婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

別墅

亞妹來我家探BB,巧遇99短訪,99如常又chok我講野,點知亞妹搭咀和應99,我之後同妹講下次不要加口,沒多解釋,佢都知我99麻煩的,點知因此事爭執起來,她說自己只是說普通野,話我對住99就死狗,將d情緒發洩去娘家,連媽咪都鬧埋我,叫我唔同意99就應該照講不用客氣,但我99係復仇心極強同不講道理的人,得罪佢,我和老公都遭殃,老公亦會覺得我在破壞關係,因99老人家係唔會改變,只有後生去遷就佢。

媽咪仲話我脾氣差左好多,我承認我情緒有受99影響,但佢地成日叫我反我99和搬走(住樓下),根本就解決唔到件事,亦不設實際,因未有能力又冇表面原因可搬。

好唔開心!

珊瑚宮

2020勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

回覆:誰能明白我

我亞媽就係咁,所以我唔鍾意佢見我男家親戚,叫佢唔好講,佢就話呢d係小事

大宅

畀面勳章

引用:亞妹來我家探BB,巧遇99短訪,99如常又chok

原帖由 aayy 於 14-06-22 發表
亞妹來我家探BB,巧遇99短訪,99如常又chok我講野,點知亞妹搭咀和應99,我之後同妹講下次不要加口,沒多解 ...
唔好唔開心,只要你覺得方法係最好,就唔好理其他人,始終妹和媽都係局外人,佢地愛你心切,唔想你受委屈,但又諗唔到反99既反效果。。。

同你娘家講少啲99野會唔會好啲?有咩搵朋友呻,或者上黎呢度.

男爵府

引用:亞妹來我家探BB,巧遇99短訪,99如常又chok

亞妹來我家探BB,巧遇99短訪,99如常又chok我講野,點知亞妹搭咀和應99,我之後同妹講下次不要加口,沒多解 ...
講就易,反完99氣又係你受, 你細妹咁叻應該代你潤下99 ma

大宅

連外家都支持你走!走啦!

大宅

你娘家唔太清楚你情況,佢地無辜受你氣當然又嬲。惡性循環。佢地係講得啱的,你屈埋屈到病仲慘。希望你地早日搬出黎住,不如用校網做藉口!

珍珠宮

趣教勳章 畀面勳章 貢獻勳章 大廚勳章 遊學勳章 冬日勳章 春季勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 月餅勳章 開心吸收勳章

既然佢哋撑,咪多D去娘家休息吓囉。你99煩,你更加唔應該同佢咁多接觸

Please do not quote any information posted by fungwongphie.
不誠實使用電腦會構成罪行,切勿以身試法。
何謂不誠實使用電腦??

公爵府

回覆 aayy 的帖子

叫你亞媽同你亞妹直接同你老公傾吓,冇理由做女人要受咁多委屈,有d野真係吾可以忍

公爵府

減少男,女兩家人的見面機會.

伯爵府

遷就夫家唔係錯,某程度上亦應該,但無可能斬腳趾避沙蟲喎?到左某種程度忍耐後,你都要識得俾夫家/老公知道,有些事不是忍就可以解決,反而會增加問題機會,你99識報服識惡死,你一樣可以,仲要強過佢添。
因為男人就只係識用婚姻關係的緊張程度去壓迫老婆忍受自己母親的有問題,而男人自己就可以逃避,唔駛面對。
你要俾老公自己知道,你無左佢係仲好,唔好等佢以為自己係大佬,鐘意點就點,等佢知道無左老婆,反而會賤過以前。

水晶宮

有時候就要適當咁反擊~~
可能你個妹同阿媽都係心痛你成日咁忍~~
佢哋都係出於都你嘅好~~

別墅

多謝大家的回覆!
我唔係死忍,但我唔想同99正面衝突,大家而家叫做可以同枱食飯,相安無事。佢知我對佢係唯唯諾諾,但係我都係跟返自己意思生活,不過係要entertain佢呢個control freak大隊長!反枱好容易,但之後的工夫用好多energy,我留返d力用個囝玩好過。

藍莓綠茶  你其實細心,唔一時之氣。爆好易,但手尾長……唯有下次找朋友呻好過找娘家呻,佢地都有佢地理由。但總言之,佢地都係緊張你。  發表於 14-6-30 10:09

大宅

引用:多謝大家的回覆!我唔係死忍,但我唔想同99

多謝大家的回覆!
我唔係死忍,但我唔想同99正面衝突,大家而家叫做可以同枱食飯,相安無事。佢知我對佢係 ...
我已經無entertain 我99好耐,同枱食飯,各自修行。我亦從來唔會安排雙方家長食飯,完全無交往既需要 。各人有各人取向,希望各位jm 在男家都能活得有尊嚴。

