烹飪搵食

跳至
[用具] 電陶爐

首頁

尾頁

別墅

有冇人用緊電陶爐,可以推介呀
買單頭的電陶爐那個牌子好?
那款可以負擔到之前萬寧換的staub煲重量?
尚朋堂,這牌子的電陶爐好用嗎?
我見尚朋堂RC300做緊減價,390元,抵買嗎?

別墅

回覆:yinwka 的帖子

有冇人知?

翡翠宮

2018復活節勳章 認識瑞士牛牛第一回 玩具勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

朋友用緊尚朋堂,佢用的 MODEL 不是全鏡面,只有爐頭發熱地方是鏡面,
佢辣到邊位溶到一撻撻。
而我用的是國產貨,用了半年,很好用 198 人仔

一杯香茗,一卷書,偷得半日閒散;一抹斜陽,一壺酒,願求半世消遙。

別墅

回覆:andyman 的帖子

你在淘寶買?

andyman  是的...  發表於 14-7-18 16:38

別墅

引用:朋友用緊尚朋堂,佢用的+MODEL+不是全鏡面,

原帖由 andyman 於 14-06-12 發表
朋友用緊尚朋堂,佢用的 MODEL 不是全鏡面,只有爐頭發熱地方是鏡面,
佢辣到邊位溶到一撻撻。
而我用的是國 ...
可以Share 條link 嗎?

翡翠宮

2018復活節勳章 認識瑞士牛牛第一回 玩具勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

rania 發表於 14-7-18 16:32
可以Share 條link 嗎?
http://detail.tmall.com/item.htm?id=20991655424&spm=a1z09.12.10.212.zjFWxH&_u=ik8g5sd5f3a

rania  Thanks  發表於 14-7-18 16:43
一杯香茗,一卷書,偷得半日閒散;一抹斜陽,一壺酒,願求半世消遙。

大宅

引用:朋友用緊尚朋堂,佢用的 MODEL 不是全鏡面,

原帖由 andyman 於 14-06-12 發表
佢辣到邊位溶到一撻撻。
而我用的是國 ...
想請問你, 電陶爐可用黎煲老火湯嗎? 我意思係如果連續開2-3hr 有冇問題?

翡翠宮

引用:Quote:原帖由 andyman 於 14-06-12 發表朋

原帖由 abcbibi 於 14-07-28 發表
想請問你, 電陶爐可用黎煲老火湯嗎? 我意思係如果連續開2-3hr 有冇問題?

...
可以的,我通常較時制,驚唔記得關火。

翡翠宮

畀面勳章 大廚勳章

引用:有冇人用緊電陶爐,可以推介呀買單頭的電陶

原帖由 yinwka 於 14-06-11 發表
有冇人用緊電陶爐,可以推介呀
買單頭的電陶爐那個牌子好?
那款可以負擔到之前萬寧換的staub煲重量?
買電陶爐記得小心用,我覺得幾危險

翡翠宮

ada29 發表於 14-7-28 07:42
鋼化玻璃唔會裂架.............我上次唔記得睇火,尐紅豆沙成個爐都係,擦到死死下,冇爆..

大宅

我用緊尚朋堂,半年唔够玻璃裂咗攞咗返去換(一年保用、唔包玻璃),價錢過咗爐價一半以上。
不過拍住壓力煲用真係幾好

翡翠宮

畀面勳章 大廚勳章

引用:Quote:ada29 發表於 14-7-28 07:42 買電陶

原帖由 andyman 於 14-07-28 發表
鋼化玻璃唔會裂架.............我上次唔記得睇火,尐紅豆沙成個爐都係,擦到死死下,冇爆..
...
我朋友舊年裂左一個,我有一次煲湯都黏住過一次個爐,依加都剛買返個電磁爐用算

翡翠宮

ada29 發表於 14-7-28 09:17
我朋友舊年裂左一個,我有一次煲湯都黏住過一次個爐,依加都剛買返個電磁爐用算

...
sorry ,唔係鋼化玻璃,原來係 黑晶............

翡翠宮

畀面勳章 大廚勳章

引用:Quote:ada29 發表於 14-7-28 09:17 我朋友

原帖由 andyman 於 14-07-28 發表
sorry ,唔係鋼化玻璃,原來係 黑晶............
唔洗sorry,只係用過分享下,我覺得如果有小朋友就真係幾危險

翡翠宮

beecrazy 發表於 14-7-28 08:32
我用緊尚朋堂,半年唔够玻璃裂咗攞咗返去換(一年保用、唔包玻璃),價錢過咗爐價一半以上。 ...

如果係我唔會換玻璃,寧願買個新爐,不過以後都唔會再用尚記。

大宅

回覆:電陶爐

我用美的電陶爐,半年都無事,我都成日用staub燜野

大宅

andyman 發表於 14-7-28 10:24
如果係我唔會換玻璃,寧願買個新爐,不過以後都唔會再用尚記。
諗過買個新的,不過半年唔够有啲可惜,所以先換,過咗保用一定唔換。

大宅

我用鵝姐果個牌子, 幾好, 煲湯3hrs都好好

水晶宮

嘩....尚既都聽講過佢電磁爐有爆/裂過面....呢個牌子真係要小心d...

男爵府

環保接龍勳章

ada29 發表於 14-7-28 07:42
點樣危險?因為正有此意買電陶爈. 在信屋見到三百幾一個
應當一無罣慮,只要凡事藉著禱告、祈求,和感謝,將你們所要的告訴神。
神所賜、出人意外的平安必在基督耶穌裡保守你們的心懷意念。

首頁

尾頁

跳至