跳至
[大埔區] 田千VS聖心

首頁

尾頁

複式洋房

各位媽媽,

想大家俾D 意見以下呢兩間學校, 如果你地有小朋友會考慮讀邊間及原因.

田千
聖心

公爵府

畀面勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

回覆:田千VS聖心

點解會揀呢兩間作比較?

揀田千係因為活動教學,揀聖心係人棄我取保險穩陣

複式洋房

Hi Mrs. SO,

我原本第一揀寶舊, 第2 填聖心. 最後第一落選, 派左聖心. 聖心我本人覺得OKAY, 其實我對呢間學校了解唔係好多, 只係為了保險所以第2就填聖心. 之後上BK睇到D 媽媽講呢間學校, 雖然好評唔算多, 不過都屬不過不失.

而我又幫小朋友叩左田千, 23 號去INTERVIEW. 其實呢間我都唔好認識, 只係知佢推活動教學, 讀書唔太大壓力, 但D 野都唔算淺. 因為有朋友個姪女讀緊2 年班, 佢話常識都用英文教, 所以好多生字. 只係學校本身每日功課量唔算太多.

我小朋友比較愛參與活動, 讀書都OKAY. 所以未想比較一下兩者的分別.

大宅

回覆:mrs.so 的帖子

問下大家:近日有無人叩聖心收左?

公爵府

畀面勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

回覆:熊貓仔媽媽 的帖子

你都知道兩間小學情況,你要問自己想孩子接受咩教學模式?

聖心唔差,與田千衡量,我會揀聖心,我喜歡傳統教學,你當時揀寶舊原因係咩?再衡量為何會去叩田千,田千教學與寶舊不同,只係用電子書唯一之處,輪升中派位寶舊與聖心都較田千理想,你要想清楚自己想要咩。

複式洋房

Hi nillnill,

未派彩之前, 我都問定聖心關於叩門點安排, 因為如果我第2 都唔中, 聖心都會係我的叩門選擇之一.

聖心會先收表, 你有PORTFOLIO就交, 無都無問題. 然後就等通知, 不過佢地無定INTERVIEW 時間亦講明交左表唔代表一定有得見. 所以你最好打電話問問.

複式洋房

回覆 mrs.so 的帖子

Hi Mrs. So,

我之前第一揀寶舊, 係因為我只係去過8 號同寶舊的OPEN DAY. 8 號感覺唔OKAY, 唔係因為校舍同環境, 如果講校舍我反而覺得有親切感, 因為我細個時D 學校未又係咁. 感覺唔好係學校比較死板, 而且校長10 句有8 句都係講自己間學校D 學生讀書有幾叻, 佢地點樣拔尖, 聽到都感到壓力. 我小朋友讀書OKAY, 不過唔係十分聰明同勤力個種. 所以去完OPEN DAY就無諗過揀 8 號.

寶舊就感覺好好, 本人好鍾意, 校舍同設備, 而且校長講話吸引到我, 佢地會拔尖亦重補底. 佢講到每個小朋友都有長處, 所以佢地會因應每個小朋友的長處安排班裡位置及活動. 令到讀唔到書的小朋友, 都會有存在感, 雖然我實質唔知學校真正做到幾多, 不過聽到就感覺好好. 所以未揀第一.

第2 揀聖心, 係因為 SET 保險線, 唔多人揀. 第一唔中, 咁派第2 都好. 仲好過唔知派左去邊間. 一來聖心係天主教學校. 我感覺校風會好D, 老師會有愛心D. 加上, 我聽D 媽媽講, 如果你個小朋友達BAND 1 情度, 同區毗主教中學都會先考慮收左聖心D 學生先. 呢點又好似好吸引.

其實我叩左2 間, 一間是寶舊, 14 號個日去左, 我覺得希望好微. 因為太多人. 叩田千係因為朋友致女讀緊, 佢話呢間都好OKAY. 只係學校本身同同區幾間出名學校比無咁谷. 所以升中無咁好. 但小朋友都讀得開心, 而且如果家長自己再係後面推下. 小朋友保持中上, 咁升中都應該唔係一個問題.

mrs.so  你都好清楚自己目的  發表於 14-6-20 15:39

複式洋房

回覆:熊貓仔媽媽 的帖子

田千都好多人叩!去年二百幾人

複式洋房

回覆 llylly 的帖子

聽人講, 今年收表仲多過上年, 所以都係博一博.

首頁

尾頁

跳至