夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

大宅

S

大宅

可以搬返走ma?

禁止訪問

引用:我同佢15歲開始拍拖,我地22歲就踏入人生另

別墅

回覆:離婚路距離我應該不遠了

打算同99住幾耐先換樓?

大宅

搬?除非買返層樓就搬到走,老公話租好貴,租交左係人地既,樓供左係自己既,而家咁貴點買得落手。唉

大宅

本來睇緊原先住緊個屋苑,但三房得一兩個放,而且住得好殘,唸住再睇定先,點知三個月都冇就加左50萬,一路升到而家,我都好想有ex date

侯爵府

畀面勳章

一早唔應該賣咗層樓返奶奶度住,你搬入奶奶屋企,佢先係間屋女主人,你未搬入去前佢生活習慣已經係咁,相信之後都好難改變,樓價貴D咪貴D,50萬換回一段婚姻好抵,相信你之前係因為層樓有$賺先放,不如同你C6傾下,最多買平D既屋苑,你個情況搬走係唯一方法

Tangbee11298  唉,估到有今日就唔會押段婚姻落去啦  發表於 14-4-16 00:13

大宅

而家個價係我出埋去做都供唔起,我都好想買平點,但老公唔願意,

侯爵府

畀面勳章

引用:而家個價係我出埋去做都供唔起,我都好想買

原帖由 Tangbee11298 於 14-04-15 發表
而家個價係我出埋去做都供唔起,我都好想買平點,但老公唔願意,
咁你要同C6傾,佢係咪寧願離婚都唔搬走丫,佢同佢媽媽由細住到大,佢一定覺得佢媽冇問題,因為你C6已習慣了佢屋企人既生活習慣,所以你平心靜氣講返你感覺,希望佢諒解,再找方法解決

男爵府

我好明,你行緊我條舊路!•••••••唯一出路搬走!我用晒D私己錢,租樓,買家私。搞掂後跟住同老公講:我同個仔幾多號就搬,你要嘅就你自己同你亞媽住!
絕對明白你感受,人都顛!

Coffeekk    發表於 14-4-16 15:40
Tangbee11298  多謝你啊  發表於 14-4-16 00:11

大宅

回覆 babykarlson 的帖子

租金而家都好貴,得佢一個做呢凈交租都8、9千仲有食呢,重點係呀仔下年又返學學費麵唔平,唉條路點行都行唔通,又怕佢壓力大,講真要傾既都傾過佢唔願意住舊樓,我同佢冇野講,一個人積唔積極有眼睇

大宅

你去搵份工啦,自己有份收入總好過伸手等人比錢,亦可以加快買樓時間。

翡翠宮

既成事實, 又搬唔到; 你又唔想搵工
得一個辦法
唔好抗拒佢地成家人
好似老人家叫阿B, 由佢叫囉; 又唔會少條毛; 咁都值得嬲?
唯一係衛生問題要把關你, 你係full time mom; 一定做得到.
至於態度問題, 說話問題; 你放鬆D, 對方自然會放鬆D;
唯有係咁, 你係搬到出去之前; 先會有好少少既生活
如果唔係; 遲早婚姻都賠上埋

大宅

佢以前會氹你,因為係初發生。如果你成日都為同一件事嬲佢就會麻木,唔理。你現在都冇咩可以做到,唯有積極啲搵樓,搬咗就天下太平。其實最初搬返去佢有冇問過你介唔介意?如果有,你只好忍耐多陣,唔好因為咁而傷感情,佢夾係中間都好辛苦

子爵府

回覆 Tangbee11298 的帖子

男人最怕去調停兩個女人之間的爭執,你C6的身份很尷尬,他幫你可能情況更糟,試想想,如以後你個仔幫女朋友來話你,你會怎樣想?何況當初搬回去的建議,是你們一起共同商議好的,「相見好同住難」的確是至理明言,一個家有著兩個女人,你99一定會覺得自己的領地被入侵,加上她的生活習慣一向如此,你怪她不夠衛生,就算是為她好,她聽來好像是你想質疑她,兩人有心病就甚麼都看不順眼。其實她叫你個仔B仔,老人家叫甚麼也只是一種叫法,她的語音不純正,也不能怪她,畢竟都說了這麼多年。

現在最重要反而是要和你C6修補番大家的感情,感情就像你銀行儲款一樣,婚後每一次的爭執都是在支取由拍拖以來儲起的感情,現在你和C6一定是透支了,每個月連利息都付不起,大家的感覺是越來越淡了,這個情況不能讓其繼續惡化下去。或許你可以嘗試由他的角度去看,每一天回來都看到女人之間的爭執,他聽到你的怨言,又要聽自己母親的哭訴,他其實真是一個夾心人,左右都不是人。而男人一向每一次都只能做一件事,解決一件事,那個畢竟是養大的媽咪,他又怎可能可以去叫她應做甚麼呢?

有時候退一步,停一停,想一想,你會發現其實與其和99不停為生活上的習慣、為大家對湊仔的不同意見而爭執,不如求同存異,凡是對個仔好的,都接納,如真的不太可以接受,怕令到個仔病,也可以向99反映,我相信她仍是痛錫個孫,為了個孩她懂怎樣做的。你先踏出第一步,我相信你99都會感受到你的轉變,婆媳關係轉好,你C6回來才不會老是覺得回家反而更累,不如花時間去打機看電視,也不和你溝通,他怕你又投訴這投訴那。另外如可能的話,你都要出去找工作做,這樣也可以減輕你C6的經濟壓力,也可以避免長時間面對99。

婚姻是要努力去維繫的,不能在見到已經出現問題還任由其繼續惡化下去,這樣總有一天當你發現他變心了,屆時想後悔就太遲了。趁現在還未晚,快快努力去改善大家的關係吧!

Tangbee11298  其實只要唔干涉我仔既我係唔會出聲,佢鐘意點就點,我知自己係過客身份  發表於 14-4-17 00:39
Tangbee11298  多謝你教導,我跟99相處唔到,我好多時唔岩聽都唔入耳,但大家都係主觀  發表於 14-4-17 00:23
maylmm    發表於 14-4-16 12:51
mc <()>

公爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

你老公不斷進修增值,而妳將所有時間放在家,漸漸眨值。日後佢起你飛腳超易。要為自己舖路。否則將來你㑹好慘。

侯爵府

引用:我同佢15歲開始拍拖,我地22歲就踏入人生另

原帖由 Tangbee11298 於 14-04-15 發表
我同佢15歲開始拍拖,我地22歲就踏入人生另一階段就結婚,隨之就買樓,一齊都好順,但前年有左小朋友老公想 ...
出翻黎做野,除左有自己收入外,個人既注意力都會轉移咖,到時你就唔會介意佢究竟一日俾幾多個電話你咖啦,仲有,到時有工人,你99衛生既問題可以舒緩下。
但有點我覺得你太執著啦,人地點叫其他細路你都要管?如果你唔中意人地叫自己老公左老公,人地系咪唔可以叫?

翡翠宮

相見好同住難,所以寧願間屋細都唔願搬返去同99住,而且最好自己有返份收入

珍珠宮

好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

FEEL到你壓力爆煲, 再唔處理住屋問題真係離婚不遠了

複式洋房

I think you need to buy a new flat and not live with your 99!

首頁

尾頁

跳至