自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

hashtag影視迷勳章 BK Milk勳章

我利申先, 想做lasik好耐, 本來計劃今年內去養x做lasik

但早幾日睇到一個廣告係講某矯視中心引入左Relex Smile
我之前搵資料時都聽過下呢個技術
最主要同lasik唔同既地方係
lasik係2 steps, 先做角膜翻瓣, 再打磨
Smile係1個step搞掂

Smile既好處係冇左角膜翻瓣,減低引起並發症/乾眼/角膜異出現既機會, 而且傷口會細d

但唔好既係Smile技術新, 臨床case冇lasik咁多, 同埋香港係新引入, 更加唔知醫生會唔會唔"熟手"
同埋Smile應該會貴D, 果間矯視中心做無刀intralase同smile比, 大概差一萬到

養x應該未引入

有冇plan緊做LASIK既jm? 會唔會考慮Smile? 大概有咩諗法? Share下可以嗎?

PS: 唔好問係邊間矯視中心, 唔想幫佢賣廣告. thx!

伯爵府

畀面勳章

回覆:[矯視手術] 有冇聽過Relex Smile - 計劃做lasik既入

我想知多啲,因為我幾年前check完話我唔適合做lasik,會好大機會有後遺症,勁傷心,唔知新技術可唔可以幫到我,我真係唔想再戴眼鏡

伯爵府

pakyin1108 發表於 14-6-7 12:44
我想知多啲,因為我幾年前check完話我唔適合做lasik,會好大機會有後遺症,勁傷心,唔知新技術可唔可以幫到 ...

當時你係邊度check? 咩原因會有後遺症呢?

我對呢個relex smile所知都係皮毛, 因為之前見香港冇就冇特別睇, 但呢幾日見到香港都開始有就開始搵資料
以我所知, 例如角膜薄但度數高, lasik因為要做翻起角膜呢個step就做唔到, 但smile就會做得到
但如果係其它問題, 可能要consult下醫生先知

伯爵府

回覆:[矯視手術] 有冇聽過Relex Smile / 計劃做lasik既入

Push

伯爵府

畀面勳章

引用:Quote:pakyin1108 發表於 14-6-7 12:44 我

原帖由 littlesheep123 於 14-06-07 發表
醫生話我眼角膜薄,做完效果會唔好,會好快有返近視,夜晚睇野會有影,揸唔到車,所以唔適合亦唔建議做,佢話好多case失敗就好似我呢類型,明明唔適合做,但醫生唔理照做

伯爵府

pakyin1108 發表於 14-6-7 22:34
醫生話我眼角膜薄,做完效果會唔好,會好快有返近視,夜晚睇野會有影,揸唔到車,所以唔適合亦唔建議做,佢 ...
你角膜有幾厚呀? 你度數好深?
咁個醫生都有醫德 , 可以講我聽係邊個醫生嗎?

我自己角膜都唔算厚, 都驚醫生為左賺錢就幫我做

伯爵府

回覆:[矯視手術] 有冇聽過Relex Smile - 計劃做lasik既入

我又想知!

大宅

我本身都諗住做LASIK ,之後個有個朋友叫我等Smile,因為係幾年前既新技術,又安全D,據我所知,係部機器唔同左,而醫生都要飛去外國深造完,做左好多次,先返黎香港幫人做。所以我諗都好安全。而且後遺症又會少D!!

伯爵府

畀面勳章

引用:Quote:pakyin1108 發表於 14-6-7 22:34 醫

原帖由 littlesheep123 於 14-06-07 發表
你角膜有幾厚呀? 你度數好深?
咁個醫生都有醫德 , 可以講我聽係邊個醫生嗎?
係st paul,醫生名唔係好記得,幾年前嘅事,朋友介紹,其實我都唔明醫生講咩,我只記得佢話我角膜好薄,唔適合做,我650度近視,好少散光

伯爵府

bluelam1122 發表於 14-6-7 23:21
我本身都諗住做LASIK ,之後個有個朋友叫我等Smile,因為係幾年前既新技術,又安全D,據我所知,係部機器唔 ...

