基督家庭

跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

好媽媽勳章

子爵府

原文章由 焯嵐媽咪 於 07-10-2 16:41 發表
我在教會係唔多朋友,因本身唔係一個主動ga人,完左就同囝囝走,有 ...

既然你係返緊的教會冇特別的 commitment, 點解唔去搵個有 11:00 a.m. 崇拜的教會呢? 我知好多教會都有幾個時段的崇拜, 何苦搞到自己覺得去崇拜是一件叫苦連天的事!
「多元社區,和諧並存;你我出手,聾健共融 」

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

我都有類似嘅問題。你教會有無團契係你呢個年紀(媽媽團契,婦女團契,成人團契又有埋細路仔嘅呢)崇拜日人人都係匆匆忙忙,一趕到都要預備心情去敬拜(如果唔遲到)之後又快快趣去食飯,真係可以有交流嘅係晌團契,同埋退修會呀,conference 都會多D機會識到人。

子爵府

時間上如果真係配合唔到,
倒不如搵一間0岩自己時間/ 地點的教會.
當然, 自己要返得開心, 又有成長架啦~

不過, 湊住小朋友, 頭兩年都會係問題的.
因為返到去, 要照顧小朋友, 好難習中聽道.
唯有 '盡量' 啦~
始終, 有敬拜, 有人的接觸, 總好過在家.
在家, 親近神的動力都會細 D.

禁止訪問

好媽媽勳章

別墅

[ 本文章最後由 yuki63 於 07-10-16 02:08 編輯 ]
我的小姨甥仔,好可愛呀

禁止訪問

好媽媽勳章

子爵府

原文章由 yuki63 於 07-10-7 02:54 發表
我有個仔仔有自閉症,在教會遇到幾次導師對d細路大細超,因為我仔仔語言表達不好,常常被人忽略,冷落,真是好不開心.(我兩夫婦能信 ...

yuki63,

相信不是每個人都懂得與自閉症兒童相處的﹐因為主日學導師沒有受訓如何照顧自閉症兒童。再者一個星期只見他一個小時左右﹐跟本無可能在同時照顧其他孩子的情境下, 花太多時間去學習了解一位自閉兒童所需的特殊照顧 —— 大家該理解的。

我教會有一名現年5歲的小朋友, 被評為發展遲緩。 他也與自閉症孩子一樣地完全不理會其他人的指示, 永遠是自顧地畫畫、寫字, 他的作品完成後, 又會完全不理會是任何情況, 便自己在位子/或離開位子發言, 很花時間才能要他安靜下來的 (如他母親不在的話); 邀請他一起站起來祈禱, 他便會大吵大鬧... 。沒有接受過訓練的導師, 確實會寧可讓他靜靜地坐在一旁, 也不敢去騷擾他的... 是很無奈, 但家長也會了解。 兩年來, 這孩子上主日學, 都有父或母陪同的, 因為他們也確實知道, 我們主日學的導師, 真的不可能分身去特別照顧他們的孩子; 也沒有能力在孩子鬧情緒時去處理。 當然, 我無法真正明白你的感受, 只是想與你分享我那位朋友的境況;希望你不要太負面去看教會內的朋友 (我也希望他們只是無意及無奈地忽略了你的孩子吧!) :loveliness:

焯嵐媽咪,

我用到「叫苦連天」這字眼, 是因為看你在文字上的表達, 真的覺得你在為一星期得一天也是去早崇埋怨呢! 你自己亦說了「好無聊」喎! 咁你自己講到出口話去教會「好無聊」﹐你認為我只看得文字, 理解有錯嗎?:-| 「叫苦連天」, 有幾奇, 唔需要覺得介意丫!:loveliness: 我相信很多人都覺得一星期返工6日的, 連星期日也是一早起床 —— 還要比上班更早起床 —— 實在「叫苦連天」的聲音不絕於耳呢! 不過﹐如能堅持的﹐「叫苦」後﹐也必能尋得「主的安慰」! 如之前令你不舒服, 對不起!

