論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

做左4個月辭工,話老公要佢返菲律賓,想生仔,但佢喺 facebook 唱開哂原來加拿大有人請左佢。勁無奈
她在facebook 向同鄉說經同一agent. 不知是否我之前請她的agent. 因這agent 在加拿大有分公司,如果是同一公司這agent 就太無良,把香港僱主當是踏板和陪訓中心,收兩便agent fee.不過以上未有証據,有冇JM有相同遭遇,有何對策?

別墅

回覆:工人辭工話想回鄉生仔,原來

請問你工人以前有無係香港做過?究竟,去加拿大係咪要有hk 2年經驗?

大宅

回覆:LOVEUSON 的帖子

以前做過兩年,轉黎我度當踏板!

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

之前有會員話喺香港做夠一年都有資格申請去加拿大做。

ffbb  係啊,我個工人姐姐都係話做1年,再加埋有一定學歷就可以。  發表於 14-4-26 20:35

大宅

LOVEUSON 發表於 14-4-26 11:02
請問你工人以前有無係香港做過?究竟,去加拿大係咪要有hk 2年經驗?

應該喺香港做過,易啲被請。呢個都係我肯請40+歲的主要原因,因為係我揀佢,嚟到香港之後,去加拿大/俄羅斯/或者第二個家庭都比較困難,況且我唔洗湊小朋友。依家我果件雖然難頂,主動權都喺我手,我唔用佢我都可以慢慢部署,無咁容易比佢蹺起!

ha-ppyday  有見地!!  發表於 14-4-28 16:22
ecling    發表於 14-4-28 13:17

男爵府

Juniecat 發表於 14-4-26 10:58
做左4個月辭工,話老公要佢返菲律賓,想生仔,但佢喺 facebook 唱開哂原來加拿大有人請左佢。勁無奈
...
我姐姐做咗半年,3月5號係香港走,3月23號菲律賓飛加拿大,你姐姐都同你講返菲,我個個呃我俾佢返去。

大宅

回覆:happyelvis 的帖子

我諗以後都要請D 40+冇藉口話生仔同冇咁易申請去外國

wcpcelia  都係睇彩數  發表於 14-4-26 17:48

大宅

引用:Quote:Juniecat 發表於 14-4-26 10:58 做左

原帖由 Joanma03 於 14-04-26 發表
我姐姐做咗半年,3月5號係香港走,3月23號菲律賓飛加拿大,你姐姐都同你講返菲,我個個呃我俾佢返去。 ...
即係一上工就申請,邊做邊揾,一批准就走人。

複式洋房

回覆 Juniecat 的帖子

加拿大朋友:香港做得好的、都去了加拿大!

大宅

引用:回覆 Juniecat 的帖子加拿大朋友:香港做得

原帖由 jolidora 於 14-04-26 發表
回覆 Juniecat 的帖子

加拿大朋友:香港做得好的、都去了加拿大!
加拿大個邊點知邊個做得好?

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

40+又有40+嘅問題, 我請過個好臭脾氣, old seafood, 唔聽講, 好似揾咗個晚娘返嚟一樣。

伯爵府

回覆:Juniecat 的帖子

sigh,that's why I will never hire someone with a college degree. I am afraid they will use me as a stepping stone to Canada.

男爵府

回覆:工人辭工話想回鄉生仔,原來

唔知架。試試下
加拿大越來越多人想請外傭
但多數菲。做夠兩年。 就轉工。因可以在那邊入藉

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

DoReMi媽媽 發表於 14-4-26 23:10
40+又有40+嘅問題, 我請過個好臭脾氣, old seafood, 唔聽講, 好似揾咗個晚娘返嚟一樣。 ...
點止似晚娘呀, 一言九頂, 黑起塊死人面, 做野無力, 駁咀就好氣, 自把自為, 整爛野賴人, 喊話我屈佢. 惡頂過奄尖家婆呀.
媽D揸面唔見咗, 問佢, I swear I have not touch it. If I touch it, God will punish me. 唔知係咪佢把衰口咁靈, 佢D皮膚越來越巢, 成個人越來越似疆屍乾

hoho369  笑死  發表於 14-4-28 17:15

大宅

回覆 babyjk2013 的帖子

即使唔完約被炒都去到加拿大?

男爵府

回覆:Dicdicmama 的帖子

agent 肯幫手 就咩都得

複式洋房

引用:40+又有40+嘅問題,+我請過個好臭脾氣,+o

原帖由 DoReMi媽媽 於 14-04-26 發表
40+又有40+嘅問題, 我請過個好臭脾氣, old seafood, 唔聽講, 好似揾咗個晚娘返嚟一樣。 ...
我嗰個38,已經成曰周身病痛,成曰拿住支驅風油當香水咁搽。

象牙宮

lily-of-valley 發表於 14-4-26 23:50
點止似晚娘呀, 一言九頂, 黑起塊死人面, 做野無力, 駁咀就好氣, 自把自為, 整爛野賴人, 喊話我屈佢. 惡頂過 …
我嗰個唔止臭脾氣, 仲未問過攞我喺星買返嚟嘅白咖啡飲, 成間屋得我兩公婆加工人, 我老公唔飲哩啲咖啡, 我又冇飲, 佢話佢冇飲喎, 啲咖啡粉狀都識得自己蒸發, 連個包裝袋都發埋, 超乞人憎。

象牙宮

ericathy 發表於 14-4-27 00:00
我嗰個38,已經成曰周身病痛,成曰拿住支驅風油當香水咁搽。
之前有個會員話介紹個59嘅俾大家, 外傭比香港人衰老得快, 59真係未必幫到好多手, 由其是湊小朋友, 力不從心。

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

DoReMi媽媽 發表於 14-4-27 00:04
我嗰個唔止臭脾氣, 仲未問過攞我喺星買返嚟嘅白咖啡飲, 成間屋得我兩公婆加工人, 我老公唔飲哩啲咖啡, ...
佢passport寫1970出世, 但成面成手巢皮, 手似鬼爪, 做野無氣, 70歲都好氣過佢. 口頭禪I don't know, I have not touch it, I swear.
而家呢個又係1970, 但無咁肉酸. 好肥, 好慢, 好蠢, 好貪心, 但唔敢咁大胆同我頂到行. 遲D唔知.

首頁

尾頁

跳至