烹飪搵食

跳至

首頁
12345...6

尾頁

伯爵府

想整厚身嗰款,麵粉要用高根定底根?

有無jm有整過,可以教我點整嗎

超級版主

2020勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 有「營」勳章 超級版主 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

回覆:班戟係用咩麵粉?

我用中筋粉,食譜要晏d返到屋企再揾俾你,而家喺街。

花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

水晶宮

2020勳章 2018復活節勳章 認識瑞士牛牛第一回 玩具勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

回覆:班戟係用咩麵粉?

係 M記定係包榴槤忌廉果款呀,好大分別喎,

一杯香茗,一卷書,偷得半日閒散;一抹斜陽,一壺酒,願求半世消遙。

別墅

美式pancake 定法式crepe ?
兩種都係用低粉美式有分全蛋,分蛋法
如果你係經常整,可先混合預拌粉,要先加蛋奶油
可參考Nigellissima奈潔拉

可參考waffle食譜(非加酵母)
改用煎的方式

超級版主

2020勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 有「營」勳章 超級版主 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

柚子蜜pancake (makes about 5)

材料:
麵粉 1-1/2杯
牛奶 半杯
蛋 1隻
忌廉 半杯(heavy cream)

牛油 3湯匙(先熱溶)
泡打粉 3-1/2茶匙
糖 1湯匙
雲呢嗱油 半茶匙
柚子蜜 1大湯匙

做法:
1)麵粉加入泡打粉,過篩之後加入糖拌勻。
2)加入牛奶和蛋拌勻後加入雲喱拿油,再加入忌廉及熱溶牛油拌勻。
3)最後加入一大匙柚子蜜拌至均勻及沒有粉粒。
4)平底鑊加少許牛油,中火,倒入3湯匙粉漿,煎至面出現很多大氣泡。
5)反轉班戟再煎至另一面都略為黃金色。

小貼士:
1)拌粉時最好朝一個方法攪拌,要輕手拌勻至沒有粉粒即可。
2)除了柚子蜜外,各式果醬都可以成為材料之一。
3)火力控制非常重要,我會中火至慢火,沒有那麼容易煎燶。

超級版主

菠蘿多蛋班戟

材料:
菠蘿 約1/3個
雞蛋 4隻(大隻)
中筋粉 6至8大湯匙(All purpose flour)
砂糖 1湯匙
牛油 適量(用嚟煎班戟)

做法:
1)將新鮮菠蘿去皮起釘,切成四份,中間硬心部份切除唔要,略浸鹽水,瀝乾之後切成塊,放入攪拌機中。
2)4隻雞蛋去殼、砂糖加入攪拌機中,開whip功能略打約15至20秒,至雞蛋黃同雞蛋白打勻,即使有菠蘿碎或蓉都可以。
3)將菠蘿蛋糊倒出置大碗中,篩入一湯匙半麵粉,攪拌至冇粉粒。
4)將餘下麵粉篩入大兜中,把已加入一湯匙半麵粉之蛋糊續少分次加入麵粉中,拌至完全溶合冇粉粒。
5)平底鑊放入約半湯匙牛油,倒入4湯匙蛋糊,中火將班戟一面煎至金黃色,再反轉面煎另一面至熟。

小貼士:
1)必須瀝乾菠蘿水份,否則菠蘿出水,個蛋糊比例就稀咗;我用新鮮菠蘿雪一晚整,如果用罐頭菠蘿,必須小心隔去水份(糖水)。
2)麵粉份量可以加減,睇你想塊班戟有幾實,但我試過呢個份量最少都要有6湯匙麵粉,否則就唔會煎得成形。
3)我自己覺得就咁食唔加任何糖漿都好好味,呢個會適合配微酸味果醬或糖漿同忌廉。
4)唔用菠蘿,用其他醬果類都好味,我都試過士多啤梨,相比呢個更受小朋友歡迎。

超級版主

簡易班戟

材料:
麵粉 1-1/2杯
牛奶 1-1/4杯
蛋 1隻
泡打粉 3-1/2茶匙
鹽 1茶匙
糖 1湯匙
牛油 3湯匙(先熱溶)
雲呢嗱香油  半茶匙

做法:
1)麵粉加入泡打粉同鹽,一齊過篩,加入糖拌勻。
2)雞蛋打勻,拌入牛奶中,倒入雲呢嗱香油拌勻。
3)將2至3湯匙麵粉篩入蛋奶糊中拌至完全溶解冇粉粒。
4)餘下之麵粉,以匙羹撥開中間成為一個大孔,將蛋奶糊分幾次加入麵粉中,以木匙拌勻至完全混合冇粒粒。
5)最後倒入已熱溶之牛油拌勻,靜置15分鐘。
6)平底鑊下少許牛油,倒入4湯匙蛋奶糊,煎至一面變成金黃色,再反轉另一面煎熟。

