親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

子爵府

hashtag旅遊勳章

11日台灣之行今日就結束啦~當中因為天氣/人為因素行程改過無數次,最辛苦應該係宜蘭果part,因為第一次去,所以編左好多行程,但亦有些行程最後行唔到(宜蘭每日都落雨),到最後幾乎係當日諗到邊就玩到邊(真正無目的自由行),以下係今次完成既行程,可給大家參考下

Day1)黃昏抵台中機場、大甲夜市(蔣公路)、宿台中

Day2)台中 出發 龍潭 (全日與朋友聚會)、晚上新竹城隍廟掃街 宿龍潭

Day3)從新竹出發礁溪 中午 城市商旅櫻桃鴨吃到飽、五峰旗瀑布、晚餐火山爆發雞、宿礁溪白雲閣民宿

Day4)早餐礁溪正常鮮肉小籠包 、烏石港、出海賞鯨+登龜山島 、午餐烏石港討海人海鮮、蘭陽博物館、金車伯朗咖啡城堡tea、湯圍溝溫泉公園、晚上掃街返民宿hea、宿奇立丹溫泉民宿

Day5)早餐奇立丹、窯烤山寨村、阿典密碼、 冬山河親水公園、國立傳藝中心、幾米公園、晚上東門夜市 宿羅東山水商旅

Day6)早餐後、羅東運動公園、清水地熱、梅花湖遊湖、下午茶小熊書坊、蘇澳冷泉、晚餐挪亞方舟海鮮百匯、羅東夜市、宿羅東山水商旅

Day7)早餐後、北關海潮公園、福隆金沙傳奇沙雕、龍潭大池、龍潭石門水庫、晚上朋友聚會、宿中壢

Day8)早餐後、巧克力共和國、大溪老街、小倆口愛情故事館、中壢夜市 宿台中

Day9)金陵山圓滿教堂風景區、台中文創園(3D夜光展)、勤美誠品綠園道、春水堂tea、晚餐\"聚\"昆布牛奶鍋、宿台中

Day10)梧棲漁港、全日hea 宿台中

Day11)台中大遠百、新光三越買手信、台中機場回香港

yucheung    發表於 14-6-7 16:36

子爵府

hashtag旅遊勳章

回覆:分享11日台中、新竹、宜蘭、福隆、桃園行程

頭兩日有任務在身所以主要從宜蘭先開始玩,day3中午來到城市商旅食櫻桃鴨buffet,之後去五峰旗瀑布,可惜行到第二層時落勁大雨,第一層瀑布被封埋唔俾上,唯有返民宿hea,晚上出去食雞,好正

珊瑚宮

引用:頭兩日有任務在身所以主要從宜蘭先開始玩,

原帖由 Biancacheung 於 14-06-02 發表
頭兩日有任務在身所以主要從宜蘭先開始玩,day3中午來到城市商旅食櫻桃鴨buffet,之後去五峰旗瀑布,可惜行 ...

子爵府

hashtag旅遊勳章

day4早餐正常鮮肉小籠包、烏石港、出海觀鯨+登龜山島、烏石港海鮮、蘭陽博物館、金車咖啡城堡tea、湯圍溝溫泉公園、宿奇立丹民宿
正常鮮肉小籠包果然好味!

出海觀鯨一定要帶定防曬、帽、長袖衫、傘,唔係會曬傷,隻船勁拋浪好大,怪不得大家都要著定救生衣

當日冇見到有鯨魚,只有約七、八條海豚
一接近龜山島即聞到勁大陣硫磺味,勁臭!!連海水都分成兩種色,淺藍色的係硫磺水

終於踏入龜山島呢個禁地,充滿原始自然味道,走一圈已經成個人濕晒,呢度亦是此行最辛苦的景點

珊瑚宮

引用:day4早餐正常鮮肉小籠包、烏石港、出海觀鯨

原帖由 Biancacheung 於 14-06-02 發表
day4早餐正常鮮肉小籠包、烏石港、出海觀鯨+登龜山島、烏石港海鮮、蘭陽博物館、金車咖啡城堡tea、湯圍溝溫 ...
有無見到"龜山特別流皇蝦"(用120度熱水煮都吾死既蝦)

珊瑚宮

引用:day4早餐正常鮮肉小籠包、烏石港、出海觀鯨

day4早餐正常鮮肉小籠包、烏石港、出海觀鯨+登龜山島、烏石港海鮮、蘭陽博物館、金車咖啡城堡tea、湯圍溝溫 ...
有無食暈船藥??

