嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

男爵府

bb近排喊時雙腳伸直曬,高音大聲喊好耐都唔停。唔知點解?我以為是肚風,但JM話肚痛喊會曲起腳,我沒經驗唔識點處理,有無人教下我呀?

伯爵府

Jocheng 發表於 14-6-20 15:16
bb近排喊時雙腳伸直曬,高音大聲喊好耐都唔停。唔知點解?我以為是肚風,但JM話肚痛喊會曲起腳,我沒經驗唔 ...
係咪比人抱慣左?或者縱到一喊就有人理?
依家喊無人理,所以嗌得越來越勁。

男爵府

唔係,平時多數時間唔洗抱,自己玩,有時玩到自己瞓左我地先知。
哩排喊多左我知道bb因為唔舒服,食奶少左,喊聲持續高音,唔係扭解果種。所以我估應該是肚風,但喊時無曲起雙腳我又唔太肯定。

子爵府

引用:唔係,平時多數時間唔洗抱,自己玩,有時玩

原帖由 Jocheng 於 14-06-21 發表
唔係,平時多數時間唔洗抱,自己玩,有時玩到自己瞓左我地先知。
哩排喊多左我知道bb因為唔舒服,食奶少左 ...
BB幾大

男爵府

Dado康 發表於 14-6-21 16:26
BB幾大

BB三個月大啦。
Jocheng 發表於 14-6-20 15:16
bb近排喊時雙腳伸直曬,高音大聲喊好耐都唔停。唔知點解?我以為是肚風,但JM話肚痛喊會曲起腳,我沒經驗唔 ...
Hello Jocheng, 有冇留意BB肚仔有冇脹卜卜?如果有肚風, 肚仔都會比較脹, 未必個個BB肚痛喊都會曲起腳架; 如果係肚風, 可以每餐奶之前幫BB順時針按摩肚仔,幫助腸蠕動清左D肚風, BB放到屁會好D,食完奶掃風後抱直BB 15-20分鐘都有幫助。亦留意下BB有冇其他唔舒服嘅徵狀, 有嘅都建議去睇睇醫生喇!
我有一個願望,就是想見到每個BB食得好、瞓得好、笑得好、Poo得好,
有個海綿級肚仔,每天盡情體驗新事物、吸收新樂趣!

首頁

尾頁

跳至