, 請問此校有沒有實行普話教學, 如有的話由幾年級開始?

謝謝!

複式洋房

小兒今年升讀這學校小一, 從小一開始有2班普通話班, 是用普通話上語文課的.

大宅

吾該晒你呀....我諗你小朋友一定讀得開心啦.

原文章由 shingshing1223 於 07-9-13 17:06 發表
小兒今年升讀這學校小一, 從小一開始有2班普通話班, 是用普通話上語文課的.

男爵府

好媽媽勳章 親子達人勳章 畀面勳章

有關普通話教學班的資料,想作少少補充:

由今年小一開始,增至兩班。今屆小一升上小二時也是兩班,如此纇推。

之前數屆都是每級一班,小二一班,小三一班,小四精英班之中有一班及小五精英班之中亦有一班。

教學重點在於雙向溝通,學生有大量機會表達自己看法,老師隨時作出互動回應,不是一般老師講學生聽,學生的意見可能天馬行空。

複式洋房

係呀, 我小朋友對於小學生活快適應, 成日返屋企都話係學校玩遊戲好開心, 仲要教埋我玩, 因為教科書設計左d遊戲, 每課書都有d字card, 從遊戲中認識每課書的生字.

功課量不多但種類多,樣樣都有小小, 但每日都要抽時間同佢元成學校要求的親子閱讀/Oral.

開始的時候反而係我要去適應, 因為比起幼稚園時的確多了很多事事做.

原文章由 sugarjade 於 07-9-13 17:09 發表
吾該晒你呀....我諗你小朋友一定讀得開心啦.

大宅

最緊要小朋友讀得開心, 請問有無開放日舉行呀, 有時間既話我都想去睇下呢間有愛心既小學. tks

原文章由 shingshing1223 於 07-9-14 09:54 發表
係呀, 我小朋友對於小學生活快適應, 成日返屋企都話係學校玩遊戲好開心, 仲要教埋我玩, 因為教科書設計左d遊戲, 每課書都有d字card, 從遊戲中認識每課書的生字.

功課量不多但種類多,樣樣都有小小, 但每日都要抽時間 ...

大宅

我最關心小朋友既品行, 請問大家覺得學校d學生乖唔乖, 品行好嗎?

複式洋房

其實我都係去左學校2次, 我唔知d學生乖唔乖, 而且我住係粉嶺, 更加唔知d街坊點睇呢間學校囉.
我記得8月尾去學校參加小一家長日時, 講得最多的就是訓育主任,
佢話學校最注重小朋友德育, 佢地係用愛去教導每個學生的, 所以校訓只有一個字 "愛" .
我個人認為,如果一個小朋友在有愛環境下成長, 壞極都有限啦.

原文章由 Samuel媽 於 07-9-14 13:21 發表
我最關心小朋友既品行, 請問大家覺得學校d學生乖唔乖, 品行好嗎?

首頁

尾頁

跳至