親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

我住難波南海電鐵站上的酒店,請問怎樣去大阪城天守閣最方便?
這個難波站要去京都又坐甚麼交通工具呢?
謝謝!

男爵府

GOOGLE

珍珠宮

tchan123x發表於 14-5-2 22:00
謝 ...
我上次坐地鐵,森之宫站下車。

子爵府

回覆:難波怎樣去大阪城天守閣

我上次安排朝早去黑門市場,由街尾入,行到街頭係日本橋站上車(參考圖既指示一),係天滿橋落車,行完大阪城就係森之宮搭返車,咁就好順路

珍珠宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

tchan123 發表於 14-5-2 22:00
謝 ...
呢D交通問題請先去官網查,佢個中文版網站直頭有教你由難波點去大阪城。。。

難波去京都交通都試下自己查:
http://transit.loco.yahoo.co.jp/

唔好乜都問人先,
試下自己上網搵資料,
自由行要學識呢D野否則你人在異地遇到有問題都唔識自己搵方法解決呀!

公爵府

牛年勳章

from 難波to 大阪城公園 可以坐jr (比較遠) 或者地下鐵 (森之宮)站出。
from難波 to 京都 可以坐jr(比較平), 或者板急線。就你自己方便同埋仲會去咩地方,買唔買pass. (Sorry,, 我唔係好肯定板急定板神,因為我用jr pass搭Jr的
至於我和我家,我們必定事奉耶和華。(書24:15)

複式洋房

回覆 shinku 的帖子

我有做功课,只不过大阪的交通网络实在比想象中复杂,有铁路,地铁,私铁,巴士,我下载左几张route map, 不同网络的转车站可以走很远路,不同网络又要再买飛,带住副老花眼镜看到头晕,所以才麻烦有经验的JM帮忙提点吓嗻,绝对不是你所说的什么都不做,只顾开口问人攞料那些懒人。

複式洋房

回覆 Carol999 的帖子

谢谢质料,我会买pass, 还在比较不同pass的价钱和看看是否适合我想去的地方。我而家在看ICOCA卡。

複式洋房

fumi 發表於 14-5-3 16:53
我上次安排朝早去黑門市場,由街尾入,行到街頭係日本橋站上車(參考圖既指示一),係天滿橋落車,行完大阪 ...

複式洋房

fumi 發表於 14-5-3 16:53
我上次安排朝早去黑門市場,由街尾入,行到街頭係日本橋站上車(參考圖既指示一),係天滿橋落車,行完大阪 ...
我都有考虑过先去黑门市场,但大阪城的范围很广,未很清楚要搭什么交通工具去,初时担心时间不够,现在比较有把握,知道边度头边度尾,如无意外,都应该会这样安排,很感谢你教路!

珍珠宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

tchan123 發表於 14-5-4 18:40
回覆 shinku 的帖子

我有做功课,只不过大阪的交通网络实在比想象中复杂,有铁路,地铁,私铁,巴士,我下 ...
官網的交通指引通常是最直接,最簡單的,你在難波出發的話照跟著他的指引就好。

其他的地方,
可以先用google map ,看看哪個站最近你想去的景點,
教學:
http://shampoolee.mysinablog.com/index.php?op=ViewArticle&articleId=3420662

然後用這個工具查查要怎麼轉車:
http://transit.loco.yahoo.co.jp/

公爵府

牛年勳章

你可以上網參考下 “少氣少年”的blog 超詳細又實用,希望幫到你
至於我和我家,我們必定事奉耶和華。(書24:15)

子爵府

回覆:難波怎樣去大阪城天守閣

其實有時係yahoo直接search eg 難波去京都
都會搵到啲交通建議

Carol999  我都係  發表於 14-5-5 00:38

男爵府

引用:我上次安排朝早去黑門市場,由街尾入,行到

原帖由 fumi 於 14-05-03 發表
我朝早都打算去黑門,但擔心太早(9點)未開,你幾點到?

子爵府

引用:Quote:原帖由+fumi+於+14-05-03+發表我上次

原帖由 細菌人 於 14-05-08 發表
我朝早都打算去黑門,但擔心太早(9點)未開,你幾點到?
我試過九點左右去過,大部份野都開咗

細菌人  thx  發表於 14-5-8 23:42

首頁

尾頁

跳至