嬰兒用品

跳至

首頁

尾頁

大宅

各位食開日本奶粉o既媽媽, 請問有冇人知道 日本奶粉 有冇 AA/ARA* 成份呀?

*花生四烯酸(Arachidonic Acid, AA / ARA)

我BB而家食緊森永大仔, 見佢食得幾好, 又一直認為隻隻奶粉成份都應該差唔多, 所以冇乜研究森永o既成份.

最近有間美國奶粉牌子o既媽媽會打電話比我, 跟進BBo既進展同食開隻奶粉, 佢話森永都好, 但冇AA, 佢叫我將其中一餐奶改飲有AA成份o既奶粉.

於是, 我睇返奶粉罐上o既成份, 又真係冇寫到. 而搵到以下有關
o既報導:

根據「美國發育醫學與兒童神經學期刊」2000年發表之期刊報導指出,嬰幼兒奶粉含DHAAA兩種脂肪酸可以提昇幼兒的心智發育,讓孩子更聰明,研究人員將56個新生兒分成三組餵哺,一組餵一般奶粉,一組餵DHA配方奶粉,另一組則餵AADHA配方奶粉,四個月後,三組都只吃一般奶粉,三組寶寶到18個月大時,接受嬰兒成長發育測驗(Bayley Scales of Infant Development),結果攝取AADHA奶粉的幼兒平均得分為105.6~106(此測驗全美平均分數為100)與以母乳哺育的寶寶相當,因此了解AADHA為提升
IQ的重要因子。

飲開日本奶粉o既媽媽, 你哋點睇呀?

大宅

Does anyone know???????????

Thanks..

子爵府

原文章由 bb@wonderland 於 07-10-23 14:13 發表
各位食開日本奶粉o既媽媽, 請問有冇人知道 日本奶粉 有冇 AA/ARA* 成份呀?

*花生四烯酸(Arachidonic Acid, AA / ARA)

我BB而家食緊森永大仔, 見佢食得幾好, 又一直認為隻隻奶粉成份都應該差唔多, 所以冇乜研究 ...

如果中文花生四烯酸係酸(ARA), 得明治先有喎, 100G裏成份26MG
咁亞麻油酸就100G奶粉---雪印4.5G, 和光堂3.3G, 森永3.3G, 明治3.6G
Y-不包和脂肪酸100G奶粉---只有雪印有14MG
X-不包和脂肪酸100G奶粉---雪印0.5G, 和光堂0.4G, 森永0.4G, 明治0.43G
DHA 100G奶粉---雪印70MG, 和光堂80MG, 森永70MG, 明治100MG
呢D都係係網上商店揾到的資料,因為我都諗緊比BB食邊隻, 但日本奶粉有冇CHOLINE個D?? 我見本地的奶粉賣廣告呢隻又好重要,所以都唔知點選好...明治好似會食肥BB, 但DHA最多, 如果我個係BB女,咁好似食雪印好D...OR 選返本地奶粉??

[ 本文章最後由 豬BBBB 於 07-10-24 14:15 編輯 ]

大宅

多謝你嘅回覆, 請問你邊到搵到明治有ARA嘅資料呀? 因為我搵reon 嘅 website, 佢冇寫有ARA.

好似, 好多美國牌子嘅奶粉SELL 嘅成份同配方, 都唔見日本奶粉有, 究竟有冇需要, 都唔清楚....?-(

原文章由 豬BBBB 於 07-10-24 14:13 發表

如果中文花生四烯酸係酸(ARA), 得明治先有喎, 100G裏成份26MG
咁亞麻油酸就100G奶粉---雪印4.5G, 和光堂3.3G, 森永3.3G, 明治3.6G
X-不包和脂肪酸100G奶粉---雪印0.5G, ...

男爵府

我之前都做個比較,森永同明治,明治真係有花生四烯酸喎!不過我真係唔記得係邊個網頁搵到既!

原文章由 豬BBBB 於 07-10-24 14:13 發表

X-不包和脂肪酸100G奶粉---雪印0.5G, ...

複式洋房

ARA 有咩用??

大宅

我搵到啦, 明治細仔就有, 大仔好似冇AA/ARA.

AA/ARA - 幫助腦部發展?

大宅

----from : http://health.sohu.com/2003/12/02/73/article216367369.shtml

ARA 同 DHA 係 脂肪酸 (fatty acid)
而SA就係碳水化合物

Docosahexaenoic acid (DHA, 二十二碳六烯酸), Arachidonic acid (ARA, 花生酸) 都係屬於多元不飽和脂肪 (Polyunsaturated fat). 因結構上既不同, DNA 係屬於omega-3 family, 而 ARA 係omega-6 family.
佢地對腦部同眼睛既發育特別重要. 因為腦部神經細胞既細胞壁都含有大量DHA同ARA, 咁所以多d 呢類既脂肪酸, 就自然發展得好d. 世界衛生組織亦建議將DHA, ARA加入嬰兒奶粉當.

而SA(Sialic acid, 唾液酸), 雖然佢個名有個"酸"字, 但係佢係屬於單糖類, 所以係碳水化合物既一種 (單糖是simplest form 既碳水化合物). 亦都係神經細胞結構上重要既組成部份.

"SA即Sialic Acid(唾液酸),是母乳中天然存在的碳水化合物。在人体中,脑部的唾液酸含量最高,是人体内其它细胞所含SA水平的20倍。SA是神经细胞突触膜上的神经节苷脂和唾液酸糖蛋白的重要结构组成成分,其结构对突触形成和神经传导起着重要作用。

早期研究表明,人乳中SA含量比任何未强化的婴儿配方奶粉都要高。而最近的研究发现,母乳中的SA可能是一种条件必须营养素,它可能使母乳喂养儿在神经发育方面比人工喂养儿更具优势。因此,提升婴儿配方中SA水平是现代婴儿营养学值得改进的部分."

原文章由 bb@wonderland 於 07-10-25 10:07 發表
我搵到啦, 明治細仔就有, 大仔好似冇AA/ARA.

AA/ARA - 幫助腦部發展?

複式洋房

即係明治比森永對nb 既bb好d????

DHA同ARA都多D...

子爵府

咁講好似本地奶粉好d咁喎,因為見廣告成日講有DHA, ARA,AA, CHOLINE...係咪呢

首頁

尾頁

跳至