論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

男爵府

姐姐唔識煮, 若經常自己煮? 會否煮埋預姐姐? 定叫佢自己買嘢食/煮麵?

水晶宮

bbkingdom 發表於 14-6-6 11:52
姐姐唔識煮, 若經常自己煮? 會否煮埋預姐姐? 定叫佢自己買嘢食/煮麵? ...
你唔打算教佢煮嗎 ?
生得積極, 老得開心
病得舒服, 死得安樂

大宅

回覆:bbkingdom 的帖子

會教佢煮,就算唔駛佢煮都要幫手啦
比我就會煮埋佢個份
無乜所謂,好過佢又浪費時間煮佢的晚餐

sunshine0613  *2  發表於 14-6-7 12:46

珍珠宮

2023年兔年勳章 畀面勳章 DHA勳章

會暫時煮埋比佢食.
一路煮一路教, 睇得出佢有冇心學.

主 賜 平 安

珊瑚宮

學完走人
玩具萬歲!

珊瑚宮

姐姐唔識煮, 若經常自己煮? 會否煮埋預姐姐? 定叫佢自己買嘢食/煮麵? ...

煑埋佢份,費事佢煑自己九大鬼,浪費gas及時間兼阻住厨房
教都費事
玩具萬歲!

珍珠宮

哈~ 幾爆趣喎~ 請個工人返黎煮飯比佢食~~

象牙宮

識煮飯的僱主 & 唔識煮的工人.
你識煮... 可以教任何人. 她可以看.
她也可以準菜. 洗菜. 切肉. 事前準備好 etc etc.
煎/炸, 多數她來做.
炒小菜, 多數自己來.

why 叫佢自己買嘢食/煮麵? ... 她不能食你煮的? 想增加 自己開支? or 家中煮高級食物?
難道天天大魚大肉吧? 不怕三高?

你如要她自己煮. 她會每日 花 2-3小時 躲在廚房. 大煮得煮自己食物.. 任何家務. 會很大可能不做了.
(三思) 任何事, 要考慮它會帶來什么后果.

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

大宅

我工人唔係唔識煮, 係煮得唔太好食(係連佢自己都覺得唔好食), 入得口, 食得飽, 但想好食,想啱自己口味就要自己出手~ 我唔會晚晚煮, 係早放工, 有心情先煮, 我會叫佢洗定同預備定材料等我煮, 煮完當然又係佢洗鑊同收拾個廚房啦~ 其實我鍾意煮野, 又煮得快同好食過佢, 所以有得煮我會好開心, 而且我煮完全家人又食得開心, 成件事抵晒 (當然如果請到個大廚級工人的JM比我有福十倍啦)~ 煮就一定會預埋佢, 費事佢响廚房煮佢D家鄉餸煮到個廚房一陣印尼味, 仲要玩三粒鐘都唔出黎~

我諗大家可能唔同民族, 飲食習慣同口味都唔同, 教極都唔覺得佢有進步(淨係叫佢唔好咁咸都叫唔到, 咁佢地食慣濃味野, 可能佢真係覺得淡左, 但我都覺得咸...), 所以宜家都費事講咁多~

禁止訪問

大宅

回覆:bbkingdom 的帖子

比食譜佢

公爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

回覆 bbkingdom 的帖子

曬鬼氣!我妹夫見到佢個印!
煮飯hea hea 吓!
妹夫忍唔住?
佢親自煮足一年飯,比埋姐姐食!?
痴線?
我係姐姐! 都唔識煮 喇?!

子爵府

回覆:識煮飯的僱主

我依兩年有工人都係我自己煮,三個工人煮嘅野都好難食,晚飯我會煮埋佢果份,lunch我就叫佢自己煮,炒菜蒸魚依d會交俾工人,我自己調味,佢幫我切野同洗野囉

複式洋房

自己煮,雖然未食過佢煮嘅嘢唔知味道如何,但我亦冇話計較邊個煮比邊個食。我地食乜佢食乜,唔得閒煮時叫佢自己煮吓麵食。總之唔駛我洗碗我覺得煮冇所謂。

水晶宮

佢唔識煮,都識切菜、切肉卦?
煮果下,其實好簡單,只係幾分鐘既事,落左鑊/煲,教好個火,就已經可以去返去個廳度坐啦.之前既預備工夫,和之後既清洗,先至難姐.

我就會邊煮邊教,教識一味就比佢煮一味.
唔會叫佢自己另外煮.浪費時間和燃料嘛.

大宅

我唔介意煮飯,只是唔想洗碗洗廚房。從另一角度看,請工人是幫輕自己,但要捱難食的飯餸,我肯家人都唔食

珍珠宮

玩具勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

我家姐姐來在2年半,煮飯由唔識到而家尚算可以,不過多數我煮,佢洗仲好,我煮半個鐘,佢煮個半鐘

方方媽媽  係呀.叫一個煮飯無天份既人煮飯,真係個半鐘,先煮到兩三個送乍.  發表於 14-6-7 12:53

首頁

尾頁

跳至