跳至

首頁

尾頁

大宅

如題! thanks !!
另外聽說報了鐵崗不可同時報畢拉山的,是嗎?

大宅

無人知道嗎??:-(

原文章由 kithung 於 07-10-11 10:52 發表
如題! thanks !!
另外聽說報了鐵崗不可同時報畢拉山的,是嗎?

大宅

原文章由 kithung 於 07-10-12 14:53 發表
無人知道嗎??:-(

我諗你係指鐵崗間聖公會幼稚園。想反問你所指"好"係用乜野標準?如果你係問小朋友讀得開唔開心,老師有無耐性同愛心,我可以答你係好好;但如果你所指"好"係課程夠唔夠深,多唔多功課,咁聖公會只係一般。

另外一個小朋友只可報鐵崗或者畢拉山是旦一間聖公會,主任講明佢地有聯繫,知道小朋友有無報晒兩間。

其實間幼稚園好唔好係家長個人感覺,鐵崗間聖公會明天(10月13)有開放日,11:00am -3:00pm,不如你帶小朋友一齊去,自己睇下間學校適唔適合你個小朋友。

大宅

lilo,

好多謝你既回覆,我同我老公都比較想搵d名校,有個牧師推薦這間,而且仲可以幫我地寫介紹信.所以想睇下呢間係唔係我地既目標,如果唔係就費事嫲煩人啦!
聽你咁講應該都唔錯boo~~ thanks !!

原文章由 Lilo 於 07-10-12 15:13 發表

我諗你係指鐵崗間聖公會幼稚園。想反問你所指"好"係用乜野標準?如果你係問小朋友讀得開唔開心,老師有無耐性同愛心,我可以答你係好好;但如果你所指"好"係課程夠唔夠深,多唔多功課,咁聖公會只係一般。

另外一個小朋友只可 ...

民房

請問聖公會幼稚園嘅畢業學生,多數升讀邊間小學多呢?

民房

大宅

我都想知boo~~

原文章由 羊太 於 07-10-17 05:57 發表

大宅

面試及收生標準是怎樣?

面試是怎樣?

收生標準是否很高?

大宅

原文章由 羊太 於 07-10-17 05:57 發表

其實呢個問題好難答, 因為升小學受好多嘢限制, 如政府計分法, 更加係個個小朋友都唔同, 亦唔係咁容易讓家長掌握, 有哥哥姐姐更作別論.

至於考私校或直資, 好睇家長喜好, 我認為適合自己小朋友嘅學校可能其他又唔覺得係好好, 甚至唔係大家心目中嘅名校. 而且亦好視乎小朋友interview嘅表現.

所以呢個問題唔知你其實想知道d乜, 因為呢間學校冇聯繫小學, 升讀乜嘢小學嘅可能性都有.

大宅

thank you !!

原文章由 Candy925 於 07-10-18 13:36 發表

其實呢個問題好難答, 因為升小學受好多嘢限制, 如政府計分法, 更加係個個小朋友都唔同, 亦唔係咁容易讓家長掌握, 有哥哥姐姐更作別論.

至於考私校或直資, 好睇家長喜好, 我認為適合自己小朋友嘅學校可能其他又唔 ...

侯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

小兒是本年度聖公會幼稚園正校的畢業生,綜觀過去三年,他上學很愉快,功課量不多,同學相處融洽,老師有教學熱誠,幼稚園的中文程度也不錯,但英文程度偏淺,在家要多點陪同小朋友閱讀英文書籍!

我知今年度畢業生升讀的小學有 SPCCPS, SPCPS, SSCPS, DGJS, DBSPD, St Jo, St Peter, CKY, 高主教, 軒官, 華仁... 基本上各類學校也有同學升讀,其實好depends on 父母的取向(+運氣/小朋友在面試表現)!

原文章由 羊太 於 07-10-17 05:55 發表

[ 本文章最後由 kittylock 於 07-10-24 16:02 編輯 ]

複式洋房

hi 各位,

我有打電話問過報名嘅詳情, 接電話位小姐都好有禮貌, 如果真係好似你咁講, 我覺得好有問題boo, 點教小朋友呀

原文章由 yonniemarn 於 07-10-24 17:57 發表
朋友舊年帶過囡囡去interview, 佢話好多家長都著到好隆重, 個個好似大官貴人咁. 佢覺得部份老師有白鴿眼.

有d bk媽咪舊年in完都話吾開心. 通常收有錢人及有referral的. 普通family很難入. 我上年係bk 呢度聽 ...

大宅

原文章由 yeehome1314 於 07-10-25 13:19 發表
hi 各位,

我有打電話問過報名嘅詳情, 接電話位小姐都好有禮貌, 如果真係好似你咁講, 我覺得好有問題boo, 點教小朋友呀

其實每年面試完都一定有家長不滿,例如老師白鴿眼、面試時間長短不一、偏袒某類家長等,我相信每間熱門幼稚園都會有呢類"負面新聞",可能有家長覺得自己既寶貝聰明又可愛,面試表現奇佳,但學校都唔取錄,一定有黑幕。

愛子之心每個家長都有,我亦相信每個小朋友係父母心中都係好叻,但與其相信入唔到既家長所言,點解唔聽下有小朋友係到讀既家長對呢間學生既評語?

申報利益,小女正是聖公會幼稚園正校學生,我地只係打工一族,絕非達官貴人或有錢人家,更加唔識有人可以refer 到我地,當年只係睇"學前教育"覺得學校唔錯而報名。我對呢間學校非常滿意,校長、主任、老師同嬸嬸都好有愛心,課程唔太深,注重德育(我相當重視呢方面),小朋友讀得好開心,家長又好人。我有介紹朋友報呢間,有收有唔收。至於家長面試衣著方面,我當年著套衭,去到學校遇到個朋友,佢著polo shirt+牛仔衭,佢覺得我著得隆重,但相反我覺得佢太causal,結果我地兩個既小朋友都收左,所以家長衣著同小朋友是否被取錄似乎無關。

[ 本文章最後由 Lilo 於 07-10-25 18:43 編輯 ]

大宅

sorry, 我諗我搭錯咀........

原文章由 Lilo 於 07-10-25 18:36 發表

其實每年面試完都一定有家長不滿,例如老師白鴿眼、面試時間長短不一、偏袒某類家長等,我相信每間熱門幼稚園都會有呢類"負面新聞",可能有家長覺得自己既寶貝聰明又可愛,面試表現奇佳,但學校都唔取錄,一定有黑幕。

愛子之 ...

大宅

唔好咁啦! 一定會家長in完有唔同feel架啦!

首頁

尾頁

跳至