自由報料

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

上個星期, 對高跟鞋象根斷左, 叫工人拿去平時去開既補鞋檔樹整, 點知果檔既阿伯無開工, 工人就去左恩平道果檔樹整, 話要一星期先有得拿

甘今日工人又病左, 我帶完仔去街, 經開, 就諗住去拿返, 以下就係我們既對白

我: 我想拿返上星期拿黎整象根既金色高跟鞋
女人: 你係樹看下d 金色鞋有無啦(指住檔口排一排排既鞋)
我 : 無wor
女人 : (跟住行去一袋袋好大袋既袋樹想找, 一路找一路問) 你留姓乜
我 : 我吾知wor, (跟住就打返屋企問工人)
女人: 都吾係你拿黎, 叫拿黎果個人黎拿
我 : 佢話xxx
女人: xxx 都有好多個架wor, 叫佢自己黎
我 : 甘xxx 黎到都有好多個啦, 甘你到時又搵到咩?
女人: 甘邊個拿黎就要邊個黎拿返
我 : 甘對鞋係我既, 我叫工人拿黎, 我依家黎拿返都吾得?
女人: 我要保障返自己, 甘你未叫工人黎拿law
我 : 甘依家又講到比你聽佢留乜野名, 我又講得出我對鞋係點同整乜, 對鞋又未比$ 我依家比, 點解吾比得返我
女人: 甘多人拿鞋黎整, 我點知邊對係你
我 : 甘我工人黎到, 你都吾會知邊對係佢啦, 甘多對
女人: 總之就叫佢黎拿返

我火到黎埋, 跟住再問佢
我 : 甘你依家係吾係吾肯比返對鞋我先, 一係你就開單啦, 又吾開單, 依家又話要保障自己, 我就真係吾信你記得晒邊對鞋邊個拿黎整
女人: 通行都係甘架啦
我 : 係, 通行都係甘, 但我工人拿去第二檔整, 我去拿返, 我講得出對鞋個樣, 佢都會比返我
我行開黎, 順便拿返對鞋都吾得, 係吾係真係要個工人特登搭車出黎拿返對鞋, 我還要湊埋個仔係樹扭緊計, 甘都要為難我(個仔已經好吾耐煩扭晒計還扯甩我個袋)
女人: 你吾駛甘勞氣, 你個仔扭計閞我乜事(跟住行去搵鞋)
你過黎看下邊對係你架
跟住一路拿d 黑鞋出黎

我: 吾係你留難我, 我拿完對鞋啦, 佢駛係樹扭計! 我對係金色呀, 你拿d 黑色出黎玩野
女人: (最後拿左對係我既鞋, 前後都無10對)
我要抄底你mobile number, 依家即刻打比你
我 : 你打未打law, 我真係貪得意, 比40元你, 還要拿人地對舊鞋返屋企, 貪著人舊鞋

跟住個女人用1357打比我mobile, 響先比返對鞋我

女人: 我最憎整呢d 鞋
我 : 你甘憎整呢d 鞋, 當初未吾好接law
我會上網同人講, 你好憎整呢d 鞋, 叫人吾好幫親你架啦, 你放心, 以後吾駛整

跟住個女人就係樹鬧鬧鬧............

我慶, 係點解, 當初問我留底乜野名, 我問左, 又答左佢, 佢都吾肯比返對鞋我(佢當時同人傾緊計)

你要mobile no, 驚我拿錯鞋, 我可以比你, 但係點解係要我好似鬧晒交先肯比返我, 果時我真係想吾拿叫工人拿, 但條氣吾順, 我叫工人拿去, 甘如果我工人又未拿返對鞋時已經比我抄左, 甘係吾係我一世吾可以拿返對鞋 , 講得出留既名, 又講得出對鞋整乜, 又講得出對鞋既牌子個樣係點, 甘都拿吾返對鞋

