嬰兒食譜

跳至

首頁

尾頁

男爵府

就快同bb返香港,唔想佢餐餐食街外野所以想整定粥仔/飯仔出街。請問係咪可以焗粥?要買咩煲同點整?還是應該買一個暖壺將粥保暖?
我咩都唔識...謝謝!

男爵府

引用:就快同bb返香港,唔想佢餐餐食街外野所以想

原帖由 danishbelle 於 14-05-06 發表
就快同bb返香港,唔想佢餐餐食街外野所以想整定粥仔/飯仔出街。請問係咪可以焗粥?要買咩煲同點整?還是應 ...
有無媽媽可以俾意見我?謝謝!

男爵府

引用:就快同bb返香港,唔想佢餐餐食街外野所以想

原帖由 danishbelle 於 14-05-06 發表
就快同bb返香港,唔想佢餐餐食街外野所以想整定粥仔/飯仔出街。請問係咪可以焗粥?要買咩煲同點整?還是應 ...
有無媽媽可以俾意見我?謝謝!

公爵府

回覆:請問點焗粥?

你係想知可唔可以將白米用保溫壼焗粥?

男爵府

回覆:mondymondy 的帖子

係呀,同埋可唔可以焗餸?還是應該一早煲好哂用暖壺?其實主要唔知應該俾bb食咩,唔想食太多街野。謝謝!

公爵府

引用:係呀,同埋可唔可以焗餸?還是應該一早煲好

原帖由 danishbelle 於 14-05-10 發表
係呀,同埋可唔可以焗餸?還是應該一早煲好哂用暖壺?其實主要唔知應該俾bb食咩,唔想食太多街野。謝謝!

...
粥同飯仔我係用保溫杯焗的,方法如下:
連米(約1/3-1/2杯)一齊將個杯(500ml)注滿大滾熱水預熱,等幾分鐘用筷子搞下啲米再倒左啲水,再快手注入大滾嘅熱水(約250ml),15分鐘啲米就變飯架啦~ 如果想爛啲就焗多5至10分鐘先開蓋,粥嘅話就要焗幾45分鐘(因每個保溫杯的保溫程度不同),呢個方法焗出嚟嘅飯/粥會比較爽身,轉落煲仔,加埋啲餸煮熟就啱啱好架啦~

*份量只是約莫,要真正焗幾次就會掌握到米量同水量,有時多水少水都口緊要,轉落煲果陣多水就唔要,少水就加返啲開水,到你焗多幾次,啲份量就會預到架啦~

**米焗前最少浸15分鐘

你bb 幾大? 我bb 14個月啊~

男爵府

回覆:mondymondy 的帖子

謝謝妳詳細的回覆,我會試下整!我bb19個月喇,其實會食飯,不過諗住出街粥方便d 。我成日睇妳d post偷師架,妳好有心機:)

首頁

尾頁

跳至