母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

子爵府

畀面勳章

我 bb 一出世就照燈,只係產房啜過1個鐘,之後埋唔到身,已經出世4日。在出世第2日都揸到 0.3 ml (好過無), 跟住真無點揸都無,得幾滴。現 bb 仍在醫院,估計 weekend 都未走得,昨晚我出院,回家泵過2次,都係得幾滴幾滴咁,估計都係0.幾 ml, 好肉赤,如果bb 埋身果幾滴都好過無,現在就浪費了,因為咁少無可能儲存。我係唔係應該忍痛浪費果啲初乳繼續泵?定係等 bb 有機會埋身先?到時會唔會唔上奶㗎喇??

伯爵府

環保接龍勳章

回覆 Michelle_Hung 的帖子

如果係我會儲存, 其實人奶冇咁易壞, 我會擠落spoon, 起初一定係好少, 唔好用泵, 只會痴晒落泵流唔到落樽. 我用spoon, 我bb同我一齊, 所以即餵, 如果要儲存, 有膠針筒就好. 一日擠10次落spoon, 用針筒抽住放密賓盒/ 袋, 再放雪櫃, 凍左可以放埋一齊, 擠得多就會開始多, 咁先再用泵.

子爵府

畀面勳章

引用:回覆 Michelle_Hung 的帖子如果係我會儲存,

原帖由 於 14-04-29 發表

如果係我會儲存, 其實人奶冇咁易壞, 我會擠落spoon, 起初一定係好少, 唔好用泵 ...
thx! 剛剛好辛苦擠咗 4ml , 希望積少成多,明天帶去醫院俾 bb

我無咁多針筒,可唔可以擠落spoon 再放入奶樽? 我估勤力2個鐘擠一次應該都有20ml 掛?

子爵府

回覆:初生 bb 不能埋身點上奶好?

嗰時醫院姑娘教頭幾日同用針筒(除去針嘴),一路手擠一路喺乳頭上逐滴吸,初乳雪起雪櫃好似可以keep一至兩星期。當時我喺産後房,BB喺新生嬰兒病房,我都係帶筒初乳(都係得0.5-2ml)上去交俾佢地餵。初乳有好多抗體盡量留啦,試下問醫院肯唔肯幫你餵,唔肯就雪喺屋企等BB下星期出院餵返俾佢。

上奶方面,你探BB有無得要求埋身俾佢啜?嗰陣我未出院係每三個鐘上去俾BB啜30-45分鐘。如果無得埋身就要多d手擠,事先要熱敷同按摩,唔識擠就要問姑娘喇,密d擠應該會越擠越多。

伯爵府

環保接龍勳章

都可以, 用樽太大, 會痴好多係邊好浪費, 可以試奶樽蓋, 用保鮮紙封頂, 兩次夾埋入樽. 加油, 會越來越多架.

子爵府

畀面勳章

引用:嗰時醫院姑娘教頭幾日同用針筒(除去針嘴)

原帖由 PonyoBB 於 14-04-30 發表
嗰時醫院姑娘教頭幾日同用針筒(除去針嘴),一路手擠一路喺乳頭上逐滴吸,初乳雪起雪櫃好似可以keep一至兩 ...
我 b 埋唔到身,因情況特別佢係較住機 check 血含氧量同不停照燈,基本上我上去餵奶樽啲姑娘都話我餵得太慢,15分鐘內要餵曬唔好影響佢照燈時間,埋身更加無可能。我在醫院果3日擠唔出,昨晚出院都無,今晚開始有奶但唔多!我一定要努力先得!

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