論盡家傭

跳至

首頁
12345...6

尾頁

子爵府

全城響應打擊「斷約工人」!!!!

行動一 : 一齊向「斷約工人」SAY NO!! 不請「斷約工人」!
行動二:將問題工人向入境處上報! 杜絕他們留港遺害香港人、香港家庭!!!!

所有文件註明「搏炒斷約工人」(資料由babykingdom有心人士提供)

請你將過往及現時自己的問題工人之劣行,以文字逐點寫出,附上照片及文件, 一併傳真2111 1339 ATTN: 10(FDH) S3 問題工人專責小組,為確保入境處收到,麻煩傳真多次。然後將原稿傳真2877-7711到入境處總部

請你要親自填寫「終止僱傭合約表格」(ID 407E),連同投訴信及有關文件,電郵: [email protected]及親自到香港灣仔告士 打道七號入境 事務大樓3樓外籍家庭傭工組53號窗交信,說要交給值日官(即職位最大),如果有人耍走你,你要極度堅持或可憐苦主,見到值日官為止。(注意不要經中介處理表格, 因為中介會幫手放生問題工人)

大約一兩星期後,入境處會回信確認問題工人經已存案,或有需要,入境處會聯絡你,了解情況。

我們在一年前已開始在不同途徑,呼籲慘痛僱主行動!!! 現已見到曙光!! 將多次斷約工人打發走了。我們要保護自己家人、不要被問題工人破壞我們的家庭。也感謝入境處同事的協助!!!

香港外傭僱主關注組

大宅

回覆:全城響應打擊「斷約工人」!!!!

有人說在沙漠不可能種花,但這個世界上,仍然有人去堅持,去灌溉,去相信有可能,因為開花的原因,並不在乎有沒有水,而是在乎你有沒有一份執著的信念。   ...

禁止訪問

好媽媽勳章

翡翠宮

支持

別墅

育兒性格勳章

回覆:oldfrog 的帖子

大宅

回覆:kimberlybaby 的帖子

一刀切,距絕她們入境。

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

Tks你一直的堅持和努力!

別墅

回覆:kimberlybaby 的帖子

好提議! 支持!

子爵府

有「營」勳章 叻叻勳章 畀面勳章 陪月勳章 爸B勳章 BK Milk勳章

支持

大宅

支持!

複式洋房

支持!我工人講大話話要返菲打工,所以resign,点知過咗一個月 ,無啦啦accept facebook的invitation. 原來已經有新僱主。到我知道再通知入境處已太遲

子爵府

UP

男爵府

真心講一句,這個行動要實行好難。雖然我從心底支持!

個個僱主請工人都一定等住要工人開工,特別full time mom,所以先會請local果d,但local有幾多是完約工人呀?買少見少啦。哩兩三年我都因為工人問題而好煩好煩,深感香港僱主真係好可憐,比錢請工人還要睇工人面色做人,明知工人唔好又無野可以做到,再請一個未必更好 供不應求,工人揀僱主,有初生bb唔做,有兩個小朋友唔做,照顧老人唔做,其實工人想做咩?? 工人斷約去澳門一輔返香港又一條好漢,究竟哩d日子幾時先出頭?

男爵府

回覆 muimui1022 的帖子

我個都是

大宅

回覆 KOC 的帖子

請問上面兩種做法,是要fax , or 要寫信?唔明白,thanks

kimberlybaby  BOTH  發表於 14-6-17 22:35

大宅

回覆 Jocheng 的帖子

我們一定要做啊!!我個工人昨日同我講不做,原因不肯講。自問對她好好啦!我好嫐,一定會按照樓主方法report呗入境处。

公爵府

+3金熱血 畀面勳章 BK Milk勳章

支持

大宅

支持!

男爵府

珍珠宮

Support

首頁
12345...6

尾頁

跳至