在職全職

跳至

首頁

尾頁

大宅

我在一大公司做左10年, 由低做起有幸已是MANAGER GRADE, 但其實我只有DIPLOMA 學歷. 我想讀返個DEGREE "紮"下袋, 萬一做吾到退休都有後路.

問題係, 其實拋低書包十幾年,真係懶慣左, 又唔知仲讀唔讀得黎. 想聽下大家意見

1. 讀D long distance course, 一年半左右, HKMA果D. 其實有冇用?
2. 要轉工的話, 見我在同一公司做十幾年,其實係咪已經唔會考慮?
3. 這情況下CV寫多個DEGREE 學歷,有幫助嗎?

請給我意見, 謝謝, 感激!

別墅

回覆:chanbaby 的帖子

我覺得degree可以經驗搭夠. 要讀嘅話讀d cert 旁身仲好.

水晶宮

適當進修下自己都係好事~~
不過你真係要好好考慮下自己有冇咁嘅時間同精力~~

男爵府

回覆:做到高層要讀書

要睇你做邊行,有啲行業一定要degree,cert係冇幫助。
其實現在十多年只做一間公司係頗為危險,好多hiring manager會擔心這樣的candidate會有fit in問題,而且可能戰鬥力不夠、太油。
先讀一些短途課程看看自己能否適應,最好可以讀個degree,resume會比較好睇。

rachel_ching  X2  發表於 14-6-23 08:59

複式洋房

chanbaby 發表於 14-6-21 15:47
我在一大公司做左10年, 由低做起有幸已是MANAGER GRADE, 但其實我只有DIPLOMA 學歷. 我想讀返個DEGREE "紮" ...

我都有同感, 不過唔知讀D 咩!

大宅

讀左好啲,紗紙點都有用。搵間大學,報過學士課程,慢慢讀,一星期讀一晩。

伯爵府

2018復活節勳章

chanbaby 發表於 14-6-21 15:47
我在一大公司做左10年, 由低做起有幸已是MANAGER GRADE, 但其實我只有DIPLOMA 學歷. 我想讀返個DEGREE "紮" ...
我岩岩讀HKMA都不錯. 不過就好長時間去讀囉,
雖然佢話1年內完成. 我都要2年多DD. 之後再睇自己需要去讀埋佢TOP UP DEGREE

伯爵府

點解唔讀EMBA?

男爵府

It depends on the nature of your profession. Usually experiences are more valuable than degree. Dont get a degree for the sake of it now, go for a degree which is useful to your job.

男爵府

2024年龍年勳章 陪月勳章

睇你會唔會轉工, 如果會, 出面請個OFFICER都坐底要DEGREE, MANAGER 更加要, 有DEGREE係見工入場券.
最好讀同自己行業有關0既DEGREE, 可以拖長時間讀0個D, 剛開始只TAKE 1 OR 2 科, 習慣咗就正常咁讀.
如果唔同自己行業有關, 大路D可以BBA OR MBA

男爵府

去到manager level, 無個degree 唔見得人。經驗當然重要,但沙纸係錦上添花,而家個個都讀書,唔讀會被比下去。好彩幾年前我都讀左啲course, 真係有啲幫助,起碼人地覺得你進取。

rachel_ching  Agree  發表於 14-6-25 14:05

男爵府

畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

回覆:chanbaby 的帖子

無就梗係輸蝕啲,友尤其睇你咩工種。到Degree你有人有時,就會比較邊間u畢業...

子爵府

如果時間許可就讀啦

首頁

尾頁

跳至