跳至
[2007年] 尿道炎!!

首頁

尾頁

大宅

好慘, 阿仔半夜發燒, 燒到震晒, 即去威院急症, 又要抽血又要抽小便, 仲要日日打針, 仲要留院觀察, :-( 希望honey 快d 無事
有無mama 既小b 都患過尿道炎, 跟住會點follow up?? 好擔心:cry:

別墅

我阿b係佢個半月大時患上尿道炎, 當時發現佢發燒, 即刻去睇醫生。之後入院, 當晚更高燒到震晒。第二早, 抽血, 抽痰, 照肺, 驗尿, 超聲波照腎。然後吊針打抗生素。之後化驗報告係尿道炎。一共住了5日醫院, 出院後要口服抗生素。一個月後再插尿喉, 睇下會唔會係尿液倒流回腎呢個先天性問題, 好彩之後都冇事lu!

大宅

你在那間醫院做? 我聽醫生講, 之後好似要做好多個checking, 其中一個要麻醉??

原文章由 shanyeungbb 於 07-10-12 00:00 發表
我阿b係佢個半月大時患上尿道炎, 當時發現佢發燒, 即刻去睇醫生。之後入院, 當晚更高燒到震晒。第二早, 抽血, 抽痰, 照肺, 驗尿, 超聲波照腎。然後吊針打抗生素。之後化驗報告係尿道炎。一共住了5日醫院, 出院後要口 ...

大宅

好媽媽勳章

我豬仔都係, 2 個半月時第一次尿道炎, 住左5日醫院, 出院後再做埋尿液倒流測試, 好彩無尿液倒流, 點知隔左一個月又再翻發, 之後睇左泌尿科, 話佢包皮長同窄, 所以好易床d細菌係度, 平時就無野, but抵抗力一弱就好易有尿道炎, 於是決定幫佢做割皮包手術, 因為唔想佢咁細個要成日受種豆之苦. 醫生話如果做左呢個手術, 再有尿道炎既機會就好低啦,

男爵府

我仔仔剛於上月 (他 4.5月大) 時 有尿道炎.
共住了 5天醫院(威記)
Baby好可憐!
出院後要 繼續食藥半年, 每晚一次.
之後還有 3個 checking.
要照尿道, 腎, and one more (sorry I forget it now, I will give you more details tomorrow)
其中照腎的是要多留院一天.
請問尿道炎是否要特別注意清潔 ?
如何預防番發 ?
thank you

大宅

我個囝都係啱啱尿道炎, 情況同大家所講的差不多, 昨晚剛食完口服抗生素的療程, 今日開始要食另外一種antibiotics, 直至08年1月checking, 3個test最後一個係要注射同位素入血check腎, 但我好有reservation, 因為有d人會敏感, 嚴重可致命, 你地可以去嬰兒醫護個topic睇睇, 有好多mummy在那兒share過, 我跟佢地ge 介紹, 約咗下星期去睇楊重光醫生, 問多d好d, 真係唔想呀b食gum多antibiotics.
想問下有冇mummy的bb做咗同位素果個test? 可唔可以分享下?

別墅

阿仔上次住浸會醫院, 出院只係食一個月抗生素, 之後做尿液倒流test, 冇事, 就停藥了!

別墅

之後有一次去睇另一個私家醫生, 佢話其實就算尿液倒流個test 無事, 都最好每三個月去驗尿, 睇下有冇菌, 但我冇同佢咁做。

大宅

原來咁多bb 都有尿道炎呢個問題, 我都好心痛小b 要入院受苦, 當然大人同bb 都係慘, 留院期間無得瞓, 只得張椅, 小b 又瞓唔到, 因為較嘈! 昨天己出院, 但亦要食抗生素直到08年2月 因為都係係要排期做3項檢查, 我都有d 擔心有d check up 係較偒害性, 但唔做check up又真驚再反發入院, 到時真係慘:-(

其實係咪有必要做呢?

原文章由 mermaidmom 於 07-10-12 14:07 發表
我個囝都係啱啱尿道炎, 情況同大家所講的差不多, 昨晚剛食完口服抗生素的療程, 今日開始要食另外一種antibiotics, 直至08年1月checking, 3個test最後一個係要注射同位素入血check腎, 但我好有reservation, 因為有d人 ...

大宅

mermaidmom
如果你問左楊醫生, 可唔可以黎講下個情況, 等大家都知多d? tks!!

原文章由 mermaidmom 於 07-10-12 14:07 發表
我個囝都係啱啱尿道炎, 情況同大家所講的差不多, 昨晚剛食完口服抗生素的療程, 今日開始要食另外一種antibiotics, 直至08年1月checking, 3個test最後一個係要注射同位素入血check腎, 但我好有reservation, 因為有d人 ...

