親子旅遊

跳至

首頁
12345...13

尾頁

大宅

剛去了五天台中,是第一次去台灣,印象很好。
*小食又平又好食,台中的人很多都較有人情味,不是凡事向錢看。
*環保綠化很好,農產品超正。
*特別推薦花生、蓮霧

*民宿的服務很好,日月潭的碧水山居,靚景幽靜,5月中前還可上頭社水庫看螢火蟲,真的很多!!
*九族文化村也值得玩。另外在伊達邵有一家均點烘焙坊,牛軋糖非常棒,老板娘做生意很老實,又不會逼人買野。
*埔里的18C巧克力坊不太平宜,但雪糕與生巧克力都很好吃
*在酒廠及對面的市埸,勁多手信買,不容錯過

*原來廬山溫泉還有大半旅館營業,可能不是颱風季節去,覺得無咩問題。住了一品居的大房,覺得非常好,很舒適,大浴池,大梳化,有飯廳,茶水間,更衣室,服務也很好。我們沒有出去晚飯,帶來上一餐吃剩的飯菜去,他們還主動替我們翻熱,送到房間給我們吃。孩子想吃白飯,老板免費給我們送一大碗白飯上來。頂樓的雙人vip房仲正,可以睇星星,打算下次訂,兩夫婦再去。

清境農場有馬仔俾小朋友騎,雖然只走一圈影相,但價錢真超值啊

包車司機服務很好,下次去台灣一定再找他

唯一不推薦的是清境的愛力家生活村。可能不是家庭式經營,大堂兩個年輕職員態度超差。飯堂/廚房的就非常好。但最重點是無覺好瞓。我們住的是樓中樓木屋,不知是隔聲差,還是其他問題,在房中走路、在床上轉身也會發出格格聲,隔離房的聲都聽到,整晚好似有人在房中走來走去的。房中設計也很陰暗,孩子、工人與我們都覺得很不舒服,整晚都瞓唔著。真係絕對唔會再住。好彩之後果日去廬山溫泉住得好,休息番。

我們未返香港前,已經很想再去但希望找到平價機票,因為今次搭港龍3大人1小孩要$10000。無平價機票的話,真不能常去....大家訂的機票是否平啲?

子爵府

回覆:台中剛回來,首遊台灣經過分享

我上星期也住愛力家,也覺得樓中樓好嘈,我兩個仔住樓上,鬧左佢好多次,但又未至於瞓唔著,可能隔離屋是我家姐住,又聽唔到佢嘈,我也喜歡他的餐廳,早餐好like。

大宅

Candylau138 發表於 14-4-28 18:33
我上星期也住愛力家,也覺得樓中樓好嘈,我兩個仔住樓上,鬧左佢好多次,但又未至於瞓唔著,可能隔離屋是我家姐 ...
愛力家廚房個大嬸同個印尼姐姐真係好好。
我地瞓得唔好,遲左去食早餐,佢地怕我地唔夠食,特登煎蛋俾我個仔。因為我有印尼姐姐一齊去,佢地仲特登整左印尼式的炒麵及一碟飯俾我地。

Candylau138  早餐個齋勁好味,仲有蕃薯粥食.  發表於 14-4-28 19:17
Candylau138  晚餐有個約60歲的男人,都好好人,仲主動幫我地影相.  發表於 14-4-28 19:15

男爵府

我8月計劃去台中,想找包車,可否pm包車資料和價錢给我,謝謝

男爵府

我8月計劃去台中,想找包車,可否pm包車資料和價錢给我,謝謝

珍珠宮

好媽媽勳章

引用:我上星期也住愛力家,也覺得樓中樓好嘈,我兩

原帖由 Candylau138 於 14-04-28 發表
我上星期也住愛力家,也覺得樓中樓好嘈,我兩個仔住樓上,鬧左佢好多次,但又未至於瞓唔著,可能隔離屋是我家姐 ...
我之前聖誕去,又唔會渦,!

Candylau138  可能我仔頑皮.  發表於 14-4-29 00:36

瑪瑙宮

好媽媽勳章

引用:+本帖最後由+rachel1024+於+14-4-28+18:48+

原帖由 rachel1024 於 14-04-28 發表

翡翠宮

畀面勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章

I 大蚊豬   

大宅

暑假都去台中玩,可唔可以pm包車資料~

大宅

可以都PM包車司機資料比我嗎?

大宅

已pm各位

伯爵府

我地買左香港快運,來回機票$99港元,連埋稅,油加埋行李$,係$640一位,上回香港快運出台中機票係由,3月到9月尾!

ebon  超抵喎! 請問點訂嫁?  發表於 14-9-20 01:43
on1230681  我都買左, 5個人total 3800$ =]  發表於 14-5-23 16:31
過好,每一天!

大宅

Pls pm the driver contact number.
thx a lot

大宅

暑假都去台中玩,可唔可以pm包車資料~
thx

大宅

請問愛力加近唔近请请農場同瑞士花園?因清境有一日唔包車,睇下行去近唔近。

大宅

請問可否PM包車資料, THANKS!

別墅

回覆 rachel1024 的帖子

我7月也計劃去台中,想找包車,可否pm包車資料和價錢给我,謝謝
Welcome to Yannes's photo website ~鎧林開心生活照~

男爵府

好媽媽勳章

rachel1024 發表於 14-4-28 14:22
*小食又平又好食,台中的人很多都較有人情味,不是凡事向錢看 ...
HI~想要包車的資料, 請PM我呀, THX

大宅

SK5 發表於 14-4-30 13:32
請問愛力加近唔近请请農場同瑞士花園?因清境有一日唔包車,睇下行去近唔近。

...
愛力家近小瑞士花園,從小瑞士行上山十分鐘就到,旁邊有香格里拉空中花園,及另外幾間民宿。小瑞士花園旁有巴士青青草原,27台幣一位,4歲以下免費,大約45分鐘一班車。回程可以走路,邊參觀,邊落山,沿途有東西吃。聽聞行去老英格蘭都係十五分鐘。

大宅

引用:剛去了五天台中,是第一次去台灣,印象很好

原帖由 rachel1024 於 14-04-28 發表

我八月到去台中,可否麻煩你pm包車司機資料比我?謝謝!

首頁
12345...13

尾頁

跳至