婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

大宅

話說自從bb出世, 99成日上來睇b, 上黎唔係問題, 但唔該唔好當正係你自己屋企咁, 唔好開我衣櫃攞野/放野, 唔好攞我對私家筷子& 私家杯黎用, 唔好再用bb 隻杯黎飲酒好冇......
你要d 咩可以出聲叫我/你個仔攞比你, 我去你屋企都唔會開你衣櫃啦..... 可唔可以比番少少尊重同埋禮貌呀, 呢到係我屋企唔係你屋企呀.......呻完

男爵府

叫C6同佢講下啦~

別墅

回覆:99當正我屋企係佢屋企咁

分明想你爆佢啦!佢唔客氣你都唔使同佢咁客氣囉!

男爵府

回覆 fishstoneb 的帖子

bb 隻杯黎飲酒

水晶宮

唔係呀嘛,用bb杯飲酒,呢樣要爆佢啦!

superbabe  Agree  發表於 14-5-9 09:29

大宅

回覆 msbear 的帖子

bb 出世咁耐, 開頭都有同c6表達不滿, c6見到99攞左我d 野黎用, 佢會攞番換個隻比佢, 但有時唔夠99快手, 佢已經飲左
我唔知c6私下有冇同佢呀媽講........... 我自己同呀媽呻, 呀媽叫我忍下佢, 話我已經同c6講過咁多次, 但99都係咁唔識尊重人都冇辦法喎, 話同c6講得太多會影響2公婆感情, 因為o個個始終係佢呀媽, 係人都唔想有人成日話自己呀媽喎....... 但我真係就黎百忍成金啦........ 點解呢個世界有人咁唔識尊重人架

其實佢一入廚房我已經問99你要咩, 我幫你攞, 但99就話我自己黎得啦, 你唔洗招呼我架啦.....

上星期仲頂引, 佢私自開我個衣櫃攞左條毛巾, 然後同我講, 我攞條毛巾抺汗呀 ...... c6一聽到立即話, o個條毛巾仔係我用來餵人奶時用的, 叫她比番佢 .... 我立即同99講, 你要毛巾呀, 我攞過第二條比你..... 唉其實呢d 係好基本既禮貌姐, 有乜理由自己開人櫃攞人地既野黎用架喎 ..... 佢成日都係咁, 我同c6呻得多我都覺唔好意思啦, 但佢總係唔識趣, 我有乜辦法

ching1972  好鄧你慘,等你媽媽說的話不無道理。  發表於 14-5-9 08:14

大宅

回覆 貧窮媽媽 的帖子

係呀飲紅酒, o個個杯係bb 用來飲果汁用的....... 佢都自己倒左酒入去仲飲埋...... c6都唔出聲, 我可以點

hanbb  送左隻杯俾佢,阿b買過隻新的  發表於 14-5-9 11:30

男爵府

既然又話唔聽,甘不如你預備定一套碗筷,毛巾杯比佢啦, 好過佢亂甘用~費時又激心, 又唔爆得佢~

侯爵府

好媽媽勳章

引用:回覆 msbear 的帖子bb 出世咁耐, 開頭都有

原帖由 fishstoneb 於 14-05-08 發表
回覆 msbear 的帖子

bb 出世咁耐, 開頭都有同c6表達不滿, c6見到99攞左我d 野黎用, 佢會攞番換個隻比佢, ...
直接同C6講,以後吾準99上黎(吾開門比佢)!

水晶宮

fishstoneb 發表於 14-5-8 12:21
回覆 貧窮媽媽 的帖子

係呀飲紅酒, o個個杯係bb 用來飲果汁用的....... 佢都自己倒左酒入去仲飲埋...... c ...
C6唔出聲就要你出聲,一陣飲完酒你地又唔知,佢又求其用水沖下個杯當洗左,咁bb下次飲果汁咪飲埋d酒囉

大宅

回覆 ac321 的帖子

如果可以就好啦, 佢係c6呀媽, 又點可以唔比佢上來呀.....
唔好話唔比佢上來啦, 希望佢等我/c6返到屋企佢至上來都唔可以呀.....
係咁既......日間係我媽咪上來我家幫我湊b的, 我99成日係我同/c6未返屋企之前就走上我家..... 我媽咪同佢唔熟, 冇乜兩句, 亦冇共同話題, 我覺得成日要我媽咪去應酬佢好似唔多好, 同c6講, 99不如等我地返左屋企至上來呀..... 講左一次兩次三次都唔理, 係都要我地不在家時上來 , 仲話親家係到開門比我咪得囉..... 我上來佢唔洗理我架 ..... 大佬, 你叫人唔洗理你..... 但人地(我媽咪)係咪想見到你先得架

我媽咪仲同我講, 佢次次上來, 我媽開門比佢, 99可以完全唔同我媽咪打招呼, 一入屋就"mouth"係到同我個仔講"嫲嫲黎左, 叫嫲嫲啦" .......好似當我呀媽透明咁

大宅

回覆 貧窮媽媽 的帖子

如果我出聲, 我諗次次上來, 我大把野要出聲........ 新抱一出聲, 大家就會有條"次"...... 唉......

