論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

開頭將心比心對個工人幾好,點知個菲姐好勢利,分庄閒兼唔係好buy (即係唔當妳有親,成日同自己個囡玩電話都唔理眼前我地個newborn 囝).

以前見討論區好多人話當姐姐係一家人, 關係好好. 但我身邊既家長兩年換四個姐姐, 兩年換兩個姐姐. 最近個newborn囝病左成口白色疱疱, 昨晚一家人好擔心, 以為個姐姐出口有乜同我地講 - 即係可能話observe倒佢因何病, 個姐姐問我星期六可唔可以換星期日假.

結果依家: C9話個工人係清潔器,我話個工人係兼職賊,佢就當我地自動櫃員機. 唔知咁關係捱倒幾耐....Dear jm & bros, 你地同工人既關係係咪都可以咁形容!?

333s  外傭兼職賊. 清潔/家務做一半. 是事实. 雇主留心相處2个月, 點都會悟出.  發表於 14-6-22 16:27

男爵府

認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章

回覆:alibabah 的帖子

我唔會當工人係家人,佢只是來打工的,正如自己做打工仔心態一樣,這樣,你會好過點
你個囝成口疱疱會唔會是手足口? BB有事都是靠自己好,你叫工人用漂白水清楚全屋及所有玩具啦!

大宅

回覆 evalau825 的帖子

Thanks, 醫生俾左藥搽, 話佢5個月出牙仔四圍咬左啲污糟野

複式洋房

回覆 alibabah 的帖子

工人不會感激的,你對佢好.我昨天剛炒了我的工人,來了半年,都被佢搞的我頭都大了.破財消災了!!!!!!

alibabah  家務少了, 煩惱多了. 捱了半年可真不容易, 辛苦了作為主僱的大家  發表於 14-6-21 07:47

珍珠宮

我哋係僱傭關係,平常心對待

關係亦要一步步建立,無可能一入屋就當屋企人

我只可以話自己係好老闆,姐姐係好員工,that's all

evalau825  有個好員工幫手要好好珍惜了。  發表於 14-6-20 21:18

大宅

回覆 Froggy_joe 的帖子

相信您也是一個good employer, good guy. 最重要係您好彩地 '撞' 到一個好姐姐

複式洋房

回覆:C9話個工人係清潔器,我話個工人係兼職賊,個工人當我提款機

我同工人关係几好,似朋友。不過你对人好人地未必对你好,at least 你做好左自己果份。你同工人对bb唔上心,我会換囉……

alibabah  同意呀, 想換人,但看了BK的工人就驚換個更差喔  發表於 14-6-21 13:19

伯爵府

畀面勳章

我同工人都係一句起, 二句止, 吾想傾咁多野, 不想太交心, 始終想比佢知道我是佢僱主, 不過我都對佢好好, 起碼是一個正常好僱主先, 所以現在我工人做了1年半, 都keep住有80-90分, 亦識睇我喜惡

alibabah  恭喜呀, 我那個強項是清潔, 育兒就唔上心......hea.....囉  發表於 14-6-21 13:21

大宅

最後醫生竟補一句, 在BB口腔內滿佈既白色疱疱是金黃鏈球菌引起,通常於尿液找到既, 我隻奶樽係要每次手調裏面支tube先飲到,
佢通常夜晚開奶前都去夜尿, 似乎.......激死我

子爵府

回覆:alibabah 的帖子

不論點樣,呢款奶樽我唔會用,消毒完都無用

alibabah  C9買呢款我都覺複雜,再加菲姐隻有菌手....唉....  發表於 14-7-3 09:30

珍珠宮

2023年兔年勳章 畀面勳章 DHA勳章

回覆:C9話個工人係清潔器,我話個工人係兼職賊,個工人當我提款機

我都可以話自己係好老闆,慶幸配對到好工人。
我都會同工人傾計,關心下佢,間中買啲零食/咖啡比佢,佢唔貪心。
工人做緊第六年,佢唔會因為我對佢好而冇大冇細,一樣咁尊重我,佢又好錫我個仔。
佢有90分以上,我好感恩有呢位印傭。
感謝主!

主 賜 平 安

大宅

回覆 ecling 的帖子

你真係好彩, 妳見我呢個C6成日上BK就知呢啲咁既菲姐真係好麻煩, 要兩個人夾份管要上BK取下經. 我係厚多士, 菲姐重衰過洋䓤圈

珍珠宮

2023年兔年勳章 畀面勳章 DHA勳章

alibabah 發表於 14-7-2 17:06

最後醫生竟補一句, 在BB口腔內滿佈既白色疱疱是金黃鏈球菌引起,通常於尿液找到既, ...
用番最普通既奶樽啦, 要手調始終存在風險.
主 賜 平 安

首頁

尾頁

跳至