跳至

首頁

尾頁

別墅

請問知唔知通常燒幾多日架?

大宅

打完針發燒通常都係一兩日, 食退燒藥就好.

原文章由 happychu 於 07-11-3 18:33 發表
請問知唔知通常燒幾多日架?

別墅

thank you Samuel媽, 希望快d好啦!

原文章由 Samuel媽 於 07-11-3 19:28 發表
打完針發燒通常都係一兩日, 食退燒藥就好.

大宅

我細仔都係上個星期六打左一歲針, 今日第8日, 希望佢唔會發燒啦.

原文章由 happychu 於 07-11-3 19:58 發表
thank you Samuel媽, 希望快d好啦!

男爵府

大仔一歲大時打的一歲針, 燒了4日體溫達103~ 103.5 , 去過健康院, 姑娘話係正常反應. 除非燒到104就帶他去醫院. 最後第四日晚上燒到104, 馬上入急症, 要留院觀察, 左 check 右check 都 check唔到咩事, 醫生只話可能是打針後的反應, 擔心死的兩公婆 . touchwood !! 亞囡打了一歲針so far 到依家沒有發燒.
[img] http://tac.families.com/ezb/932337.png[img]
[img] http://tac.families.com/ezb/932338.png[img]
教養孩童, 使他走當行的道, 就是到老他也不偏離.

洋房

回覆 #5 happychu 的文章

我囡囡在打針後第5日發燒, 燒了3日,看見她都替她辛苦, 沒有吃粥仔, 只係飲奶。但好返之後一個禮拜,都很痴身, 唔願落地行, 整天要抱。

複式洋房

BK Milk勳章

囝囝10月21號打咗針, 2號發燒咳咳, 醫生話感冒, 同支針無直接關係, 但可能抵抗力低啲, 容易啲病, 食咗3日葯都無好轉, 情況重比之前差, 今日再覆診, 醫生話已轉化成支氣管炎:-( , 唔知有無好嘅兒科介紹呢

複式洋房

BK Milk勳章

囝囝10月21號打咗針, 2號發燒咳咳, 醫生話感冒, 同支針無直接關係, 但可能抵抗力低啲, 容易啲病, 食咗3日葯都無好轉, 情況重比之前差, 今日再覆診, 醫生話已轉化成支氣管炎:-( , 唔知有無好嘅兒科介紹呢

男爵府

我仔仔26/10打針,3/11開始發燒啦.食左藥就退燒.藥力過左之後又燒過.身上出左一點點紅點.沉晚就有少少熱,不過今朝起身無燒羅.希望今日佢唔好再燒啦.:-(

大宅

我個囝27/10打完,今朝開始燒..
燒完退左又燒,希望快d冇事啦..
今日係第十日,起初重以為唔會燒呢

男爵府

birdchai
初初都好似你咁諗..以為唔會燒..點知都係要燒一燒..
希望你個b都快d好番啦!

大宅

birdchai
我個囝13/10打完,到22號先開始燒..

不過兩度度就完全退了,都係食左四次藥,
我同你都係一樣,第十日先燒,
仲以為佢對支針無任何反應添.

大宅

我個囡又係26/10打o左針,
4/11發燒,不過都係一個下午o者,
第2朝無事嘞,但打針後都無胃口,
平是20mins食晒粥仔,近幾日30mins後都
未食晒,我都唔迫佢,還好見佢肯玩。

大宅

agnespyc, ahmaymay

我個囝昨晚冇事啦, 總共食左兩次藥水...
好搞笑, 佢好似好鐘意食藥水咁, 食完重要嘈再食..
係佢激死..

另外, 好彩佢胃口又ok, 重好似大食過平時...
不過就好明顯瞓少左好多...
同埋發完燒好似識多左野咁

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

我個囡剛剛燒左2日,昨晚退左燒,不過,個身有出一粒粒的疹,吾知其它 BB 有沒咁呢?幾時至會退稼?
另外:我個囡囡都1係哦,好似好仲意飲果啲藥水咁,第一次飲完仲眼甘甘望住添,好似要添飲咁!!!!

原文章由 birdchai 於 07-11-6 17:14 發表

係佢激死..

同埋發完燒好似 ...

男爵府

原文章由 birdchai 於 07-11-6 17:14 發表

係佢激死..

同埋發完燒好似 ...

birdchai
我個仔都係呀,好like飲藥水,飲得比水仲要快,可能係d藥水實在太甜啦.遲d大個左之後,d藥水就會無咁甜,到時要捉住佢d手腳黎飲..哈哈..

我個仔燒左日半,沉日無再燒啦.不過成身出左好多紅點.希望慢慢會退啦.:-(

複式洋房

我個囡12/10打完針, 21/10先發燒, 22/10就退咗燒, 以為無事, 點知跟住佢就全身出晒疹, 淋巴又腫, 嚇死我同老公, 即刻同佢睇醫生, 醫生話係打針後的反應, 不過反應較其他BB大, 再加上佢本身之前有濕疹, 所以比較嚴重, 只有食抗敏藥同等佢自己慢慢散, 但到今日佢都未好番, D皮膚重乾到甩晒皮, 所以不停的抓, 我已經不停同佢搽cream, 但都係咁, 真係心痛死我.:-(

男爵府

rabbitmum
我個仔都全身出晒疹呀,星期日開始的,初初只有肚及背部,淡紅色的,唔算多.星期一就全身都係,比較紅及多.過一陣佢又會慢慢退.到今日身都仲有,要等佢慢慢退架..唔好咁擔心.
至於濕疹的話,密d搽cream,我用''豬油膏''同佢沖涼的,都ok喎.我個仔用左幾個月都無再發濕疹啦.你可以try try.

大宅

囝囝3/11打完針,一路都沒有事....但到昨晚媽咪話佢半夜醒了,只食到4安奶及流鼻水,但沒有發燒.今日要好好留意佢,可能要睇醫生都唔定.不過之前打針都有俾定退燒藥.好怕佢咳,因為之前一日都已經聽到佢咳了一兩聲,起初以為佢玩先咳 :-|

大宅

bear

銘銘流鼻水應該唔關支針事,可能冷親呀..
你話俾定退燒藥佢食,係未發就俾定佢食呀?
我就通常見佢發燒如果唔係太高,會俾多d水同奶佢飲,睇下佢退唔退,唔退我先俾佢食藥水..

希望銘銘快d冇事啦..

首頁

尾頁

跳至