跳至

首頁

尾頁

大宅

SAT 去健康院醫生話呀B個頭太大要寫紙去醫院照, 依家我好擔心都唔知點算, 有冇mami係咁

大宅

原文章由 conly 於 07-10-15 08:36 發表
SAT 去健康院醫生話呀B個頭太大要寫紙去醫院照, 依家我好擔心都唔知點算, 有冇mami係咁

My baby's head is too small, so he needs to check it once a month also.....

大宅

原文章由 Stepy 於 07-10-15 10:46 發表

My baby's head is too small, so he needs to check it once a month also.....

依家先知做mama咁辛苦:cry:

洋房

我囡囡4個月去健康院檢查時都話佢頭大, 所以要隔一個月再返去健康院睇, 但9月尾再去CHECK時已經變回正常SIZE.

所以你不要太擔心, 因為問過私家兒科醫生, 佢話只要肉眼睇不是特別不合比例, 好唔正常, 都不用太緊張!

不過健康院都係怕有事, 所以叫你再返去健康院CHECK住.....咁仲好啦可以睇多次! ^^

大宅

原文章由 fion_makeup 於 07-10-15 13:57 發表
我囡囡4個月去健康院檢查時都話佢頭大, 所以要隔一個月再返去健康院睇, 但9月尾再去CHECK時已經變回正常SIZE.

所以你不要太擔心, 因為問過私家兒科醫生, 佢話只要肉眼睇不是特別不合比例, 好唔正常, 都不用太緊張! ...

希望係咁啦, 如果唔係都唔知點算, 得我一個人面對真係有d旁惶

子爵府

我個大女以前都係大頭要每一/兩個月見健康院醫生一次, 睇吓佢個頭唔會不正常咁増大. 結果係跟個curve 咁去, 都冇問題.
其實可能係家族遺傳, 大女到到兩/三歲讀幼兒院時都因為個頭比較大, 有幾次失平衡向前跌. 不過佢好健康, 一d問題都冇.
其實, 醫生只係想確保bb健康, 好多時少少問題都會叫你做多d檢查, 唔好估估吓. 通常做完次之後都係正常嘅

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 趣教勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 wyeth冷知識勳章 睛靈勳章 王國長老 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 hashtag影視迷勳章

其實點叫頭圍大? 哥哥2歲前頭圍一直响97線以外, 醫生都無話過佢有問題喎... 雖然佢依家跌返落90線, 但一樣比同齡大, 甚至大過5歲讀N4的哥哥姐姐~

洋房

原文章由 conly 於 07-10-16 09:03 發表

希望係咁啦, 如果唔係都唔知點算, 得我一個人面對真係有d旁惶

唔好咁擔心啦! 我睇你囡囡張相咁得意~~無事既!

大宅

hmm... 我阿b個頭好似細過同月份d bb好多咁... 都有d擔心架..
咁你個b平時都係咪都活潑精靈可愛啊? 假如係, 都唔好擔心咁多.
家下有醫院跟進, 應該有d建議俾到你...
有d咩最新消息, 記得返來同我地分享!

原文章由 conly 於 07-10-15 08:36 發表

複式洋房

How big yr baby head? My baby also has a big head too.

首頁

尾頁

跳至