跳至

首頁

尾頁

大宅

出年 3 月好多醫院都好 full, 我今次都會係 St. Paul 生, 上次睇醫生時, 醫生都要我快快去交 deposit, 因為佢話會好 full, 所以一收到通知就拿拿林叫老公去交錢 hold 住個床位, 個醫生仲同我講 "原本香港醫院 d 床位就一定夠香港人用架啦, 不過真係多左好多內地媽媽落黎生, 所以先唔夠" (因為以前 St. Paul 好少唔夠位), 仲話如果係 11 月內唔交 deposit, 就留唔到位.

所以係到提一提各位媽媽, 如果仲未交 deposit, 最好快 d 打去問一問睇開既私家醫生睇下係唔係要交 deposit, 係就要快手啦.

伯爵府

nope. 3 months b4 la.

珍珠宮

畀面勳章 hashtag影視迷勳章

睇你去邊間生啦!好似我去法國,懷孕24wks前要交deposit。上次廣華件事嚇一嚇,我21wks時即刻去交!

大宅

我去canossa,16wks時己交左lu.

大宅

回覆 #4 mewmew2 的文章

St Pauls just announced this month, actually quite expensive, need 10000, 港安need 20000, and no guranteen for bed

大宅

回覆 #5 Noelmama 的文章

o下... 20000 no guranteen for bed???? 咁比黎做乜丫

複式洋房

係呀, 我記得好似嚮張deposit收據度仲有句話"任何情形下不能在此醫院生產,d deposit 都無得退回"....我都未打去問如果係醫院無床位, 係咪都係無得退返$$$~

如果真係, 學你地話齋=> 點解要交deposit!?

珍珠宮

$20000 deposit都唔保證有床位?什麼醫院呀?咁點解要交deposit呀?不如到時先去睇有無位

大宅

浸會都係24wks前交$6,000deposit,所以今星期日去交啦!

大宅

$20000 deposit都唔保證有床位?什麼醫院呀?咁點解要交deposit呀?不如到時先去睇有無位 - maybe becoz they want to 分流 part of ppls to other hosps. As i know, why St Pauls need to pay deposit, is too many ppls book 3 hosps at that time (Santoriuim and 港安) and St Pauls is their last choice, end up manyppls didnt turn up by the due date.

珍珠宮

要交deposit好正常,我都明白有些人是一次book幾間到時再揀,咁St Paul要人交deposit留位都屬保障自己。但如果交左deposit唔保證到時有位給孕婦生,咁對交左錢的孕婦不是好無保障?咁點解要人交留位deposit?

大宅

佢地已經事先講定, not after u paid deposit. I think becoz the hosp already quite full. So 你交唔交自己決定

首頁

尾頁

跳至