論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

如果工人係上一手斷約我又簽左佢,但佢欠中介公司錢,咁個工人做左二個月又話五做,咁我係咪比返一個月人工佢定比中介公司?

公爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

回覆 pingbee200516hk 的帖子

佢同a 準嘅錢銀瓜葛?!唔使埋!

你同佢嘅尾數!機票!
帶埋佢去a 準度計!
之後,比佢簽名確認。

複式洋房

回覆:ha-ppyday 的帖子

一定要比佢?

公爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

回覆 pingbee200516hk 的帖子

係佢要還錢比a 準嗎?

我姐姐還錢,係去7仔入數!
每個月,佢都比番張收條我睇!
確保佢已入數!

水晶宮

HiPP勳章(1) 開心吸收勳章 美好大世界2017勳章 想生BB熱投 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

pingbee200516hk 發表於 14-6-20 23:14
一定要比佢?
吓!佢幫你做工賺錢,出糧梗係比佢啦.
你幫佢還錢比agent,佢無糧出嘅話,你估佢會告agent定僱主呢?
我們都以為,很努力去做,就可以做好一件事。但原來我們是很用力地,去做錯一件事。

複式洋房

回覆:sillything 的帖子

我話如果佢做左二個月佢話吾返工呀,

大宅

回覆:pingbee200516hk 的帖子

我個印傭岩岩返工2星期,agent同我講佢要還錢俾公司,俾左2張入數紙俾我,叫我頭2個月要入數幫佢還錢,有剩先出俾印傭,咁做係咪正常?

別墅

回覆:miffy417 的帖子

緊係唔好拉,佢同agent既事,關你乜事。我姐姐剛來,我叫她一定自己開個HK戶口,我出支票畀她,仲要簽埋收據。記住,agent 係sale,佢地講既嘢唔1定啱,有事會扇咗你,而且僱傭合約係你同姐姐簽,有乜咬數,姐姐告你。

水晶宮

2020勳章 2018復活節勳章

回覆:pingbee200516hk 的帖子

你第一個post冇講\"如果\"。
咁工人姐姐話唔做,即係佢辭職,點解你要理佢還哂俾錢agent 未?
佢唔做,唔係佢俾一個月通知期或一個月糧你咩?就算係你炒佢,都唔洗理佢還哂錢未架,你炒佢咪又係一個月通知或俾一個月糧佢囉。

Childhood is journey, not a race.

侯爵府

引用:我個印傭岩岩返工2星期,agent同我講佢要還

原帖由 miffy417 於 14-06-21 發表
我個印傭岩岩返工2星期,agent同我講佢要還錢俾公司,俾左2張入數紙俾我,叫我頭2個月要入數幫佢還錢,有剩 ...
不。人工係出比工人,由工人簽收。佢地自己既瓜葛吾好介入。一陣你入左,但工人話你無出糧比工人。

首頁

尾頁

跳至