論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

想要傭工貸款的財務公司資料(名稱或者傳真機號碼),因為想終止她的合約後傳真到財務公司使她不可以用我的合約(還有一年)來借錢。

有無人知道?
Thanks god giving me a happy family.

男爵府

原文章由 catcat 於 07-10-29 10:59 PM 發表
想要傭工貸款的財務公司資料(名稱或者傳真機號碼),因為想終止她的合約後傳真到財務公司使她不可以用我的合約(還有一年)來借錢。

有無人知道? ...

間間財務都有傭工財務,只係分開黎做!
好似安信都有傭工既財務部...明未!
你工人有借$咩?

[size=medium]*Humphrey*[size=small]04年8月28日10:40am係浸會出世7磅3安士

大宅

原文章由 catcat 於 07-10-29 22:59 發表

有無人知道? ...

佢地應該知道架啵,個 agent 會同佢地講架嘛...

複式洋房

Yes, she used my address for personal loan in "ublic" and I found the follow up letter from 財務公司 last Sat, she didn't pay Oct installment for HK$26xx (each month).

I planned to fire her end/Dec due to my holiday schedule and visa for new maid is still under processing.

I guess she will use my contract (should be complete on Jan/2009) for more and more personal load after I terminate her, that's the reason why I want to fax to those 財務公司 first in order not to let her borrow money again.

No agent, I hire her directly.

**sorry that this computer cannot type Chinese.**

Thanks god giving me a happy family.

大宅

原文章由 catcat 於 07-10-30 00:56 發表
I guess she will use my contract (should be complete on Jan/2009) for more and more personal load after I terminate her, that's the reason why I want to fax to those 財務公司 first in order not to let her borrow money again.

No agent, I hire her directly. ...

咁你炒左佢之後,有人黎追就fax返野比佢地囉...

quote from http://www.hkemployergb.net/new_page_19.htm:
請主動聯絡該電訊公司並作出合作態度,將入境處已回覆確認外傭離職之信件交到該電訊公司,留下聯絡方法並記下通知日期及職員名稱,若日後再有同類追討便大派用場,僱主絕對無需為外傭支付任何欠款,跟據香港法理上僱主已聯絡電訊公司並提出證據證明外傭已離職的話,電訊公司已無權向僱主地址或其他僱主個人資料作出任何騷擾及追討,而僱主亦無需負責。

其實電訊公司打得上黎,通常都係搵個D公司追,so做法都係一樣...

複式洋房

似乎都無別的方法,有人黎追就fax入境處記錄比佢囉 ﹗

別墅

Catcat,

香港有好多財務公司, 防止唔到佢地借完再借.
最有效方法係通知佢有 loan 個間財務, 話你將會炒佢,
叫佢儘快來 `捉人'

咁財務會要求加強擔保, 等佢唔會亂黎...
如果你真係要等到 12 月才 炒她, 咁你 12月先通知財務都無問題.

因為財務係唔會找你麻煩, 最緊要有 termination letter 及 工人簽名.

我有 兩個 賓賓 都係 俾財務追 到上門.... 借錢後博炒
我主動打俾財務, 問要唔要 佢老公手機或 佢家鄉地址,
佢話唔使, 佢有辦法......

原文章由 catcat 於 07-10-30 00:56 發表
Yes, she used my address for personal loan in "ublic" and I found the follow up letter from 財務公司 last Sat, she didn't pay Oct installment for HK$26xx (each month).

I planned to fire her end/Dec ...

複式洋房

JoiseMaMa,

我想還是到解雇她的那一天才通知財務公司,叫佢儘快來 `捉人' ,如果太早通知我恐怕財務公司要佢加擔保,那我便麻煩了。

男爵府

其實你炒佢個時搵個間財務公司就得啦洗咩咁煩!
我朋友係財務做都係咁講既~~fax左去入境x佢地又唔會幫你同財務講既~~
你知唔知邊間呀?你炒佢之前/炒佢個日搵多個人捉佢去財務!
不過一定要睇下咩財務,正當好似安x,x文個d就可以去,如果係唔正式個d就唔好去啦~

joisemama講得好o岩照同財務講就得!!!! 等佢地捉佢同佢講叫佢比返晒d$先,再唔係佢地會有辦法!
因為d工人唔還$有機會係去佢地既國家搵佢地<---我問我朋友佢講~

[size=medium]*Humphrey*[size=small]04年8月28日10:40am係浸會出世7磅3安士

大宅

其實我唔係好明d財務公司點解要借$$比d工人, 佢地應該知道工人借左$有機會走老, 到時又找我地d僱主麻煩
稀仔係一個為食b, 乜都要試下, 而家24磅!!

首頁

尾頁

跳至