自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

工作同個人需要,現時要準備學日文,目標係可以同當地人流利溝通。
老公推介去「日本文化X會」學,不過我剛剛上去網度睇過,入門班:一個學期$2300,要讀四個學期。

我住藍田,每星期兩日要去中環上堂,我覺得車錢+學費好似貴左d,

唔知各JM們當時係點學?學左幾耐?而家第幾級?

去上堂定搵私人上門教授會好d?

leng1999  揾人one-on-one 係至好方法。可以language exchange仲好.  發表於 14-6-20 21:25

瑪瑙宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

回覆:識日文既JM,請入!賜教如何學日文!

我都想知

珊瑚宮

2020勳章 +3金熱血 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 開心吸收勳章

工作需要,公司無資助?

ema0128  無呀,我係自己公司丫  發表於 14-6-20 16:48
全力支持捐血行動~
Blood for Life 熱血使命 @ fb

大宅

我幾年前去日經日本語度學 500蚊個月 幾年前呀下 吾知依家幾多 但佢教既野都幾多

kyobi  日經唔多推薦,廢到喊  發表於 14-6-20 21:52

珊瑚宮

2020勳章 +3金熱血 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 開心吸收勳章

呢度可以 search claim 到 8 成學費資助的課程:lol

http://www.sfaa.gov.hk/cef/cncourseinfo.htm
全力支持捐血行動~
Blood for Life 熱血使命 @ fb

琥珀宮

親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋

我喺日資公司做咗11年, 識聽d唔聽寫
你若盛開, 蝴蝶便來!

男爵府

我係去日協學,教得好好。只係後來我大肚返工忙無再學。如果一個星期返兩日唔得,佢好似有星期六上三個鐘,不過上得耐會攰D。

別墅

你係想短期學識?

ema0128  我都想,不過除非我天資非凡啦  發表於 14-6-20 16:49

珍珠宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

我係日經學,佢有D課程可以用持續進展基金 clam,
要幾錢你可以上佢地網睇。
我本身有少少底,識曬 50 音、片/平假名,基本對話同一堆生字,
(係睇動畫同聽/唱日文歌學番黎,呢個方法好有用架),
之後都學左兩三年先考到當年既三級能力試,
後來因為公司要我進修其他野無再讀。

如果你工作需要,咁你日常會有得用,
會進步得快好多。

珍珠宮

BK Milk勳章 畀面勳章

日本領事館唔知而家有冇開班? 以前有, 聽講幾好.

我以前響日經學, 一般啦. 但都好睇你有冇恆心. 好多人上到一半就消失左. 最後得幾個捱晒成個course

大宅

我覺得去邊間學都好,最緊要有恆心同一定要預左花時間去溫習同做練習。學語文基本功好重要。坊間既日文學校間間style唔同,有d比較輕鬆,有d會對學生好要求高,睇你想唔想逼自己啦。

大宅

我無曬持續進修基金啦,以前俾人呃,報左D垃圾,一堂都無上過

珊瑚宮

畀面勳章

引用:工作同個人需要,現時要準備學日文,目標係

原帖由 ema0128 於 14-06-20 發表
工作同個人需要,現時要準備學日文,目標係可以同當地人流利溝通。
老公推介去「日本文化X會」學,不過我剛 ...
我會揀去日本文化協會讀初階打好個底同要熟讀文法,因為去到N1同N2級試比較注重詞𢑥,要背生字,相反N3以下就比較注重文法用詞,所以去日本文化協會讀會好D

大宅

由零開始的話其實工聯會都ok呀,有個基本認識,到時真係有興趣而且掌握到基本,上網有大把教材學習,到時先搵日本文化協會正式啲既課程。因為基本50音就算邊度教都差唔多。要短時間流利溝通,就算去留學冇番一年半載都冇咩可能。

珍珠宮

2020勳章 熱血勳章 畀面勳章 陪月勳章

回覆:ema0128 的帖子

銅鑼灣pasona教得好好,grade1已經係日本人教

禁止訪問

熱血勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

侯爵府

15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

睇完大家講先知原來改咗分級, 以前得四級, 依家有五級.

如果你想做到流利對答, 你要有人成日同你講至得, 因為一路學上去D 文法mainly 用黎應付考試, 一般對答好少用. 而公司入面用嘅不同形式敬語更加煩. 一般時下日本人用嘅口語亦唔會响書本出現.

ALL ANIMALS ARE EQUAL, BUT SOME ANIMALS ARE MORE EQUAL THAN OTHERS.

大宅

回覆:ema0128 的帖子

HKU SPACE 都係日本人教,又多centre, 可以考慮。

琥珀宮

2020勳章

引用:工作同個人需要,現時要準備學日文,目標係

原帖由 ema0128 於 14-06-20 發表
老公推介去「日本文化X會」學,不過我剛 ...
可以自己先上網學基本發音,語法就要跟老師好D,唔明可以問

煲日劇聽日文歌練 listening...

大宅

以前讀過工聯會進度好慢。再去左讀第一X語,都不錯,可以每個月交學費,又可以申請持續進修,但成日搬。唔知而家係點啦。

Neko_mama  而家讀緊⋯
太子、旺角都有校舍。香港果邊就係灣仔。
第X仲有密集班,譬如N5正常要讀12個月,密集班就8個月讀完。一個禮拜上一日,3個幾鐘。  發表於 14-6-20 21:05

首頁

尾頁

跳至