跳至

首頁

尾頁

大宅

8月份媽媽,

我哋BB都13,14個月大, 而家我BB都只係飲奶奶, 除左奶早餐仲可以食咩??

大家比D意見吖~~

別墅

樂朗早上第一餐係奶
然后跟婆婆去飲早茶就食 白飯/燒包/馬拉糕等
weedend 跟我就去食西色早餐, 我一定俾火腿通粉給他, 因樂朗非常鍾意食通粉~~
you can also try to give congee/麥皮 to BB !!

原文章由 kwankwanho 於 07-10-8 13:51 發表
8月份媽媽,

我哋BB都13,14個月大, 而家我BB都只係飲奶奶, 除左奶早餐仲可以食咩??

大家比D意見吖~~

男爵府

milk milk + 包包 / 蛋糕仔

大宅

朗朗既第一餐係...我! 食完我之後再食正式早餐.

之前試過蒸蛋/烚蛋 + 包包,點知食食下朗朗可能俾d蛋黃哽過一兩次,之後就唔肯食蛋,而家諗左方法去煮蛋奄列,就係蛋+蕃茄粒+芝士,唔用油炒,用水炒,ok好味喎.

另外,因為朗朗鐘意食乳酪,所以就用bb糊仔+乳酪+水果(i.e.藍莓/香蕉/pear),我會坐暖少少d乳酪,或用暖d既水開糊仔,一早食凍野唔係幾好嘛.

原文章由 kwankwanho 於 07-10-8 13:51 發表
8月份媽媽,

大家比D意見吖~~

[ 本文章最後由 小程程 於 07-10-10 00:15 編輯 ]

伯爵府

原文章由 小程程 於 07-10-10 00:10 發表

之前試過蒸蛋/烚蛋 + 包包,點知食食下朗朗可能俾d蛋黃哽過一兩次,之後就唔肯食蛋,而家諗左方法去煮蛋奄列,就係蛋+蕃茄粒+芝士,唔用油炒,用水炒,ok好味喎.

另外,因 ...

我想問下...d egg係唔係蛋白加王....份量係幾多呢....
我唔係好識cook野...請教教我...
仲有用咩cheese??

大宅

你囡囡食過蛋白冇問題就可以用全蛋,我用唒一隻蛋,朗朗多數食唔唒,我就食埋佢...cheese就用半條QBB嬰兒芝士.

我會將小半個蕃茄去皮切細細粒,加小小水o係鍋度,水開始出泡就放蕃茄落去煮一陣,蕃茄差不多ok就加芝士,跟住就加蛋炒到well done乾哂水 (bb唔好食生蛋).咁就得架喇,朗朗都幾鐘意食.

原文章由 alleeckw 於 07-10-10 09:05 發表

我想問下...d egg係唔係蛋白加王....份量係幾多呢....
我唔係好識cook野...請教教我...
仲有用咩cheese??

大宅

第一餐食奶, 跟著婆婆食咩早餐 佢就食咩....通心粉 或 麵包....實有佢份.... , 佢嘜鬼都食,就連冇糖O水, 都要.
為食都不得了!!

複式洋房

樂B 食完第一餐奶後, 會再食少少麵包, 再之後會煮字母粉, 通常會用蕃茄青荳豬肉湯底, 假期同 DaMa 去茶餐廳食早餐時, 他最愛是食花生醬多士, 有時會食少少腸粉, 及通心粉.

小程程,

你講的水炒蕃茄芝士奄列,唔用油炒,好健康有益呀:lol: , 我都好想試試, 想請問你
1. 是否要用易潔獲才可 ?
2. D 芝士加下後會否即溶 ?

別墅

Which type/brand of yoghurt did you buy ? Where can I get it ?
Also, what time do you normall give BB breakfast ? Thanks :-P

另外,因 ...

別墅

另外,因 ...

好嘢喎,仲有人奶呀,勁呀,
我的小姨甥仔,好可愛呀

大宅

wingling,

係呀,我用易潔鑊炒咋,用細火,因為得好少野,我就側埋一邊炒,否則"痴"唒底唔見唒.
d芝士都易溶,落鍋之後用鏟"顏"兩"顏"就快d溶.

