論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

畀面勳章

我同太太需要請工人湊我九月出世嘅B仔, 睇啱一個喺菲律賓做咗兩年有湊newborn經驗嘅工人,佢亦都去過中東做過兩年,依家26歲,未結婚,啲英文聽過唔錯,咁算唔算係一個好選擇呢?

男爵府

回覆:聘請工人風險評估

請姐姐個個都係高風險

wcpcelia    發表於 14-5-28 13:58

大宅

回覆 wheel55 的帖子

個個通常話係家鄉湊過BB,佢地湊既方式好求其,唔好期望黎到做到,我之前工人又係話湊過,點知比我覺得唔識湊,抹pat pat好用力,皮都比佢擦損,沖涼單手淨托頭,比佢嚇死,請個真係出過國湊過B既先好。

大宅

畀面勳章

我都當佢乜都唔識㗎喇,我太太坐月嗰陣同媽媽外母train佢,希望佢好啲,最重要都望佢態度好,有心做咋!

複式洋房

態度ge 野睇你好唔好彩。
都係搏一搏。

複式洋房

唔可以答你好唔好,只可以答你答你搏唔搏得過。

從你語句中,你可能認為呢個工人係好選擇,因為:
1. 英文好
2. 有new born經驗

但係:
英文點算好?個個人要求唔同。有啲人覺得好過自己叫做好,咁自己有幾好?有啲人要音準,接收能力好叫做好。你問嘅問題係唔係一啲標準問題,佢答你係唔係標準答案,呢樣都好關鍵,因為佢地係有standard script去interview/answer僱主。

喺菲律賓湊new born好求其,如果佢地話你知喺菲有湊new born經驗,你當佢地嘅經驗係"會看羊仔"吧啦!

以上嘅意見,你自己去衡量下呢個係唔係好選擇啦!

另外,你話老婆、外母、阿媽會幫手,工人嘅經驗唔重要,既然係咁,咁你想問乜呢?其實你自己係唔係已經有答案呢?

假如你係想分析工人嘅態度同心態,只可以答你,從一般行貨到唔行貨嘅CV或者interview中,頂多知道工人嘅經驗(如果你信嘅話),唔可能知道佢嘅態度同心態!

唯一可以做嘅,就係自求多福,去品品神,睇下會唔會時運高d!

侯爵府

育兒性格勳章 畀面勳章

引用:唔可以答你好唔好,只可以答你答你搏唔搏得

原帖由 As228228 於 14-05-28 發表

去品神由黃大仙幫你仲信得過D姐姐。你預咗佢地天生粗魯,湊nb真係要小心,有乜事冇仇報

侯爵府

育兒性格勳章 畀面勳章

引用:唔可以答你好唔好,只可以答你答你搏唔搏得

原帖由 As228228 於 14-05-28 發表

去品神由黃大仙幫你仲信得過D姐姐。你預咗佢地天生粗魯,湊nb真係要小心,有乜事冇仇報

大宅

畀面勳章

佢好唔好英文嘅定義係互相明白對方講咩,唔會好難聽。
我太太怕佢26歲未結婚會唔定性,其他經驗都還可以 (係海外的)

男爵府

你當重新訓練佢,都係博博下,我都你以貌取人:攞佢張相睇下嗰樣判斷忠奸。

由於文化唔同,調節自己的期望,總有一D野佢幫到手

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

佢D工作經驗,只作參考之用...真係講彩數而已

大宅

只有两年香港工作經驗,唔算好好。佢點解唔同現有僱主續約?僱主唔續佢,還是佢佢揀工。

大宅

畀面勳章

同埋我想問吓工人太矮(4'11)太輕(88lbs)有冇問題?唔該晒!

水晶宮

得咁少資料,邊有得分析呀,就算分析,都唔準確,唔可靠.
你in佢時,問多少少問題,考下佢智慧啦.
例如,點沖奶呀,有咩要留意呀.
如果BB喊過不停,點算呀.

首頁

尾頁

跳至