公爵府

話雖如此,但你99既行為舉止真係完全唔可以接受。去到人地屋企,就算工人姐姐開門都會講聲唔該呀?你媽咪係佢襯家呀!大家咁高咁大咋,宜家當人地工人呀?要人serve你仲扮大牌?
佢上你屋企前會打俾你地嗎?搵d藉口(eg屋企整嘢、送貨……)間唔中等你媽咪帶亞B返你娘家湊,放工先接返佢,等你99摸下門釘就啱啦!

大宅

littledot 發表於 14-5-8 15:16

話雖如此,但你99既行為舉止真係完全唔可以接受。去到人地屋企,就算工人姐姐開門 ...

我呀媽都係咁講, 話就算係工人開門都會打個招呼講聲唔該, 但我媽咪見c6對我同我媽咪都好好, 我媽咪叫我睇在自己老公份上忍下..... 所以我先上黎呢到呻下......

自小b 出世後, 99同左c6講, 每個星期三放工都會上來我屋企, 係指定動作, 冇得避

公爵府

hashtag影視迷勳章 BK Milk勳章

叫你媽媽唔好開門, 扮冇人係屋企, 99問就話媽媽湊左BB返外家, 打電話都叫媽媽唔好聽, 上多幾次冇人佢摸門釘都冇癮

佢上黎就鎖房門, 係佢屋企攞定一套杯, 碗, 筷, 或者買一套一樣既放係屋企, 等佢熟口熟面順手攞, 你要同佢講清楚bb既野你地都唔會攞黎用, 所以更加唔好話飲酒

水晶宮

見到佢拿BB隻杯飲酒就唔得~~
有無同C6反應過??

大宅

Phoebe_snufkin 發表於 14-5-8 16:24
叫你媽媽唔好開門, 扮冇人係屋企, 99問就話媽媽湊左BB返外家, 打電話都叫媽媽唔好聽, 上多幾次冇人佢摸門釘 ...

好等試下鎖房門, 買杯, 碗, 筷.....

不過扮唔係到, 唔開門, 要c6同意至得架...... c6一定唔會比我咁做
除非真係叫我呀媽帶呀b 返外家姐..... 但大家都知佢星期三會上來, 帶走小b 會否明顯玩野左d 呀? 佢地終於會再見面架喎...... 到時咪大家監介

大宅

dinosaurmum 發表於 14-5-8 16:28
見到佢拿BB隻杯飲酒就唔得~~
有無同C6反應過??
冇呀..... 呢年幾兩年來, 大大少少都反映過..... 講到我都唔想再講, 成日講, 搞到好似乜都睇佢呀媽唔順眼咁.......既然當時 c6見到都冇反應, 我話c6都冇用, 又唔係c6做錯, 佢夾係中間又好慘, 99唔用都用左囉, 我之後話c6又有乜用..... 唔想因為99 影響我地兩個感情......

有時我都有反問自己係咪我唔夠大方, 定係太過敏感, 至會睇99既行為唔順眼

公爵府

hashtag影視迷勳章 BK Milk勳章

fishstoneb 發表於 14-5-8 16:43
好等試下鎖房門, 買杯, 碗, 筷.....

不過扮唔係到, 唔開門, 要c6同意至得架...... c6一定唔會比我咁做 :n ...

唔開門....冇人叫你同老公講, 99 又唔知, 咪當婆婆同bb落左街行下囉, 星期三....咁岩婆婆約左人所以咪帶bb返屋企等, 湊孫湊到都唔記得星期幾, 如果99或老公語氣唔好既咪一句"得"佢地: 乜我媽原來每逄星期三都要係度恭候你黎既咩? 佢唔係工人喎

別墅

99咁鐘意bb 隻杯,咁俾埋佢用,買隻新既俾bb, 再用就真係要爆佢,你次次都忍,佢只會越做越過份,同埋自己忍都算,冇理由要你媽咪忍佢

首頁

尾頁

跳至