原文章由 wingling 於 07-10-10 15:47 發表
樂B 食完第一餐奶後, 會再食少少麵包, 再之後會煮字母粉, 通常會用蕃茄青荳豬肉湯底, 假期同 DaMa 去茶餐廳食早餐時, 他最愛是食花生醬多士, 有時會食少少腸粉, 及通心粉.

小程程,

你講的水炒蕃茄芝士奄列, ...

大宅

hokonepooh,

之前o係city super買,果度有好多隻bb yogurt,我就買果隻plain yogurt (細細杯,brand 係 "Daxxx",藍色面白色杯),因為諗住自己加水果就用plain.
今日試左另一個brand, yeo valley bb yogurt, o係我樓下間threeSixty度買,比之前果隻酸D,但朗朗都肯食.

about the breakfast, depends on 朗朗幾點起身,佢多數8點幾9 點起身,所以早餐多數9點幾食.

原文章由 hokonepooh 於 07-10-10 22:36 發表
Which type/brand of yoghurt did you buy ? Where can I get it ?
Also, what time do you normall give BB breakfast ? Thanks :-P

大宅

yuki63,

其實都已比以前少左lu...盡最後努力啦...

原文章由 yuki63 於 07-10-11 02:03 發表

好嘢喎,仲有人奶呀,勁呀,

別墅

小程程,

Thank you ar ... I'll go and check it out :)

Can you share with me 朗朗's meal timetable ? If I give Mike breakfast (after 1st feed of milk in the morning), then he usually can't eat too many congee during lunch (around 11am). Thanks !!

原文章由 小程程 於 07-10-11 20:05 發表
hokonepooh,

之前o係city super買,果度有好多隻bb yogurt,我就買果隻plain yogurt (細細杯,brand 係 "Daxxx",藍色面白色杯),因為諗住自己加水果就用plain.
今日試左另一個brand, yeo valley bb yogurt, o係我樓下間 ...

男爵府

肥蔥都係架, 食完奶奶一個鐘左右, 又開始食麵包架喇 唔係點會咁肥呢
原文章由 ricebb 於 07-10-8 16:40 發表
milk milk + 包包 / 蛋糕仔

大宅

食咁多...
chloe每朝都淨係食奶咋

rice bb個早餐水炒蛋好似好好味...我返去試下先

原文章由 fc1668 於 07-10-12 09:30 發表
肥蔥都係架, 食完奶奶一個鐘左右, 又開始食麵包架喇 唔係點會咁肥呢

大宅

hokonepooh,

以下係朗朗既meal timetable:

6am - 晨奶埋身食完再訓
8點幾 - 起身又埋身啜下
9點幾 - 早餐
11點幾 - 埋身食到訓
1pm - 午餐(1碗字母粉/天使麵/飯)
3pm - 生果
5pm - 埋身食到訓
7pm - 晚餐 (飯)
11pm - 睡夢中埋身食多次

其實朗朗幾乎係由朝食到晚,但佢唔生肉真激c!!

原文章由 hokonepooh 於 07-10-11 23:53 發表
小程程,

Thank you ar ... I'll go and check it out :)

Can you share with me 朗朗's meal timetable ? If I give Mike breakfast (after 1st feed of milk in the morning), then he usually can't eat too man ...

男爵府

好搞笑呀...睡夢中食多一餐
原文章由 小程程 於 07-10-12 18:17 發表
hokonepooh,

9點幾 - 早餐
3pm - 生果
5pm - 埋身食到訓
11p ...

大宅

朗朗個meal timetable好好呀...
小程程仲餵緊人奶..叻媽媽

朗朗一定好健康

原文章由 小程程 於 07-10-12 18:17 發表
hokonepooh,

9點幾 - 早餐
3pm - 生果
5pm - 埋身食到訓
11p ...

男爵府

:tongue: 真係要比個叻 佢呀, 咁耐都仲可以餵人奶~勁呀!!好媽媽

首頁

尾頁

跳至