子爵府

hashtag旅遊勳章

烏石港海鮮唔貴,但我唔覺得好食

蘭陽博物館,有冷氣hea的地方

之後去金車咖啡城堡食tea,如自駕人士要小心呢條路都幾難開,多彎路窄,一條路但要走來回車,平日去游客竟然好多,假日的話不敢想像(排隊買野都排左廿分鐘)

子爵府

hashtag旅遊勳章

引用:Quote:原帖由 Biancacheung 於 14-06-02 發

原帖由 12312 於 14-06-02 發表
有無見到"龜山特別流皇蝦"(用120度熱水煮都吾死既蝦)
冇見到有蝦,島山淨係有個冷泉,一個觀音像,其餘都係軍用設備(砲台、地洞果d)
就係冇食暈船藥,估唔到會搖得咁勁,c6一d事都冇,我睇左唔夠十分鐘海豚就走入船艙避

子爵府

hashtag旅遊勳章

day5 山寨村、阿典、冬山河親水公園、傳藝中心、幾米公園、東門夜市

10點半前到山寨村,遊人不多(唔超過十個),有足夠時間影相,山寨村中兩隻巨人其中一隻在用餐區內,要入去食野先影到,11點開始供餐,但職員俾我地入去坐住先,影完相差不多11點,可以點餐了,二人餐份量我覺得四個人都食到,pizza係大批黎,野食亦美味

冬山河公園內有大型恐龍公仔,見到有小學生黎旅行,中學生划龍舟

本來下一站係永恆水教堂,但宜蘭下午必落雨定律,改左行傳藝中心,裡面好多野睇

子爵府

hashtag旅遊勳章

去宜蘭大家只知道羅東夜市,其實宜蘭火車站行八分鐘就去到東門夜市,夜市唔大,但冇咁逼,推介莊師傅棺材板同烤焗龍蝦麵,好味,但炸豬排就完全唔得

珊瑚宮

引用:day5 山寨村、阿典、冬山河親水公園、傳藝

day5 山寨村、阿典、冬山河親水公園、傳藝中心、幾米公園、東門夜市

10點半前到山寨村,遊人不多(唔超過 ...
咁豐富呀

珊瑚宮

引用:去宜蘭大家只知道羅東夜市,其實宜蘭火車站

去宜蘭大家只知道羅東夜市,其實宜蘭火車站行八分鐘就去到東門夜市,夜市唔大,但冇咁逼,推介莊師傅棺材板 ...
宜蘭夜市食了呢個

珊瑚宮

引用:Quote:原帖由 Biancacheung 於 14-06-02 發

宜蘭夜市食了呢個

子爵府

hashtag旅遊勳章

day6羅東運動公園、清水地熱、梅花湖、小熊書房、蘇澳冷泉、晚餐挪亞方舟海鮮百匯、羅東夜市

羅東運動公園正在進行清淤泥工程,水都被抽光,只見到好多濕地泥濘,當散步睇下動物 。

清水地熱,如自駕人士要小心呢條路比較難開,多彎路窄,在現場買左兩個雞蛋(NT30),魚網袋是一個中學生煮完NT20賣我地,現場價要NT40
泡腳池係滾水黎,冇人浸,見到好多一家大細黎玩

子爵府

hashtag旅遊勳章

宜蘭夜市食了呢個
係咪碳烤臭豆腐?我都有買呢間,仲有蔥抓餅

珊瑚宮

引用:Quote:原帖由 12312 於 14-06-02 發表宜蘭

食了番薯波。木瓜奶。還有晚餐。(炒鑊好夠火爐)

fionaleung43    發表於 15-4-16 22:26

子爵府

hashtag旅遊勳章

梅花湖坐船遊湖不錯,NT50位,但船家話要等齊8個人先會開船,平日遊客不算多,我地都等左20分鐘先得7人但都照開船,船家很風趣沿途一直講冷笑話 。
梅花湖有大量租單車鋪,但價錢好貴,電動車要NT400一小時,普通兩人單車亦要NT200
之後去左小熊書房,其實係被隻一人高女僕熊所吸引,只招待食客,食完只覺得就名氣很大,冇什麼特別

珊瑚宮

引用:Quote:原帖由 12312 於 14-06-02 發表宜蘭

(前幾曰多手訂了聖誕台北4天遊)

(有無平夾抵"飯店,民宿"介紹,吾需要靚/早餐。最緊要平)(3人房。看過民宿要2500/平,五,六要2800/3人1天,貴呀。ymca好似無獨立洗手間。想住緊"台北站")(我新驛都厭貴,懷寧三人房是加床墊在地下)(橙舍只按受女性)

carey1999  多手俾你笑親  發表於 14-6-2 12:55

珊瑚宮

引用:梅花湖坐船遊湖不錯,NT50位,但船家話要等

梅花湖坐船遊湖不錯,NT50位,但船家話要等齊8個人先會開船,平日遊客不算多,我地都等左20分鐘先得7人但都 ...
我哋踏電動家庭單車。好舒服呀

子爵府

hashtag旅遊勳章

(前幾曰多手訂了聖誕台北4天遊)

(有無平夾抵"飯店,民宿"介紹,吾需要靚/早餐。最緊要平)(3人房。看過民宿 ...
我今次住得“偏”先咁平,新竹果間近夜市,乾淨,房內有自選影院,包早餐,星期六入住NT1400,桃園果間就舊好多,用緊大牛龜電視,大圓床+烤箱(蒸汗用,我冇去用)包早餐,平日 NT1000一晚

首頁

尾頁

跳至