跳至

首頁

尾頁

複式洋房

請問有無崇真會美善幼稚園的媽媽呀? 我想問下你地, 間學校好唔好?

大宅

我都想問下讀緊的媽咪, 我知道k2先有全日班, 請問係咪好多學生升k2讀就會轉全日架?

複式洋房

間學校好唔好就好難定義,不過可以比些資料給你做參考,
1. K1沒有字需要寫(中文和英文字).
2. 學認中文和英文字(人,口,手,門,牙,耳,鼻,家和Apple,Egg,Cat,Dog).
3. 學和認數數字.
4. 講故事方式教學(英文和普通話).
5. 每天有半小時體育活動.
6. 親子活動比較多(平日上課時間出外參觀)大概一個月一次左右,不過我和個囡都冇參加過因為要上班.
7. 放假好似比一般學校多.
我都想問下讀緊的媽咪, 我知道k2先有全日班, 請問係咪好多學生升k2讀就會轉全日架?
我囡囡果班我所認識的已經有兩個申請K2全日,最後有多少人申請就不太清楚了.

大宅

請問學校放假好似比較多...係無端端都放幾日定係點?
另外你覺得老師有無愛心? 耐性?
呢間學校的教學法, 你而家睇到效果未?
原文章由 klho 於 07-11-14 18:13 發表
間學校好唔好就好難定義,不過可以比些資料給你做參考,
1. K1沒有字需要寫(中文和英文字).
2. 學認中文和英文字(人,口,手,門,牙,耳,鼻,家和Apple,Egg,Cat,Dog).
3. 學和認數數字.
4. 講故事方式教學(英文和普通話).
5 ...

複式洋房

回覆 #4 icoico 的文章

請問學校放假好似比較多...係無端端都放幾日定係點?

我講得可能不太清楚,我所指的是與私校比較好似比較多假放些,又唔係無端端都放幾日果種,而放假的有部份是老師陪訓日,而聖誕那個假期就有大概兩個星期左右,我估一般私校就好似冇咁長卦。

另外你覺得老師有無愛心? 耐性?
呢間學校的教學法, 你而家睇到效果未?

我感覺上應該有愛心和耐性,因為我常常問我個囡鐘唔鐘意翻學和鐘唔鐘意老師們,佢同我講鐘意和成日在屋企扮老師和校長派功課等等,至於學校的教學法和效果我個人到目前都滿意,因為只開了學兩個多月好難去評論好與壞,希望有些K2以上的家長能比些意見給你啦。

洋房

我囡囡報明年n1,今個星期六有個簡介会,可以聴聴

大宅

我姨甥女都讀緊k2 全日, 佢100% love 上學, 話比我聽番學好開心, 好好玩, 仲有好多親子活動, 我家姐都話好似自己都讀緊o廿
而姨甥仔出年都會係番到讀n1, 應該同以同您做同學仔

洋房

唔知n1容不容易収。interview会考what?

複式洋房

原文章由 butabubu 於 07-11-15 20:08 發表
我囡囡報明年n1,今個星期六有個簡介会,可以聴聴

我本來諗住去, 但後來趕唔切, 想問下, 簡介會有乜講? 有無講小一派位派邊間多?

洋房

同報名表附的資料和vcd差不多。
聴見現在収表情形和学位比例4選1(k1).
有d worried

複式洋房

原文章由 butabubu 於 07-11-18 20:26 發表
同報名表附的資料和vcd差不多。
聴見現在収表情形和学位比例4選1(k1).
有d worried

我之前問過n班, 佢地都話只得20個位, 重已經至少有50人applied...

洋房

您bb報n班?我b報了n班。係、校長有説。n班未deadline
比例2.5選1...
簡介会中、講明不収細仔。

複式洋房

原文章由 butabubu 於 07-11-19 21:10 發表
您bb報n班?我b報了n班。係、校長有説。n班未deadline
比例2.5選1...
簡介会中、講明不収細仔。

我阿b其實係大b, 你呢?

洋房

我bb剛剛好、中b!

琥珀宮

畀面勳章 親子王國15週年勳章

各位, 我小朋友係美善讀k2半日班, 今年真係好多以前k1的同學轉全日班, 我遲左同老師講要轉全日班, 所以冇位了, 不過聽講真係好好, 每日的午餐都好有螢養, 又可培養小朋友獨立, 另外好似佢地的學生小一多數派主風的, 希望幫到你們

首頁

尾頁

跳至