婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

大宅

親戚有人入咗神級名校, 佢直頭上曬身咁, 當自己係當事人, 又妄想第日讀完會做高官點點點....人地升小學咋,條路咁長畢業都係十幾廿年後既事, 係人係鬼都唔知喇。
奇實唔關我事, 我從來唔貪慕虛榮, 讀普通學校, 小朋友快樂成長, 畢竟還小, 只著重他們的德行。可惜今期大考只是一科fail, 相比之下, 我便有管教無方的罪名。我覺得還輸得起, 慢慢升上高小才收緊教導。人比人比死人, 人地阿媽唔駛做, 我要返工, 教導時間自然少。
99就覺得我教仔女唔長進, 單單打打, 話我唔好似人地咁, 自小行街要認字, 平時食飯都要計數, 背書。幾星期見一次面, 就來教讀書, 睇功課, 心想有鬼用! 得閒睇二下, 為免打擾佢教導既雅興, 我沒出聲。看見她勞氣, 擔心她身體, 叫她算吧,讓老師教, 她開始單打, 話點可以由得佢, 鬧到小朋友都喊了!
她覺得小朋友不合格很無面, 不竟隔了一代, 唔明點無面, 阿爸又不是出類拔萃的人, 普通人當然是平常心, 我做阿媽點會唔關心唔緊張, 不在你面前做不代表無做, 不同家庭有不同追求, 何必要我像人那樣!
呻完!

侯爵府

引用:親戚有人入咗神級名校, 佢直頭上曬身咁, 當

原帖由 貝_貝 於 14-06-20 發表
親戚有人入咗神級名校, 佢直頭上曬身咁, 當自己係當事人, 又妄想第日讀完會做高官點點點....人地升小學咋, ...
係佢面前嘈佢個仔,不過首先要你同c6夾好

大宅

回覆:唔爆唔得, 虛榮心重極品99

嘩。。自己個孫都咁話法?

大宅

我會回番99,你個仔又唔係特別出眾/叻,宜家d仔女算係咁,好過佢地daddy喇!

大宅

我唔會比佢甘攪我啲仔女,要教就教返佢自己果個,叫佢再讀過書,考名校囉!

男爵府

通常係啲99會話新抱過嚴,好少掉返轉,樓主99好可怕,我係小朋友會怕左佢。

大宅

回覆:貝_貝 的帖子

其實讀書態度真係要從小培養,到高小才追,會非常吃力,因為報分試大家都會比之前更努力,加上開始青春期,性格開始反叛,到時好難攪(過來人經驗之談)

侯爵府

畀面勳章

你老公都未教好,就走嚟教你教仔

伯爵府

sunbee 發表於 14-6-21 06:06
其實讀書態度真係要從小培養,到高小才追,會非常吃力,因為報分試大家都會比之前更努力,加上開始青春期, ...
同意.因為我都係過來人.乜嘢求學不是求分數只係口號嚟架咋.

大宅

放心我知自己小朋友性格, 佢唔受威逼呢招, 只是一科唔合格, 其他都屬於A. 比佢體驗吓唔合格會比人不斷講。漸漸再加強鬥志。

男爵府

同奶奶一齊住?如果唔係無需講小朋友成績俾人聽。

大宅

係小朋友講比佢知, 一早叫不要說, 之前放學係佢屋企成兩個月唔教, 依家係度教, 唔係講說話我聽係咩?好彩是不同住, 過往抵不住道氣的, 現在已升華, 以平常心回應, 我只在臨睡前告狀, 我嬲係因為佢以逼個小朋友為名, 鬧我為實。成績就算考得好考得差我也不會說。
現在她更將唔合格呢件事是伊索預言一樣, 告訴親朋戚友:( 唔讀書就會好似邊個咁唔合格架喇。真係唔抵得阿媽唔教, 依家等嫲嫲教囉。)將我小朋友的成績搬上枱當話題, 給人評頭論足。

男爵府

引用:親戚有人入咗神級名校, 佢直頭上曬身咁, 當

原帖由 貝_貝 於 14-06-20 發表
親戚有人入咗神級名校, 佢直頭上曬身咁, 當自己係當事人, 又妄想第日讀完會做高官點點點....人地升小學咋, ...
神級名校,包做高官,Harrow呀?

男爵府

引用:係小朋友講比佢知, 一早叫不要說, 之前放學

原帖由 貝_貝 於 14-06-21 發表
係小朋友講比佢知, 一早叫不要說, 之前放學係佢屋企成兩個月唔教, 依家係度教, 唔係講說話我聽係咩?好彩是 ...
佢上來教孫時你出街嘛頭。等佢講說明比空氣聽嘛!

男爵府

引用:通常係啲99會話新抱過嚴,好少掉返轉,樓主

原帖由 melmelyan 於 14-06-21 發表
通常係啲99會話新抱過嚴,好少掉返轉,樓主99好可怕,我係小朋友會怕左佢。

...
因為個孫仔冇得俾佢用黎威威

大宅

佢係單打我啫, 你估佢真係教咩!我中學程度都夠應付小學課程既。
最驚典你用通勝英文口音教我個仔睇地圖囉,呢d真係阿媽教唔到。French 讀fen 廚, Australia 讀aug吹黎呀

複式洋房

引用:佢係單打我啫,+你估佢真係教咩!我中學程度

原帖由 貝_貝 於 14-06-22 發表
佢係單打我啫, 你估佢真係教咩!我中學程度都夠應付小學課程既。
最驚典你用通勝英文口音教我個仔睇地圖囉 ...
笑左通勝口音

樓主eq高忍得住
最重要同小朋友傾番件事,唔好俾佢屈住唔開心
小朋友最緊要培養學習興趣啦,迫佢學識多幾個生字有咩用喎
支持樓主

珍珠宮

her son, your c6 is a doctor ?

子爵府

2020勳章 大廚勳章 陪月勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

真係天真爛漫冇腦諗野

36日咋...緊張緊張

大宅

回覆:papa2011 的帖子

我c6只係打工仔亦唔係專業人士。只係大學畢業囉!連稅都唔係交好多你就知賺錢有限。若果我c6係醫生, 我一定唔會返工係屋企揍仔lu。

首頁

尾頁

跳至