珍珠宮

2020勳章

我明白你!因為我99都好中意利用我家人,chok我地講野,又加加減減,就走尼彈我,佢最中意利用我家姐,因為我家姐係個女強人,搵錢多過我姐夫,屋企水電煤,裝修,湊仔,請工人都係我家姐,我姐夫唔係搵唔到錢,但只係中意買野,享受,所以99成日借我家姐話我,講真,我都覺得家姐好叻,但我唔係佢囉!況且我家姐成日都呻,自己好似做埋男人咁,但我家姐就成日都俾我99利用到,亂講野,我都試過好似你咁,叫我家姐避忌下,但我家姐鬧番我,話係我99衰格,做乜怪佢,又話我無鬼用,而我弟弟,都話過我,咁嘅99,斷絕來往啦!所以我唯有可以做嘅,就係俾佢地少啲見面,我比你好彩,就係家人體諒我同老公,好多時肯保護我,尤其媽咪,一定幫我講番說話俾99聽,但有時99野蠻起上尼,唔通真係嘈咩,所以自己嬲戈陣,就上尼呻下,番到去咪兩邊都氹下,真係見面戈陣,咪自己面皮厚啲,夾硬扯開話題囉...加油啦!

大宅

衰d講咪叫你屋企人學返男家咁囉,男家比氣你受次次都要忍,叫你女家比返氣c6受,咪等c6試咩感受囉,自己忍唔係問題,公平d好。

禁止訪問

大宅

其實你係咪真係將自己不滿 99 既情緒 , 不知不覺成日發洩了在你家人上 ? 你媽同妹都係關心你 , 唔係想你反 99 , 係想你保護自己 , 唔想你成日比人蝦 ~

我明你同 6299 住埋同一屋簷下 , 多一事不如少一事 , 唔想家嘈屋閉 , 但係你都要學識保護自己 , 我都係同 6299 住 , 明白你既處境 , 但係你有時都要反抗吓 , 等 99 知你都唔好蝦 , 大家互相尊重先可以長久住埋一齊 , 你單方面受晒好易有情緒病的 , 你家人都係出於關心你 ~

99 講我知既故事 : 有個親戚女兒嫁了 , 同 99 一齊住 , 個 99 唔比新抱返娘家 , 咩都要聽佢講 , 佢話一就一 , 話二就二 , 99 做錯 , 新抱反駁 , 佢 C6 要個老婆同 99 跪地"針"茶認錯 , 新抱都有照做 , 男家有事要錢就叫新抱問娘家借 , 其實新抱搵錢多過個男人 , 99 話個女太純品 , 仲話佢有個咁既仔唔錯 , 夠孝順 ~ ~
之後我同 99 講 : 如果我係個新抱 , 我會帶埋小朋友返娘家 , 叫 C6 攬住個阿媽過人世 , 孝順係要 , 但唔係愚孝 , 唔係做人 99 就大晒 , 每個人對任何人都要有基本既尊重 , 如果個 99 唔識尊重人 , 做新抱既唔需要孝順佢 , 個女既唔係叫純 , 係蠢 , 無咗個男人唔得咩 ? 做女人都要有基本既尊嚴 , 我反問 99 , 咁既男人同 99 你接受到嗎 ? 你都會反抗啦 !! 99 話 : 無錯 ~ 佢都會揀走 !!
** P.S : 我 99 好錫我嫁 ! 當然我都有駁佢咀啦 !! **

大宅

連我仔兩歲都識揀人蝦,何況你99⋯
我都唔會同99正面衝突,但會好明顯暗示佢~有一次我99黎我度,仔仔到午睡時間(99一向知道仔仔午睡時間),我就同仔仔入房⋯事後無耐阿姨(99個妹,經常俾99利用,99自己唔出聲就用佢把口鬧我)打電話黎話我,個時99係廳度,有佢朋友在場,好多次都咁,今次99係度係個好機會,阿姨問:點解你99去你度,你就抱仔入房訓覺唔俾99玩?!我大大聲答:99一向知道仔仔午睡時間,我只係準時同佢訓,無專登,如果想同個孫玩可以早d黎!
阿姨又係度eeoo,我就叫c6黎,又大大聲講翻成件事,c6同阿姨無好氣講咗幾句就收線~跟住出去問99同阿姨講咩黎,99話無講咩!我即刻話:阿姨話你講我個日特登去午睡唔俾你同bb玩喔,個時c6叫我氹b訓,跟住c6訓咗,咁岩你翻黎jei~99當然唔承認係度扮唔知話無講過,我諗唔通阿姨識通靈?
99朋友目睹全過程,99超魚咯!我就潤得好開心~
99佢地之後有收斂d

男爵府

我啉你屋企人只係唔想你比99蝦,唔造反你就要忍一世

首頁

尾頁

跳至