懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

準備買bb用品啦!剛出世嘅bb係咪應該買大d碼嘅衫仔至好?但會唔會太大令bb唔舒服呢?
Bb幾快會換size啦?朋友教最少同size要買8件,夠唔夠換呢?

別墅

回覆:初生bb著咩碼衫好?

我都想知, 留名先

大宅

認識瑞士牛牛第二回

引用:準備買bb用品啦!剛出世嘅bb係咪應該買大d

原帖由 Forestforest 於 14-06-01 發表
準備買bb用品啦!剛出世嘅bb係咪應該買大d碼嘅衫仔至好?但會唔會太大令bb唔舒服呢?
Bb幾快會換size啦?朋 ...
50..60碼,70碼就長好多,可以著耐D

大宅

原帖由 Forestforest 於 14-06-01 發表
睇BB重量同季節啦。初生要合身和尚袍,要8件左右啦,大大下又夏天咁熱,就唔肯著和尚袍做底衫。其他面衫,如夾衣,就唔駛太多啦,夠替換就得,通常有人送。我自己就預左8件,我仔4月出世,好怕熱,兩個星期之後已經唔可以再著和尚袍,只穿面衫。佢出世8磅,都係著50-60碼,滿月就70碼。面衫你買0-3m啦。

女兒~~~你現在先在天上看顧爸媽,過多半年就要帶齊野,再回來爸媽身邊啦!

男爵府

留名學嘢!謝謝

大宅

回覆:sallytamsh 的帖子

我都想知和尚袍要買幾多,我已經買左5件短身+3件長身,其實夠唔夠?

emily_money  我無買過長身,如買左就當面衫著  發表於 14-6-1 12:24

複式洋房

好詳細,咁使唔使一定要長袖?聽講半歲前bb最好唔好露晒手臂、腿仔出黎,易冷親。

大宅

引用:我都想知和尚袍要買幾多,我已經買左5件短

原帖由 miffy417 於 14-06-01 發表
我都想知和尚袍要買幾多,我已經買左5件短身+3件長身,其實夠唔夠?
短身係咪再著包被唔會凍親肚仔腳仔就ok?

子爵府

我囝著短身和尚袍至未到3個月就唔岩啦(但都要買7件),因有時嘔奶會一日換幾件,3個月開始著uniqlo網面連身衫 我就買有䄂6件for開冷氣加件mides長身底衫,無䄂4件for無開冷氣時著,初生著50至60碼睇你個b咩size 不過大小小唔怕,過左一兩個月就要轉70碼,我仔到5個月已經著80碼底3。

子爵府

引用:Quote:原帖由 miffy417 於 14-06-01 發表我

原帖由 miffy417 於 14-06-01 發表
短身係咪再著包被唔會凍親肚仔腳仔就ok?
短身和尚袍+夾衣/連身衫 ,天氣咁熱 我諗除左開冷氣訓覺先要包被
下圖係開冷氣既著法 一件網面底3 外加件 好薄既夾衣

公爵府

回覆:Forestforest 的帖子

睇下你b本身咩size 先,我b 出世九磅几,可能已經系人地嘅2个月size. 跟住重得好快,d衫好快就唔啱著。

我自己觉得,出世輕磅,增重会慢d,出世重磅,增重快d。

夏天出世就買左多几件替換,有些bb易呕奶嘅又要有多几件替換。

Birth 15/3: W:4.2kg  L:52cm HC:37.5cm
Day 09: W:4.37kg  L:55.5cm HC:37cm
Day 46: W:7kg L:62m HC40.5cm
Day 82: W:~9.2kg L:~66cm
Day 112: W:~10.4kg

子爵府

我仔怕熱, 日日都著和尚袍, 買左3m, 6m 仲未啱著

複式洋房

我都想問下,我B應該係9月尾出世,咁應該買短就衫好定長就衫好呢?

大宅

引用:Quote:原帖由 miffy417 於 14-06-01 發表短

原帖由 emily_money 於 14-06-01 發表
短身和尚袍+夾衣/連身衫 ,天氣咁熱 我諗除左開冷氣訓覺先要包被
下圖係開冷氣既著法 一件網面底3 外加件 ...
如果我咁著著比屋企班長輩煩死

別墅

I plan bb with long sleeve bodysuit and blanket!

禁止訪問

禁止訪問

回覆:ne922 的帖子

大宅

引用:諗都吾使諗,一定要買50~60碼,預左左兩三

原帖由 miyan 於 14-06-02 發表
諗都吾使諗,一定要買50~60碼,預左左兩三個月就算,吾好買太大,會吾啱著,買返嚟都著吾到。

圖片果啲配 ...
係邊度買?幾錢?

禁止訪問

回覆:miffy417 的帖子

大宅

回覆 miyan 的帖子

可以pm比我嘛?

首頁

尾頁

跳至