[ 本文章最後由 jk67jk 於 07-10-7 16:49 編輯 ]

別墅

原文章由 jk67jk 於 07-10-7 16:23 發表

yuki63,

相信不是每個人都懂得與自閉症兒童相處的﹐因為主日學導師沒有受訓如何照顧自閉症兒童。再者一個星期只見他一個小時左右﹐跟本無可能在同時照顧其他孩子的情境下, 花太多時間去學習了解一位自閉兒童所需的特 ...

我就是因為冇負面睇佢哋,所以繼續返教會.對神我都冇失望過,但做為家長,我的痛心都好正常.而且大家是冇真心對待,你只是一個星期一個鍾,我是二十四小時冇得走開,你如果有十分鍾是真心對待,我就要感謝神.上主日學不是要標榜自己的成就,耶穌愛小孩,冇話不愛障礙兒童,否則聖經就不會有愛人如己的教導了.
我的小姨甥仔,好可愛呀

子爵府

原文章由 yuki63 於 07-10-9 21:08 發表
而且大家是冇真心對待,你只是一個星期一個鍾,我是二十四小時冇得走開,你如果有十分鍾是真心對待,我就要感謝神.上主日學不是 ...

從字裡行間﹐我完全不能了解你的意思﹐聽不到你是在敍事、感嘆、埋怨...還是什麼的,所以也不說什麼了。
我那有問題孩子的朋友,從來沒有對任何一位並沒有付出只一星期10分鐘給他孩子的導師有過微言。我相信以你的角度﹐她的孩子便是受到忽視,因為,即使我對那孩子說:「早晨啊!X X,你畫什麼呢?」他也是不理會旁人的。 我只能摸摸他的頭,便走開了。導師,還要為坐在班裡的其他孩子發言呢?

要個別地發出愛心與關懷,在主日學前後反而更適合。

別墅

hi 焯嵐媽咪

要咁早起身返教會,相信妳一定好辛苦,妳放心,主耶穌見到妳咁辛苦都返教會崇拜,祂一定好高興^^
我在每星期工作,到了星期日返到教會崇拜,身體可能會有些疲倦,但我在心靈上卻是美好的一天,因為在這一天,我可以放開一切煩惱,每當唱詩歌的時候,我會望向十字架,回想主對我的恩典,我會感到平安和喜樂。
或者妳可以試下用心去唱詩歌,用心去感受神,願妳能享受到主日,因這天是主給我們的一個恩典,

這天同聚於主聖殿,來數算我主恩典,
祂以性命來使我完全,來使我兩眼重見光線.......

原文章由 焯嵐媽咪 於 07-10-2 16:41 發表
信左主差唔多3年,有時覺得做基督徒好難,教會剛剛改左祟拜時間,早左1個鐘,其實對我真係好辛苦,日日都要6:00幾起身,得sun可以訓到幾點都得,但又要返教會,我在教會係唔多朋友,因本身唔係一個主動ga人,完左就同囝囝走,有 ...

別墅

原文章由 jk67jk 於 07-10-10 00:20 發表

從字裡行間﹐我完全不能了解你的意思﹐聽不到你是在敍事、感嘆、埋怨...還是什麼的,所以也不說什麼了。
我那有問題孩子的朋友,從來沒有對任何一位並沒有付出只一星期10分鐘給他孩子的導師有過微言。我相信以你的角度﹐她的 ...

如果你每次見個位小朋友,你都有對小朋友講,那怕就是一句,我都相信有愛心在當中,(同埋可能你會發現到小朋友你不曾見到的一面),即使佢不理會,但你有真心去關心的一刻,而且不好以為障礙兒童對你不理會,佢d就不需要愛.佢d是非常敏感的人,又可謂是上帝派下來的試金石,障礙兒童只是對愛的需要比正常的小朋友更多而已.每個孩子都是獨特的.我相信你教會的小朋友都有自己的特長.如果唔係點會話,愛是打開一切障礙的橋樑呢.我的小朋友會彈鋼琴.會溜冰,會畫畫,會踩單車,會打乒乓球,會游水^^^^^^^,佢有社交的障礙,但佢能分辨到邊個對佢真心,邊個對佢假意.最難為我要為d人的假意做出申辯,以達到不想小朋友受傷害.
我的小姨甥仔,好可愛呀

禁止訪問

好媽媽勳章

首頁

尾頁

跳至