咁你有計劃短時間內做Smile? 定等多陣先?

伯爵府

pakyin1108 發表於 14-6-7 23:38
係st paul,醫生名唔係好記得,幾年前嘅事,朋友介紹,其實我都唔明醫生講咩,我只記得佢話我角膜好薄,唔適 ...
我都有朋友介紹去st paul一位何醫生度做, 我去過聽talk, 都覺得佢ok, 當時有免費驗眼, 可以check度角膜厚度同近視度數, 醫生會即時逐個幫大家睇下適唔適合做
果陣坐我隔離有個女仔好深度數, 醫生都話佢唔可以做, 佢好失望

但你650度又唔算太深, 可能你角膜真係好薄

關於lask要求既角膜厚度, 我之前上網搵過既資料:

很多人在問角膜厚度應有多少才能動無刀近雷手術,計算公式如下,
(1)一般而言,手術後的角膜厚度至少要有400毫米
(2) 每矯正100度的近視度數,需要消去12毫米的角膜厚度
案A:假設你有1,000度近視,則你需要消去120毫米的角膜厚度,你的原始角膜厚度要有400+120=520毫米
案B:若你只有500度近視,則你只需要有400+60=460毫米的角膜厚度即可

亞洲人一般有500 - 540到~

咁Smile對角膜厚度既要求係低D, 因為唔駛切割角膜瓣, 或者對你黎講真係好消息, 當然要搵醫生consult過先知係咪真係ok~~

大宅

回覆 littlesheep123 的帖子

想哩兩個月做架!而且買廣告間眼科專科都有信心,好多朋友起o個度做完,都好好,而且醫生都好細心又有經驗,我有親人起o個度做過白內障手術,得醫生肯幫我親人做,因親人得1隻眼,而且年紀又大,只有佢肯做而且做得好好,所以我好有信心呀!

伯爵府

引用:回覆+littlesheep123+的帖子想哩兩個月做架

原帖由 bluelam1122 於 14-06-08 發表

想哩兩個月做架!而且買廣告間眼科專科都有信心,好多朋友起o個度做完,都好 ...
可唔可以講係邊位醫生?thx

大宅

我PM你啦,我唔想比人以為我賣廣告!

伯爵府

引用:回覆+littlesheep123+的帖子我PM你啦,我唔

原帖由 bluelam1122 於 14-06-09 發表

我PM你啦,我唔想比人以為我賣廣告!
好呀,thx!

已刪除用户

BK Milk勳章 畀面勳章

伯爵府

引用:上星期睇免費報有介紹+HKD30,000一對,我覺

原帖由 ANDREAMLEE 於 14-06-09 發表
上星期睇免費報有介紹 HKD30,000一對,我覺得都吸引,因為唔洗角膜,但新嘢

...
我都渣唔定主意
先唔講價錢
Smile看似好多好處
但技術新
真係唔知會唔會10年後先話呢個技術有flaw, 有後遺症咁

另一方面我本身想響醫院做多d
但又未有醫院有
又唔想等,唔知等幾耐

好15 16

大宅

去報名聽工講座再決定囉!

水晶宮

bluelam1122 發表於 14-6-8 21:43

想哩兩個月做架!而且買廣告間眼科專科都有信心,好多朋友起o個度做完,都好 ...

可唔可以PM醫生資料比我??THANKS~~~

複式洋房

我都想問
因為我都plan左呢兩個星期做,我知lasik要翻角膜瓣,係永久傷口,即使埋口都有永久疤痕,而且界開角膜瓣會切斷神經,造成眼乾
問左clinic 呢個smile係咪只有某幾位醫生做(因為我以為只train左某d醫生)姑娘話全部都做得
我約左聽日做檢查,再問清楚

首頁

尾頁

跳至