興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

大宅

用了android好多年,從未用過iphone, 想請教兩者分別? iphone 操作是否較難?本人是電腦白痴,聽朋友說iphone 很多時都要經電腦itune/icloud 操作, 擔心轉iphone 很難操作和適應, 請予意見. 謝謝!

大宅

回覆 排骨媽媽 的帖子

主要分別是採用不同嘅OS:

Samsung: Android (大部份智能手機採用)

iPhone: iOS (只有Apple機專用)

珍珠宮

開心吸收勳章 BK Milk勳章

回覆 排骨媽媽 的帖子

兩者當然大分別...
iphone 操作使用, 直接簡單...
部份設定確係需要跟電腦連線, 使用 iphone 問題, 又可以去 apple 問員工.
阿仔...你心裡團火仍在嗎?....

男爵府

回覆:排骨媽媽 的帖子

大部份要用iTunes去做,入歌,入相,入戲,睇書。如你會自己入戲睇,超麻煩。如果你只online睇就差唔多。

大宅

如果我要煲劇,即好麻煩?

男爵府

online 或 用apps download會無分別,但我會在電腦入高清片,會比較麻煩。

珍珠宮

回覆 排骨媽媽 的帖子

大家講既麻煩係, 係手上有檔案, 要抄入 iphone 睇....
否則, 你係經電影 apps 直接下載, 使用方法和 android係一樣.

大宅

回覆 排骨媽媽 的帖子

我覺得用嚟煲劇個mon大d會好睇d ,
我現在攞起屋企人的iphone會唔習慣睇d字會好細,
但以前自己用緊iphone又冇野架喎,
可能都要適應吓.

大宅

等埋iphone 6 先啦,iphone 6 有2 個版本,一個4.7" mon 另一個 5.5" mon.
你現在如果用開大mon ,很難習慣 iphone 5 的 4" mon 的!

大宅

其實mon 大小都唔係問題,最怕係操作麻煩姐, 同埋聽說個button 成日會壞, 真的嗎?

珍珠宮

以家有 虛擬鍵 ,使用率低好多。
講操作,一定簡單過android 機各牌子和各式其式設定。

大宅

如果由android 機轉用iphone, 轉機時過資料是否非常繁複?

珍珠宮

除左 通訊錄 。
如果 app 有方法俾用戶同時於兩系统之間存取。都帶得走。
歌,片,就經電腦過。

簡單,因兩系統唔同,可以過既資料唔多。

侯爵府

大廚勳章

iphone安全好多

快樂烹飪好時光,天天都是快樂天。
互相幫助~

天氣仲係好熱啊

大宅

如果講易壞和操作麻煩,Android 認等一呢!
但上網了解iphone 點操作先啦,始終Android 和 Iphone 是不同系統,
操作都不相同的。

首頁

尾頁

跳至