少年成長

跳至

首頁

尾頁

子爵府

昨晚啊仔居然從6點到10點足足吵鬧四個鐘頭!佢成日因為小小事情就哭鬧!已經五歲喇!我琴晚忍無可忍,打左佢兩巴掌(面度)!可能無情力,塊面紅左。琴晚自己成晚都訓唔到!好後悔,好責怪自己!我自問我成日比佢激到想嘔血!因為成日哭!小小事哭!一句話哭!我好多時候自己都想死甘!

大宅

回覆 huilai88 的帖子

假如你認為自已因『教導』孩子而出手,那請勿將你的『付出』化作『流水』。
因為,當孩子看到你的突然『出手』,他們會有兩個反應:

1) 我做錯了?
2) 媽媽做錯了?

假如你打了孩子,然後『羞憤』而哭成淚人,那在孩子的心裡,就歸納成(2)。最後,這次『出手』就變成了因媽媽一時氣憤而鑄成大錯!

所以,教導孩子的時候,我們必先告訴自已,我是對的,那是為你好的!
(注:這當然取決於家長們的行動在可控和正確的前題下)

打【體罰】,並不能單純去教導孩子,重點在於,這個『打或行動』是讓孩子盡快收拾心情{平靜下來}去接受以下的教導。
親子王國已刪除閣下簽名檔內容,煩請自行檢視,頭像,頭銜,暱稱,如帶有廣告或宣傳推介成份,應立即修改或刪除,否則可被封鎖戶口,謝謝合作.

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

嘈4粒鐘, 真係佛都有火. 唔打都打左, 你試下搵佢哭鬧既原因仲好.

有時我個仔有時都係惡過鬼, 佢6歲. 我地都搵緊相應對策.

我地要佢去一邊企或者入房等, 等佢冷靜. 佢再嘈就加時再企再等. 順便俾大家有機會冷靜.

我試過一次真係忍無可忍, 最終我打佢個咀幾下, 問佢嘈完未同埋話我俾左好多次機會俾佢冷靜, 之後佢靜晒, 第二日仲純過隻綿羊, 我又同佢講番呢件事, 又問佢點解要咁發咁大脾氣.

之後我地嘗試搵原因, 我地覺得佢想引我地注意, 因為家中有多個妹 (差唔多10個月大了)又有細佬. 咁o岩過幾日有事要見老師, 老師話果排可能學校教d野太淺, 佢覺得唔夠挑戰性, 所以有太多精力響發洩出黎, 之後老師教佢深d 既野, 佢響屋企表現又好番d, 我唔知關唔關事.

我贊成有適當體罰, 亦明白佢既壞處. 以前我打仔打得密d 又勁d, 而家反而少左, 始終唔想個仔copy 呢個行為.

我睇網頁話有時要刻意唔理小朋友哭鬧, 而家有時試緊.

大宅

回覆:請大家譴責我!!

佢會唔會有情緒問題?係學校會唔會係咁?

子爵府

回覆 ashley_mama 的帖子

佢好鐘意返學,不過老師手冊經常寫佢比較難控制自己情緒!容易發脾氣!唉

宏心  佢係咪學左你?  發表於 14-6-29 22:13

複式洋房

你唔好怪自己,你都係為佢好!我個仔4、5歲個時都係咁,我都會好惡,有少少打,目的係要話佢知我因為佢的行為令我唔開心,佢要知道唔可以只顧自己的感受,等佢冷靜,再瞭解佢行為的原因!

大宅

回覆:ashley_mama 的帖子

試下返健康院見下姑娘,我仔情緒都有問題

民房

小朋友係會有情況問題,家長要先了解,再指向正確答案,要問佢做咩咁做,大人勿燥

禁止訪問

禁止訪問

男爵府

媽媽都是人,有情緒,別太自責。我自己覺得小朋友太过份時是要打的。

伯爵府

唔打都打左....你都後悔左....
試下叫C6 / 太太 (因不知你是父或母), 做中間人.....

我C6有時都打囝...
囝囝會嬲爸爸架...
我會同囝囝講, 你呢刻係咪好唔開心好痛呀﹖
咁個囝梗係勁扭好似自己好受委屈咁啦...
我會再教囝囝, 其實爸爸都唔開心架....宜家媽媽氹返你, 你開心返就你氹返爸爸, 要和好如初架...我話爸爸都知錯, 咁你原諒佢LA....
有時係我打囝, 爸爸都會用類似說話...
一家人要和好, 因為每個人都會有做錯事的時候....

我囝4歳都明呢D道理...不妨試下啦....
同埋真心勸喻....
人真係會眼火爆....我有朋友俾個囝激到眼火爆, 眼精充血, 血管爆左要入院, 留左幾日....

加油...大人要盡量控制自己.....
互勉之..

洋房

有冇諗過點解佢咁好耐力扭幾個鐘?
1.以前試過扭呀喊呀最終得到佢想要嘅野,所以佢覺得有恆心,鐵柱磨成針。
2.喊嘅時候你鬧佢,好在意佢,佢覺得哭鬧係最work最可以引你注意嘅方法。

男爵府

其實我地都係人. 唔係神. 都有情緒. 佢雖然係小朋友, 但都要比佢知道我地都係大人, 都會發癲既情況. 相處唔係單方面, 我地要體諒小朋友, 但小朋友絕不能變本加厲. 小事只是導火線. 哭鬧4個中一定有背後原因. 了解下佢到底有什麼不滿?不過可能佢都唔識表達, 淨係知自己好易燥. 要睇睇心理醫生找出原因. 是寵壞? 是精力過多無位發洩? 還是健康有問題.

大宅

我小朋友細時我都會有體罰,因為有時真係火遮眼

後來我狠下心腸,無論點樣哭鬧,都不理不啋,仲要罰。話明罰,係因為你哭鬧。其實我小朋友都試過lur地lur佐好多個鐘,瞓著埋添。我只係搵佐張被仔比佢com,由佢瞓佐半日地下。但個次之後,哭鬧時間一次比一次短。當然每次佢哭鬧完,我都會同佢傾返,咩事哭鬧呢?係咪可以好好商量呢?同埋重點係我好認真咁同佢講,你哭鬧,咩都唔會得到。當時小朋友都只係2歲多,其實佢明白既。反覆咁做,慢慢哭鬧都真係好少好少。

首頁

尾頁

跳至