2014年媽媽會

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

阿仔剛剛滿三個月了,但這幾日食奶都唔好。食下又扭計,有時一餐喂1個鐘都食唔晒。你地有無咁的情況?

禁止訪問

複式洋房

回覆:ruby678 的帖子

溫度應該無問題。奶嘴上個月換過,不過都可以試下再換大啲個奶嘴。謝謝!

回覆 lptai 的帖子

您好lptai ,BB依家一日大概食幾多餐?每餐大概食幾多?如果BB個刻唔太想食媽媽都唔好心急逼佢,等佢餓少少先餵佢睇下會唔會食得多D,4-5個鐘頭以上一餐,餐數少左自自然然就食得多左,加油呀媽媽!

我有一個願望,就是想見到每個BB食得好、瞓得好、笑得好、Poo得好,
有個海綿級肚仔,每天盡情體驗新事物、吸收新樂趣!

大宅

引用:回覆+lptai+的帖子您好lptai+,BB依家一日

原帖由 Angela@牛欄牌媽咪專線 於 14-06-20 發表

您好lptai ,BB依家一日大概食幾多餐?每餐大概食幾多?如果BB個刻唔太想食媽媽都唔好 ...
已經隔左5個中先比佢飲 平時飲開5-5安半 而家飲得果4安仲要係扭計咁飲!點算好?有時飲一半又會發晒脾氣

回覆 kystep 的帖子

您好kystep,媽媽有等BB肚餓D餵就可以啦,其實BB係會自己調節食奶需要既,而3-4個月大一般生長速度會減慢,部份BB係會飲少左奶,即係我地成日聽到嘅厭奶期,媽媽可以繼續按返BB需要黎餵。最緊要小便夠,餐前順時針咁按摩肚仔,有助消化、吸收、增加胃口。
我有一個願望,就是想見到每個BB食得好、瞓得好、笑得好、Poo得好,

複式洋房

回覆:Angela@牛欄牌媽咪專線 的帖子

依家飲5餐,一餐5-6安。但近排就扭計,飲3安就停了。體重增加得麻麻,出世3KG,依家3個月,5.6Kg.

大宅

引用:依家飲5餐,一餐5-6安。但近排就扭計,飲3

原帖由 lptai 於 14-06-20 發表
依家飲5餐,一餐5-6安。但近排就扭計,飲3安就停了。體重增加得麻麻,出世3KG,依家3個月,5.6Kg.

...
我仔之前食得好好架 唔知係咪加左奶 岩岩加果幾日都飲得晒5安半 但之後就開始扭啦 而家開4安 多數都係飲3安就停

出世3.225kg 上兩個禮拜就6.2kg,, 而家就唔知了:(

大宅

回覆:3個月大,突然厭奶。

我bb 都係剛好3個月,6餐,每餐食開130ml ,今日有一餐食得50ml。。。。。。。點搞。。。。

體重增加方面又真係唔太理想。BB除左胃口少左仲有無其他唔舒服既情況呀? 建議最好等佢餓少少先餵,有肚餓感胃口先會好D架。如果餵左成個鐘都食唔哂就算,留待佢下一餐肚餓D再試睇下會唔會好D。嘗試係餐前用掌心順時針按摩肚仔,有助腸道蠕動同改善胃口。加油!

男爵府

回覆:3個月大,突然厭奶。

厭奶唯有小食多餐,我個囝都係咁,兩至3安就唔飲,同餓唔餓佢耐d無關,因為餓2個鐘又係食咁多,餓6個鐘都係食咁多,密密餵到佢過左厭奶期,我個b 出世2.61kg , 上個月開始厭奶足足1個月,每餐2~3安,但3個月1w 都重到6.08kg

男爵府

引用:回覆 lptai 的帖子您好lptai ,BB依家一日

原帖由 Angela@牛欄牌媽咪專線 於 14-06-20 發表

您好lptai ,BB依家一日大概食幾多餐?每餐大概食幾多?如果BB個刻唔太想食媽媽都唔好 ...
人奶媽可隔4~5個鐘嗎?會唔會太耐?

回覆 lapinyee 的帖子

您好lapinyee ,如果埋身餵人奶可以按返BB 既需要而餵,如果BB 真係吾太想食,4-5 個鐘都可以,媽媽同時要留意返BB 一日有無6次有重量既濕片,加油!

男爵府

引用:回覆 lapinyee 的帖子您好lapinyee ,如果

原帖由 Angela@牛欄牌媽咪專線 於 14-09-08 發表
回覆 lapinyee 的帖子

您好lapinyee ,如果埋身餵人奶可以按返BB 既需要而餵,如果BB 真係吾太想食,4-5 ...
我係泵出黎架。如果佢食得少應唔應該2~3個鐘就餵

lapinyee 發表於 14-9-8 13:25
我係泵出黎架。如果佢食得少應唔應該2~3個鐘就餵
您好lapinyee ,請問BB 依家幾大? 大概每餐食幾多呢?

男爵府

引用:Quote:lapinyee 發表於 14-9-8 13:25 我係

原帖由 Angela@牛欄牌媽咪專線 於 14-09-10 發表
您好lapinyee ,請問BB 依家幾大? 大概每餐食幾多呢?
3個月一日5餐。。而家最多都係食140左右。。有時差到90就唔食。 同埋佢便便成日有d好似鼻涕jelly 狀咁係咪正常架?

lapinyee 發表於 14-9-10 12:45
3個月一日5餐。。而家最多都係食140左右。。有時差到90就唔食。 同埋佢便便成日有d好似鼻涕jelly 狀咁係咪 ...
您好lapinyee ,如果一日加加埋埋食到大概20安奶都算合格,只要BB體重同身長都係標準範圍就唔使太過擔心! 便便方面,一般係呈糊狀,如果見到大便含粘液,就要向醫護人員查詢喇。

首頁

尾頁

跳至