還要係要比$ 架

之前嬲得濟, 係恩平道, 而吾係白沙道

[ 本文章最後由 hinhinmummy 於 07-9-30 08:49 編輯 ]

侯爵府

還有我拿返對鞋返到屋企看吾到佢有mark底名, 即係話, 就算我工人真係去到, 講左乜野名出黎, 佢都係吾會因為留底左xxx個名而搵到我對鞋

甘要人留名, 又無mark 底對鞋係邊個既, 佢憑乜野叫人講留乜野名呀

我諗如果我工人一早同我講左佢留乜乜名, 我去到就甘講xxx黎拿返對鞋, 佢都會照樣會比返對鞋我, 即係話佢跟本吾會知吾係我拿對鞋去整, 依家係樹整色整水話要保障自己, 保障自己就應該要開單, 以後都吾鬼會去幫親呢間檔, 我真係未試過一路行, 一路慶到個心係甘跳 我eq 再低d, 真係係條街樹講晒粗口鬧佢

別墅

呢 d 人真係冇品,學你話齋,吾通攞幾廿蚊出黎換人地對舊鞋著咩
仲有呀你一開始咪形容左咩色咩款,佢仲要俾 d 黑色鞋你自己揾,有理由相信佢一定係色盲
俾着我實隡到佢上天花板再跌番落黎,仲要來回數十次添
你都吾好為左呢 d 小人再忟憎喇,應承你,一定幫你唱唱唱唱開去,以洩你心頭之忿

(p.s 嗰個女人係咪甘樣架 , 哈哈哈)

大宅

bad service

侯爵府

尋日後尾再諗起, 之前阿伯已經無開好耐工, 甘阿女對返學鞋既鞋底甩左出黎, 因為對鞋又係在日本買比佢 & 著左幾次only(開學之後先著), 未叫工人拿去整law

尋日問返工人, 先知原來又係拿去恩平道果間野整, 整完返黎, 吾夠3日, 又甩, 原來佢地用膠水貼架咋, 我都有超能膠啦, 還要收我40元

呃人加無禮貌

叫左工人以後就算銅鑼灣無晒補鞋檔都吾準再去呢間野

別墅

原文章由 hinhinmummy 於 07-9-30 08:52 發表
尋日後尾再諗起, 之前阿伯已經無開好耐工, 甘阿女對返學鞋既鞋底甩左出黎, 因為對鞋又係在日本買比佢 & 著左幾次only(開學之後先著), 未叫工人拿去整law

尋日問返工人, 先知原來又係拿去恩平道果間野整, 整完返黎, ...

hinhinmummy
難怪你啡咁嬲
個女人真你好乞人憎
我支持你杯葛佢
唔幫襯佢整鞋

[ 本文章最後由 ShanShanMa 於 07-9-30 23:21 編輯 ]

別墅

我唸佢生意好唔憂冇生意

銅鑼灣好多人幫襯佢

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

唔好勞氣啦, 我幫你出氣
我多數都係拎出123樓下果間修寶鞋藝, 貪佢快
原文章由 ShanShanMa 於 07-9-30 11:23 PM 發表
我唸佢生意好唔憂冇生意銅鑼灣好多人幫襯佢

侯爵府

原文章由 Charlotte_mom 於 07-10-1 09:37 發表
唔好勞氣啦, 我幫你出氣
我多數都係拎出123樓下果間修寶鞋藝, 貪佢快

邊度123? 我以前幫親何方亮隔離條行仔個阿伯..............

我只係知道, apple 商場隔離有間配匙+補鞋law

shanshanma

我真係吾知好多人幫親佢架wor, 佢都吾係平呀..........我整對涼鞋果條象根都要一week 先有得拿返

如果吾是對鞋還好新淨, 我真係巴鬼火吾拿返對鞋tim呀

水晶宮

畀面勳章 醒目開學勳章 BK Milk勳章

我同你打小人打佢

係大公司, sogo定永安不是有些補鞋店嗎 ? 那里手工都很好兼好耐用.

