夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

好媽媽勳章

搬新屋,地方大左,小朋友活動空間多左,本來係一件值得開心o既事......
不過搬左新屋後,要同99住就............連我姑仔都頂佢唔順,平時99都唔敢成日打比姑仔.

結婚前,我同c6講好左,唔會同99住,佢係應承左o架.

有左大仔後,因為失業,正正係一個好時機申請公屋,當時大仔仲未出世,只有兩公婆.個c6提意,不如加埋佢阿媽個名啦,第時配間屋又可以大d,又可以揀市區...我初初都唔想,但c6話,99只係比個名我地申請,99係唔會同我地住.

之前兩次配屋99都鬼咁緊張,又話要睇,又成...我都知唔係好野.
今次第三次配,已經裝修好,我地都未話正式搬入去,佢又話要黎睇...上到新屋..逐間房問,又呢樣又果樣............ 唉...我已經超唔高興.....黎緊大家都唔知點相處.....

我唔想同佢住原因係.......99曾經有精神病,雖然依家已經叫康復,不過佢都仲要去覆診同食藥....我好驚

果時我生完細女,佢係都要過黎陪我坐月,因為屋企冇地方晾衫,所以d衫係晾係房,成日都將d唔乾o既衫收晒入我房.....令我加添左好多工作量.

佢又成日瞓o係梳化睇電視...大佬張梳化比你一個人仕晒啦,攪到我果幾個星期,日日都o係房.

而我其實係一個好難相處o既人,我係唔鍾意同長輩溝通,就連我媽都係....我覺得佢地信唔過,佢地果套,依家已經唔合用.....

依家我都唔知點好,我唔想有問題發生先去解決..........
「知足者,常樂也;不知足者,富亦憂。」

翡翠宮

so what have your husband said? is he support to live with her?

伯爵府

PATPAT...

同你隻佬講得唔得呀~??

水晶宮

好媽媽勳章

今日奶奶打左好多次電話比我老公,又問買左呢d未,有冇買果d......
佢好似已經打算長住咁:-( :-( :-( .........

之前仲得緊第三次配屋時,都有同隻佬傾過呢個問題...佢成日都話,99都係久唔久過黎住下,一陣又話怕房署會上黎check係咪同老人家住,一陣又話99間屋就黎"臨"冇地方住............
都唔知佢想點.....果時叫老公去攪除名,又唔攪.......拖到第三次配屋.....

原文章由 alleeckw 於 07-10-16 08:56 發表
PATPAT...

同你隻佬講得唔得呀~??

伯爵府

甘你仲唔同你隻佬講~
好驚喎
同你奶奶....
會辛苦死你~

大宅

其實妳奶奶都幾慘~~~
不如換轉角度諗諗~~
如果果個係妳呀媽..你老公話唔想同佢住你又會點!!!
妳奶奶仲有無親人??
如有可以叫妳老公同屋企人商量一下~~~
因為老人家好需要家人關心她的....

侯爵府

原文章由 cherry2003 於 07-10-17 10:59 發表
其實妳奶奶都幾慘~~~
不如換轉角度諗諗~~
如果果個係妳呀媽..你老公話唔想同佢住你又會點!!!
妳奶奶仲有無親人??
如有可以叫妳老公同屋企人商量一下~~~
因為老人家好需要家人關心她的.... ...

樓主都話佢唔鐘意同老人家相處,包括自己亞媽,所以我諗佢,應該冇諗過如果個個係自己亞媽,而老公唔肯同佢住呢個問題既.

翡翠宮

我覺得你唔應該將d事放在心到, 不如直接同c6傾啦, 你問下佢為何當初你話唔同99住, 但家陣99又搬埋黎住 你將佢增加你既work load過出黎先得架唔係c6又點會知呀 仲有, 有精神病都會康復的但最近要係佢肯準時食藥同睇e生, 你唔應該帶有色眼鏡去睇佢 不過你應該同c6講, 99有精神病其實bb既喊聲會對佢地做成困擾的 到時會唔會攪到99瞓得唔好時病發會唔會唔係幾好丫 一切都要平心靜氣平常心去處理及對待, 咁先唔會有偏見同爭嗌出現 不過最大問題係你唔曉得同人相處呢個先係重點, 免得到時老公左右做人難啦 如果99有好既人選同佢同住, 不如以不變應萬變好過啦:lol :lol
原文章由 patpat234 於 07-10-16 02:41 發表
搬新屋,地方大左,小朋友活動空間多左,本來係一件值得開心o既事......
不過搬左新屋後,要同99住就............連我姑仔都頂佢唔順,平時99都唔敢成日打比姑仔.

結婚前,我同c6講好左,唔會同99住,佢係應承左o架.

有左 ...

民房

The best to handle the case is speaking out to your husband, and express your feeling and find out the reason why he wants his mum being living together.
No one living in this world with no problems, problem solving skill is needed and to be enhanced to sustain a better living atmosphere and envirnoment.
Hope your guys can work it out.:-P

男爵府

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章

睇黎你老公唔會取消你99個名.,一開始就已經打算同阿媽住...
一係你就打開心窗說亮話,完完全全講晒俾你老公知,唔好拖到你99搬入黎住之後先算,只會愈來愈難解決.
二係逆來順受.....吧!

侯爵府

好媽媽勳章

不如倒返轉頭唸,如果妳62,99用妳and 妳D仔女個名去申請間公屋,(係市區,又大好多,又快好多),但係又吾比妳地住入去,你會點?
凡事有得必有失,呢D咪係係99身上攞着數的後果!!
而且,如果妳99 一個吾like,告發妳地,分分鍾間公屋都冇埋,到時妳重慘!!

水晶宮

好媽媽勳章

我老公仲有個細妹,比我地早結婚,而且佢地冇小朋友,屋企有3房2廳,雖是居屋,但地方唔錯.

但我姑仔都唔願意同佢阿媽住......

我都明白間屋有奶奶名,佢就有權入住...但經過上次陪月事件....我真係好怕....
佢可以半夜起身,開晒燈....搵張未開彩o既六合彩票....

我唔係戴有色眼鏡,只不過係我怕萬一真係有事發生..咁點.
而我自己本身情緒都係唔穩定,而且亦有社工跟緊.
仲要大仔臨瞓前都仲同佢玩到顛晒流晒汗....之後大仔又唔願瞓....

最慘由頭到尾想攞着數果個唔係我,係我老公.....

[ 本文章最後由 patpat234 於 07-10-18 00:18 編輯 ]

首頁

尾頁

跳至