自由講場

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

二兒子是個開朗愛玩又太過熱情性格, 不算聰明可是轉數快的2歲多小朋友! 現在劍嗚讀PN班, 現在不知應該讓他留在劍嗚還是去根德園?! 怕他受不了根德園那種傳統教學, 可又擔心他在劍嗚太放少了Discipline!

伯爵府

回覆:升學請教...應該留在劍鳴...還是去...根德園

兩間也考到了?

珍珠宮

最關心BB問題熱投勳章 育兒性格勳章 DHA勳章 好媽媽勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

I LIKE 劍嗚....

侯爵府

以你孩子的性格, KM合適過KV

talkative  X2  發表於 14-5-9 02:40

男爵府

劍嗚應較合你兒子, 根德園出名要坐定定

申利: 我女兒讀劍嗚N1-K3, 佢返學返得好開心,升小一後都無壓力, 真心覺得呢間學校很好, 我女兒也是個活潑的小朋友, 不過佢都幾乖的,老師叫便會坐定定個隻, 上小一後成績中上, 我不是一個十分進取的媽媽, 成績唔太差就得, 現在小二, 自己做功課及溫默書, 我只簽HANDBOOK同教佢唔識做既功課, 沒有補習, 希望你囝囝既幼稚園生活愉快

複式洋房

因為他性格外向多, 他姐姐很固執, 所以在根德園上K1很開心, 天天自己做功課, 可是二兒子就是不專注, 但轉數快又記性好!
現在兩家都交了留位費, 不知應該選那家合適他!??????

複式洋房

回覆 bbkkc 的帖子

謝謝你, 我兒子是個坐不定, 現在劍嗚PN班, 可是老師都說他常常自己走開玩, 而我又沒能力給他們都上國際國校, 所以才不知怎麼選?!

子爵府

貓狗褓姆

micyeunghk 發表於 14-5-8 16:31
二兒子是個開朗愛玩又太過熱情性格, 不算聰明可是轉數快的2歲多小朋友! 現在劍嗚讀PN班, 現在不知應該讓 ...
我仔仔同你仔仔性格差不多, 甚至叫做多口跳皮, 多年前佢係根德讀得好開心, 而且根德教導的讀書方法和習慣佢用到宜家, 須然佢入唔到名校, 但佢到宜家小五都Keep 住(區內熱門校)考頭3名, 功課溫習唔駛我擔心. 身邊根德大多數小朋友都係咁.

複式洋房

回覆 joetsang 的帖子

我也明白根德園的好處, 但是也怕呆壞了他的發展!

joetsang  根德園一點也不呆, 讀過的都覺得好開心  發表於 14-5-9 15:01

男爵府

開心吸收勳章

根德園,如果讀得唔錯,上小一適應非常容易。

大宅

如果要考私小或直資,好現實,一定係KV, 一來名響啲,二來上到小一會適應好些。
至於那些傳統不傳統的問題,你讀過便知,其實同一般幼稚園分别唔大。佢哋啲小朋友都好活潑,好creative

伯爵府

回覆:升學請教...應該留在劍鳴...還是去...根德園??

我阿仔係km讀得好開心啊!

公爵府

根德園咪搞

大宅

回覆:升學請教...應該留在劍鳴...還是去...根德園??

KM 岩你個仔性格,加上近年KM 考小一(尤其是英普班嘅小朋友)真係考得唔錯,一動不如一靜!當年小女也是取KM 捨KV. 小班細校真係唔錯。

男爵府

回覆:clearbook 的帖子

考小学…kv 同 k, 差不多 level , 一動不如—靜!
k 的學習優勢只發揮到P2. 到了高小…很多已比下去…一些主動學習的學生會彈上來…這—批有D係由活動教學幼稚園,也有傳統幼稚園

複式洋房

回覆 prayformum 的帖子

為何根德園米搞呢?

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

聽你咁講你小朋友應該適合劍嗚多過根德園
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

首頁

尾頁

跳至