補條像根要40元呀 ?? 攞返大陸整, 最多2元搞掂啦

原文章由 hinhinmummy 於 07-10-1 11:13 發表

邊度123? 我以前幫親何方亮隔離條行仔個阿伯..............

shanshanma

我真係吾知好多人幫親佢架wor, 佢都吾係平呀..........我整對涼鞋果條象根都要一week 先有 ...
生日月, 開心過

侯爵府

原文章由 雪文 於 07-10-2 15:15 發表

我同你打小人打佢

係大公司, sogo定永安不是有些補鞋店嗎 ? 那里手工都很好兼好耐用.

補條像根要40元呀 ?? 攞返大陸整, 最多2元搞掂啦

...

雪文

我懶去永安呀麻.............同埋我係叫工人拿去, 緊係去d 佢識去既地方啦...........

大陸, 我又吾係成日去..............:-(

複式洋房

嘩!你哋走咗嚟lee度

子爵府

畀面勳章 環保接龍勳章

原文章由 hinhinmummy 於 07-10-1 11:13 發表

呢間幾好o架,我幫襯過~

你講果檔我都整過, 一次之後冇再搵佢~我對高爭鞋個粒野磨蝕左拎比佢整,佢整得好肉酸...粒野都唔係圓滑既...仲要唔襯色........我果隻係黑色鞋,咁都襯唔返.....

侯爵府

原文章由 蘇樂B 於 07-10-23 16:23 發表

呢間幾好o架,我幫襯過~

你講果檔我都整過, 一次之後冇再搵佢~我對高爭鞋個粒野磨蝕左拎比佢整,佢整得好肉酸...粒野都唔係圓滑既...仲要唔襯色........我果隻係黑色鞋,咁都襯唔返..... ...

好彩吾係得我一個話吾好者, 過左甘多個week, 我開始係樹諗, 會吾會我果日倦到心情吾多好, eq 低先同人嘈.............

話比你們聽, 我返到屋企之後, 我就開始好後悔, 點解要比個mobile number比佢, 條x 婆又用133 黎打比我.................即係入左我mobile phone number係佢mobile 樹

我依家返到屋企, 吾敢將條線飛返屋企, 我好驚佢半夜三更整蠱我...............

:-( 我老公鬧我蠢..............但我果一刻, 只係想快d 拿返對鞋, 帶個扭緊計既仔返屋企....................

男爵府

hinhinmummy,

唔洗嬲, 依啲人等執笠啦, 電話唔比都比咗啦, 如果有電話騷擾, 咪去報警, 因為估都估到係邊個玩野, 當時你應該影低佢個衰樣, post上黎等大家唔好幫襯佢

大宅

原文章由 hinhinmummy 於 07-9-29 16:19 發表
上個星期, 對高跟鞋象根斷左, 叫工人拿去平時去開既補鞋檔樹整, 點知果檔既阿伯無開工, 工人就去左恩平道果檔樹整, 話要一星期先有得拿

甘今日工人又病左, 我帶完仔去街, 經開, 就諗住去拿 ...

hinhinmummy

我都有對Boot諗住拿去補, 好彩係度睇到你個post乍

咁係銅鑼灣邊度有誠信d既補鞋檔呀

大宅

銅鑼灣沒有好既補鞋鋪???

侯爵府

原文章由 雯雯 於 07-10-26 16:54 發表
銅鑼灣沒有好既補鞋鋪???

我補開既伯伯吾知係吾係退休無見人好耐, 我無試過其他, 但有人話apple 商場隔離果間有得配匙既舖頭幾好wor.........你可以去試下既, 我去配過key, d態度一定無果個x婆甘差

伯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

呢檔野縱橫果區幾廿年,service差,但真係唔明點解佢真係唔憂做,我試過去買鞋油,領教過佢地既極差服務態度.

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至