美容扮靚

跳至

首頁

尾頁

大宅

我做左通淋巴幾星期,一星期一次。
個師父幫我通好左上半身...但手臂同下半身都好唔掂...佢輕輕力推我都超痛

但個師父好惡..話我郁會弄傷佢

上次佢已經話我對腳好脹好難搞
今次佢問我:你係咪有做運動?
我話:游過兩次水
佢話:唔怪得之啦,你唔好再做運動住喇,咁樣你d 筋會壓住d 淋巴,我根本推唔到

我聽完覺得好似佢搵藉口咁
但我無出聲..只係我運動會照做
如果我再唔減重..我諗未通得成淋巴已經癡肥到爆血管了

定係我誤會左佢?希望各位jm指教一下

禁止訪問

回覆:通淋巴唔可以做運動?

禁止訪問

大宅

回覆:missccc 的帖子

對啊
佢應該講黎耍我!

民房

邊個話架.講真運動先會令血流通LA.點會得姐

民房

佢呃你啦! 唔好聽d通淋巴既人同你講唔好做運動,佢想你依賴佢以後都用通淋巴,咁就永遠都減唔到肥。

不過,如果你係運動既,咁記得都要拉拉筋,得閒既可以焗下桑拿,咁樣會幫助身體排毒同無咁多毒素積聚。

大宅

引用:佢呃你啦! 唔好聽d通淋巴既人同你講唔好做

原帖由 pinkydoki 於 14-05-19 發表
佢呃你啦! 唔好聽d通淋巴既人同你講唔好做運動,佢想你依賴佢以後都用通淋巴,咁就永遠都減唔到肥。

不過 ...
你講得超啱,真的想稱讚你,我之前淋巴,筋絡塞,實,令到坐都痛。因之前冷所以去按摩諗住通淋巴,通完係好一星期,後又痛番。4月頭回暖開始初每日游水1小時,游2日明顯鬆,但都痛,至現在每星期游4,5天,每次連游1個半小時,連游2000米,後再焗sauna15min,配合拉筋,全身淋巴通晒,連幫我按開淋巴的師傅都問我做過咩,淋巴比之前天淵之別。以前一星期搵佢按一次,游水2個月只搵佢一次。游泳係最好的治療師

大宅

藉口,做完運動再按摩效果更好。如你有恆心一星期游5日水,一個月保証你淋巴最小通一大半。一定唔使再去按摩。如佢同我講通淋巴唔可游泳。2選一,我寧願選游泳。全身健康。你要加油呀

禁止訪問

大宅

回覆:pinkydoki 的帖子

好的,我唔會聽佢亂講
d 美容院成日講運動有咩唔好...
真佩服佢地睜眼說瞎話...我真金白銀俾錢通淋巴...可能我隻腳太肥佢通得辛苦就咁話我...十分無奈

大宅

回覆:DHA. 的帖子

謝謝,介唔介意講下你游咩式?
我游得好慢...所以游左幾星期都好似無咩太大改變..無論身型同d淋巴
可能我太心急

大宅

回覆:DHA. 的帖子

我都係咁諗,其實佢講完我都無理佢..只係佢再問我我會話無做運動,等佢唔好藉口多多

大宅

回覆:hin080908 的帖子

佢真係亂黎...我會堅持做運動的

男爵府

回覆:halen 的帖子

我覺得運動重要過推淋巴囉,運動可以burn fat, 但推淋巴最多令血液循環好d,冇咁浮腫,但只推淋巴不可以減磅囉

大宅

回覆 halen 的帖子

樓主搵過第2個師傅啦!!佢唔係幾好攞~_~搵你老襯?
因做運動肌肉!會結實d,佢要用多d力推

而且可能佢想姓賴(如果推得唔好!)因為推淋巴痛就適可宜止,一層一層做(佢會推多好多先有效果用死力推,推到個客痛死係個客的事)

大宅

樓主你想減肥快見效
就+操器械負重,增加肌肉質素(提高代謝率,肌肉會消耗更多卡路里)
游水就帶走負重運動乳酸,又令身體線條好d
好快效果

大宅

【不要害怕重量訓練】

很多女性朋友都會擔心自己做了重量訓練後反而看起來會更胖(變壯),但實際上這種狀況並不容易發生,更嚴格的說,女性要練出一身肌,需付出的努力遠大於男性。

因為天生構造不同,女性激素會影響肌肉的生成(動情素會增加皮下脂肪的堆積),讓女性在肌肉的生長過程中比男性更為緩慢與不易,體脂肪標準也因此略高於男性。

而且重量訓練能增加肌肉量,帶來非常多的好處
例如:提供額外的能量消耗(註1)、增加關節穩定、提升活動能力等等,百益而無一害。

此外,瘦的定義是什麼?體重計上的數字?還是外表看起來線條分明?相信大多數人都會選擇後者吧。當妳做了重量訓練後,肌肉增加,脂肪一定會有所減少(正常飲食),或許短時間內體重不會降低,但妳卻能發現身體線條變明顯,就好像瘦了一樣!

線條明顯,就算體重數字再高也不會覺得胖!

同時,這種方法不需要(也不該)刻意節食,只須謹記兩個原則:

1.均衡飲食。
2.不吃垃圾食物。

就能達到增加肌肉、減少脂肪、線條分明等目的。
另外妳還需知道,正常飲食所獲得的能量至少需達到基礎代謝率,否則身體會啟動防護機制,降低熱量的消耗,並且容易造成日後的復胖。(註2)

增加重量訓練進入妳的日常活動中之後,所攝取的食物只能增加不能減少,別小看重量訓練的運動量,有時候20分鐘的肌力訓練即可消耗掉200~300大卡的能量,若攝取的熱量不足,反而會造成肌肉崩解(身體分解肌肉來獲得能量)。

意思就是當妳加入了重量訓練後,反而需吃更多東西!(註3)這不是很棒嗎?相信是許多人夢寐以求的吧!多吃東西還能讓身材變好?沒錯!所以別再等了!現在就開始做重量訓練吧!

註1:根據研究,每公斤的脂肪每公斤約消耗9大卡,每公斤的肌肉每天約消耗29大卡,一來一回差距達20大卡!

註2:基礎代謝率的定義為人體在自然溫度環境中,且非活動狀態下(包括消化系統,意即禁食兩小時以上),維持生命所需消耗的最低能量。若攝取的能量不足基礎代謝率,身體為了預防能量持續性減少,會降低整體的基礎代謝率,但當飲食恢復正常時,基礎代謝率仍舊維持在低檔,約需3~5個月才會回復到原本的正常消耗水準,而這段時間內所獲得的能量遠大於消耗熱量,造成復胖。

註3:所謂多吃東西是均衡飲食!均衡飲食!均衡飲食!如果妳猛吃油脂類那神仙也救不了妳喔。

大宅

回覆:真勞氣 的帖子

唉...只怪我之前買左好多次...但個度得三個做body ge 師父..而家做緊個個惡...我一郁就俾佢鬧,另一個就懶,唔用力...第三我之前試下推腳推得好...但未必卜到

首頁

尾頁

跳至