自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

(星島) 10月 13日 星期六 05:30AM (綜合報道)

([url=]星島日報
[/url]報道)[url=]施念慈
[/url]前夫陳鴻業涉於本年五月在[url=]中環
[/url][url=]蘭桂坊
[/url]Volar酒吧內,用香檳杯砸傷日籍男藝人[url=]鈴木仁
[/url]的左眼和中村祖的手背,昨在東區裁判法院被裁定各一項嚴重傷害他人身體及毆打襲擊罪成,被判即時入獄半年,並遭裁判官指斥陳作供時態度傲慢浮躁。判刑後,其辯護資深大狀即時向高院當值法官成功申請保釋上訴,陳鴻業才免受入囚室前「通櫃」之苦。

聲稱任製衣公司經理的布廠太子爺陳鴻業,昨因襲擊兩名日籍藝人而被判囚半年。裁判官杜浩成在裁決時指斥,被告陳鴻業(二十八歲)作供期間態度傲慢浮躁,回答形容鈴木仁被拒入貴賓室後的高漲情緒時,更使用「 How do I know(我怎麼知道)?高漲囉、狂囉、狂野囉、有啲High」的字眼,相信他會作出不顧後果的事情。

言語不通肇禍

杜官續稱,儘管法庭一向不會參考被告在庭上的表現,但案件涉及暴力,案情又顯示雙方言語不通,再加上陳的作供態度輕浮,相信引致陳犯案的因素;不過接納陳犯案是一時衝動,也不是他的本性,但使用酒杯作武器攻擊別人,屬反社會行為(anti-social behaviour)的表現,導致受害人眼睛嚴重受傷,加上陳不認罪,顯示無悔意,故須即時判陳囚六個月。

全程牽手 左右手各說

裁判官又批評,陳的未婚妻鄭詩韻力證他們倆於事發期間,在貴賓房外全程緊牽着手,卻供稱當時站在陳的左手邊,與陳的供詞不同,出現矛盾,令他相信鄭並非一名誠實可信的證人。

裁判官亦指,兩名傷者即鈴木仁與中村祖的供詞看似疑點重重,醫生報告亦無顯示鈴木的面部有受傷流血,僅是記錄了眼球內發現三塊小碎片,中村更未有第一時間投訴被襲,不排除二人在作供時可能發揮「演藝細胞」。

不過裁判官最終相信鈴木的供詞指,案發當日對他們來說是「漫長的一天」,更何況鈴木視力受阻,看不清自己的傷勢也不足為奇,而且現場環境擠逼,保安員可能未能及時目睹事發經過,加上兩傷者非酒吧賓客之列,才將二人驅逐出酒吧。

獲准保釋 等候上訴

資深大律師清洪在陳鴻業被拒保釋申請候上訴,於昨晚五時半許,即趕至高院當值法官新達誠官邸提出申請,與控方爭持三十至四十五分鐘後,保釋申請終獲接納,陳毋須被還押監房看管,逃過被檢查肛門一劫,惟須遵守按時每星期三次到中區警署報到的條件,以及交出二萬元保釋金。

案件發生於本年五月十九日,鈴木仁與友人模特兒兼演員中村祖在蘭桂坊Volar酒吧的貴賓房外,分別遭陳以香檳杯襲擊左眼及右手。

案件編號:東區刑事三一二九———二○○七。

記者:吳清廉

禁止訪問

別墅

原文章由 蜜糖小叮 於 07-10-13 20:02 發表
有 錢大曬咩,佢可以無事天無眼

陳鴻業只系另一個失匙夾萬來姐,邊算系有錢佬

水晶宮

畀面勳章 BK Milk勳章

原文章由 蜜糖小叮 於 07-10-13 20:02 發表
有 錢大曬咩,佢可以無事天無眼

知足常樂 自得其樂 苦中作樂

大宅

好媽媽勳章

個官話佢態度唔好,個樣好鬼串,咩印象分都扣哂啦
快樂可人兒
:-DResults:

子爵府

抵死:tongue:
我叫葉比比,英文名叫Tristin Ip!

子爵府

仲要態度輕浮,罪有應得. 今次清雄都幫佢唔到啦.
唔知佢上訴左都要坐幾多日先可能保釋外出呢

禁止訪問

翡翠宮

法官大人...上訴如敗...加監半年...以釋民怨...感激萬分!

子爵府

yes,,抵死arrest him go to jail

翡翠宮

好媽媽勳章 畀面勳章

一個字..........[Congratulation]

禁止訪問

大宅

佢都應該受下教訓啦

王國長老

王國長老

清洪俾我感覺真係專幫有財有勢既名人defend. I don't like him.
我唔係經常上BK, 想搵我嘅朋友請email: [email protected]

公爵府

講真丫,其實攪到佢咁都係佢媽咪一手做成

其實我16歲時做寫字樓個老闆就係佢爸爸jimmy chan,佢爸爸係一個nice的人,而他Alan(陳鴻業)就係一非常囂張,及不可一世的人 ,我冇記錯的話佢16歲時好似係加拿大,(不太記得係打交定撞車)為逃避當地的法律責任而回港,因此我才見過他幾面

雖然當時他都相當英俊,可惜............... 佢不知所謂丫,佢媽咪超級錫他的,而他爸爸對他亦相當嚴厲,可惜真的慈母親多敗兒 可能佢似爸爸,一樣英俊所以得媽咪歡心卦

佢有一個哥哥就不及他多人錫喇:( :(

陳太你累死你最痛愛的兒子呀

禁止訪問

公爵府

真的佢係有一名哥哥架:evil: :evil: 我發誓冇講大話,不過佢哥哥同佢乜都相反,乜都好鈍
原文章由 conniechan1975 於 07-10-13 21:59 發表

oh he has a brother? why news always said he is the only son... oh..

禁止訪問

大宅

原文章由 櫺囹桼 於 07-10-13 20:55 發表
法官大人...上訴如敗...加監半年...以釋民怨...感激萬分!

YES!!

珍珠宮

細仔多人錫掛, 可能把口時常賣口乖, 大仔比較低調係咪幫老豆手的, 阿媽錫佢最終真係害了佢, 質地唔好.

首頁

尾頁

跳至