複式洋房

B3個月大時某天發燒,睇私家兒科醫生,即驗小便即知有尿道炎,食 10 days antibiotics不用入院 (我同 daddy都感激醫生當時準確的判斷),醫生 suggest 食藥後 about 2 weeks做 ultrasound ,然後做尿液倒流测試,當下心都實埋。回家後上 BK checkultrasound 大家部知 no pain and no side effects尿液倒流测試,好多 sisters 話 BB 喊到連自己都喊埋一份,心很痛,第三個 test 重得人驚,要食安眠藥,重有輻射(冇記錯 ge 話), that’s why my doctor didn’t explain the 3rd test to us in details for not frightening us.
當時很担心,未 start any test,我已 book 定Prof. Yeung to seek 2nd opinion,很貴不在話下,而且很難約。係呢個時候,我地抱呀B去探幫我做產檢嘅醫生,醫生告訴我產檢很大程度上睇到 BB 多方面嘅功能,所以知道我BB
嘅賢係冇先天性的缺憾,叫我地不用担心,至於 Prof. Yeung係行內泌尿科外科聖手,即是 如果兒科内科醫生断定為器官的問題而需要做手術,Prof. Yeung 就係不可多得嘅好醫生。佢嘅 advice 係 ultrasound 可以照做,2nd and 3rd test 可以遲 D 考慮,因為 BB 尿道炎幾 common, 如果係先天性的缺憾,尿道炎會好快翻发,完佢講,我哋心定番曬,取消 Prof. Yeung booking,也沒有做尿液倒流测試,只係似其中一個 sister 所講,keep 住同 BB check 尿尿,4 個月大翻兒科醫生打针 check 過,touchwood 都冇事,就快又翻兒科醫生打6月针,check,希望 BB 冇事。很明白BB有事,做媽媽很担心,希望我嘅經驗多多少少到大 家。

伯爵府

好媽媽勳章 環保接龍勳章 畀面勳章

我囝囝一個月果時已經入左院
8月果時做左倒流果個test無事
11月要做最後果個咩同位素test
其實我好唔想同囝囝做最後呢個test
不過又擔心如果唔做買醫療保險會有問題

大宅

而家我都1516都唔知係咪有必要做晒D 測試, ULTRASOUND 我都O.K. 但尿液倒流TEST , 好似要打D顯影劑入去, 都幾唔舒服同可能會敏感等等, 都幾HURTFUL....唔做又驚真係有事, 但我陀住BB時做STRUCTURAL ULTRASOUND 時又無話佢腎有咩唔妥?-( 都係攞多個2ND OPINION!

原文章由 NICOLE123 於 07-10-13 14:03 發表
我囝囝一個月果時已經入左院
8月果時做左倒流果個test無事
11月要做最後果個咩同位素test
其實我好唔想同囝囝做最後呢個test
不過又擔心如果唔做買醫療保險會有問題 ...

大宅

OK, share with you later. Will you seek other doctor's opinion too?

原文章由 honeybbb 於 07-10-13 10:44 發表
mermaidmom
如果你問左楊醫生, 可唔可以黎講下個情況, 等大家都知多d? tks!!

大宅

我都會呀, 始終做咁多個 TESTING, 我會帶囝囝打針時去問吓睇開既兒科專科醫生, 睇吓佢有咩ADVICE LA! 你睇完楊醫生又睇吓點, 有需要我都可能會去睇!

原文章由 mermaidmom 於 07-10-14 12:06 發表
OK, share with you later. Will you seek other doctor's opinion too?

伯爵府

原文章由 honeybbb 於 07-10-13 22:54 發表
而家我都1516都唔知係咪有必要做晒D 測試, ULTRASOUND 我都O.K. 但尿液倒流TEST , 好似要打D顯影劑入去, 都幾唔舒服同可能會敏感等等, 都幾HURTFUL....唔做又驚真係有事, 但我陀住BB時做STRUCTURAL ULTRASOUND 時又 ...

尿液倒流TEST,係好痛囉不過其實做左可以知道先天性有無問題.

大宅

好媽媽勳章

我囝囝係第一次有尿道炎時都做左呢個TEST, 佢又係喊到七彩, 不過一做完抱返就收聲, 返到屋企好似已經忘記左件事咁, 不過個結果差唔多係即時知道, 個心定左好多, 起碼唔駛一路KEEP住食藥, 排除左係因為尿液倒流而引致尿道炎羅.

大宅

醫生話要做3個test, 一個係腎ultrasoung, 一個係尿液倒流(係咪即要打顯影劑入去?), 一個係核素.... 好似有一個係話要stay一晚醫院? 你地係咪做齊3個test? tks!

原文章由 豬豬蛋 於 07-10-15 17:17 發表
我囝囝係第一次有尿道炎時都做左呢個TEST, 佢又係喊到七彩, 不過一做完抱返就收聲, 返到屋企好似已經忘記左件事咁, 不過個結果差唔多係即時知道, 個心定左好多, 起碼唔駛一路KEEP住食藥, 排除左係因為尿液倒流而引致 ...

大宅

好媽媽勳章

我囝囝只係做左前面2個, 打顯影劑個佢地又無要我地做, 呢個好似有幅射, 聽d媽咪講會比d安眠藥比bb食, 跟住就打d顯影劑入身體, 等d藥劑走雲全身, 跟住bb就好似乳豬仔咁"扒"部機度照,

伯爵府

原文章由 豬豬蛋 於 07-10-16 17:49 發表
我囝囝只係做左前面2個, 打顯影劑個佢地又無要我地做, 呢個好似有幅射, 聽d媽咪講會比d安眠藥比bb食, 跟住就打d顯影劑入身體, 等d藥劑走雲全身, 跟住bb就好似乳豬仔咁"扒"部機度照, ...

雖然已經排左期下個月係政府做第3個test
我同老公已經決定唔比囝囝做
最多第2時大吉利是真係有事我地再去私家做
而且經過左5個月囝囝都暫時無左有事....
我地覺得只係果次咁唔好彩中左.
應該唔係有咩大事.

首頁

尾頁

跳至