嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

男爵府

身上的摺住(包括:手/腳皮連小腿/頸),都出現紅色.唔知係咩黎?

大宅

可能你沬得唔夠乾啊. 摺位一定要乾爽的. 如果唔係就一定會紅

原文章由 happyvv 於 07-9-17 11:15 發表
身上的摺住(包括:手/腳皮連小腿/頸),都出現紅色.唔知係咩黎?
小叭係06年12月5日出世時重3.23kgs,1個月4.55kgs,2個月6.40kgs,3個月7.72kgs,4個月8.20kgs,5個月8.80kgs, 6個月10.00kgs, 7個月9.55kgs, 8個月10.00kgs, 9個月10.16kgs, 10個月10.45kgs, 11個月10.91kgs
(4個月第一次反身, 5個月坐, 8個半月爬, 9個半月出牙(上面兩只),10個月出牙(上面兩只)12個月7只牙, 11.81 kgs

細叭係09年1月26日出世, 體重6磅半.
4個半月轉身, 5個月識坐, 7個半月出第一只牙(下面)

複式洋房

原文章由 happyvv 於 07-9-17 11:15 發表

有可能係濕疹,或者你同佢沖完涼無印乾嗰d地方。你最好搵醫生睇睇,同埋記住沖完涼一定要印乾所有摺位(記住係印唔係擦,唔係會再刺激皮膚甩皮)。

男爵府

唔係濕疹掛!!佢無痕無痛(因為無喊),所以應該係唔夠乾爽似d

原文章由 忌廉貓 於 07-9-17 14:16 發表

有可能係濕疹,或者你同佢沖完涼無印乾嗰d地方。你最好搵醫生睇睇,同埋記住沖完涼一定要印乾所有摺位(記住係印唔係擦,唔係會再刺激皮膚甩皮)。 ...

大宅

濕疹都未必一定痕&痛, 小叭只腳都有濕疹,佢都好似無o野咁...所以如果嚴重一定要帶佢去睇醫生

原文章由 happyvv 於 07-9-17 15:50 發表
唔係濕疹掛!!佢無痕無痛(因為無喊),所以應該係唔夠乾爽似d
小叭係06年12月5日出世時重3.23kgs,1個月4.55kgs,2個月6.40kgs,3個月7.72kgs,4個月8.20kgs,5個月8.80kgs, 6個月10.00kgs, 7個月9.55kgs, 8個月10.00kgs, 9個月10.16kgs, 10個月10.45kgs, 11個月10.91kgs
(4個月第一次反身, 5個月坐, 8個半月爬, 9個半月出牙(上面兩只),10個月出牙(上面兩只)12個月7只牙, 11.81 kgs

細叭係09年1月26日出世, 體重6磅半.
4個半月轉身, 5個月識坐, 7個半月出第一只牙(下面)

男爵府

咁小叭既濕疹係點既樣架?

原文章由 fion2504 於 07-9-17 16:13 發表
濕疹都未必一定痕&痛, 小叭只腳都有濕疹,佢都好似無o野咁...所以如果嚴重一定要帶佢去睇醫生

大宅

因為BB出汗 加上係摺位所以容易紅,多D清潔會好好多!

複式洋房

我個女都係喺腳跟摺位有濕疹,又係唔痕唔痛,只係釭和甩皮。醫生俾咗 d 藥膏,要我幫BB沖完涼印dry之後搽多d,要大pat 大pat 咁搽,重話再嚴重d就要搽類固醇。

原文章由 fion2504 於 07-9-17 16:13 發表

民房

我小b之前都係手腳褶位有紅痕及甩皮, 我用seba o果隻潤膚膏幫佢搽, 都okay喎, 你可試一試 !

複式洋房

我阿B都係一樣, 用左Ego個隻Egozite Cream, 紅既地方好快冇左, 你都可以try try

男爵府

sldm831

咁你個b有無甩皮架?

原文章由 sldm831 於 07-9-20 18:13 發表
我阿B都係一樣, 用左Ego個隻Egozite Cream, 紅既地方好快冇左, 你都可以try try

首頁

尾頁

跳至