小貼士:
1)今次冇用分蛋法,班戟質感冇咁鬆,但依然柔軟。
2)要見到起好多泡至反轉面,咁樣會煎得個色夠靚,又唔會黏鑊。

超級版主

鬆軟厚身煎班戟

材料:
麵粉 1-1/2杯
牛奶 1-1/4杯
蛋 1隻
泡打粉 3-1/2茶匙
鹽 1茶匙
糖 1湯匙
牛油 3湯匙(先熱溶)
雲呢嗱香油 1/2茶匙

做法:
1)麵粉加入泡打粉同鹽,一齊過篩,加入糖拌勻。
2)雞蛋分開蛋黃同蛋白,蛋黃加入牛奶中,加入雲呢嗱油攪勻。
3)蛋白置於一個乾淨碗中,打發至有泡,加入1/4茶匙糖,打至企身,不必完全硬性發泡。
4)將約2至3湯匙(1)之麵粉加入蛋奶溶液中,攪至完全溶解冇粒粒。
5)餘下之麵粉,以匙羹撥開中間成為一個大孔,將蛋奶糊分幾次加入麵粉中,以木匙拌勻至完全混合冇粒粒。
6)將蛋白加入麵粉糊中以挖刀輕力拌勻。
7)最後加入溶解牛油拌勻就成為班戟糊,靜置15分鐘。
8)易潔鑊抹淨,燒熱鑊後轉中細火,加入少許牛油,倒入約4湯匙班戟糊,煎至粉漿起好多泡就反轉另一面煎至熟透。

小貼士:
1)打發蛋白時用嘅器皿一定要冇油冇水,完全乾淨,否則點打都打唔到企身。
2)想個班戟糊夠鬆軟除咗分蛋法外,唔好睇少靜置果15分鐘,呢個都係關鍵之一。
3)雲呢嗱油可加可唔加,本身個班戟都好好味。
4)可以加入有氣水、啤酒、薑啤、蘋果西打等,只要相對減少奶嘅用量,同樣可以令班戟更鬆軟。
5)本身溝好嘅班戟係軟為杰身,所以煎嘅時間都要耐少少,咁控制火力上就要自己睇情況執生啦,我用中細火雖然要耐D,但就唔會咁易燶。
6)要見到起好多泡至反轉面,咁樣會煎得個色夠均勻,又唔會黏鑊。

伯爵府

引用:係 M記定係包榴槤忌廉果款呀,好大分別喎,

原帖由 andyman 於 14-06-22 發表
係 M記定係包榴槤忌廉果款呀,好大分別喎,
m記厚身嗰d

水晶宮

2020勳章 2018復活節勳章 認識瑞士牛牛第一回 玩具勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

yani8322 發表於 14-6-22 15:26
m記厚身嗰d

hot cake:

低筋粉 100 克
泡打粉 6 克
糖 15 克
全蛋 1 個
鮮奶 120 克
有鹽溶牛油 15克 (叮一下可以了)

1)蛋加砂糖打勻
2)加入己篩麵粉及泡打粉 (如見難攪拌可先加入 1/2 鮮奶)
3)加入鮮奶拌勻
4)加入溶牛油拌勻

燒熱易潔鑊,用紙巾索油抺一下鑊,開細火,倒入粉漿,見表面有好多細泡泡,
就可以反轉煎第二面。配果占或煉奶都很可口...

ps:不要買散庄泡打粉,很易失效..買罐庄可靠呀......

一杯香茗,一卷書,偷得半日閒散;一抹斜陽,一壺酒,願求半世消遙。

大宅

引用:Quote:yani8322+發表於+14-6-22+15:26+m記

thanks for sharing

伯爵府

引用:美式pancake 定法式crepe

原帖由 doubletang28 於 14-06-22 發表

美式pancake 定法式crepe ?
邊隻會好食d,想整比小朋友食

水晶宮

yani8322 發表於 14-6-22 16:37
邊隻會好食d,想整比小朋友食

crepe

hotcake/pancake

伯爵府

引用:簡易班戟材料: 麵粉 1-1/2杯 牛奶 1

原帖由 rose-mag 於 14-06-22 發表
簡易班戟

材料:
唔該晒,分享咁多食譜比我,jm 真係好好

分蛋法會比全蛋法更鬆軟?

如果想整定d粉,係咪要加麵粉,糖,泡打粉
要煎嗰時加奶,同蛋攪勻就可以煎

呢d pancake,可否配咸食,如火退,腸仔之類

伯爵府

引用:Quote:yani8322 發表於 14-6-22 15:26 m記

唔該jm提醒
百佳既膠樽仔嗰隻泡打粉可以嗎?

咁用中筋,底筋,整出黎有咩分別

伯爵府

2020勳章 大廚勳章 畀面勳章

呢隻都得架。

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=11989760&extra=page%3D3

水晶宮

yani8322 發表於 14-6-22 16:47
唔該jm提醒
百佳既膠樽仔嗰隻泡打粉可以嗎?
唔好買果啲咩 泛x牌, 理x牌,買呢隻啦:

伯爵府

引用:鬆軟厚身煎班戟材料:麵粉 1-1/2

原帖由 rose-mag 於 14-06-22 發表
鬆軟厚身煎班戟

材料:
分蛋法係咪真係會鬆軟好多

篩定左既粉放返入樽,下次再整駛唔駛又要再篩過

伯爵府

引用:Quote:yani8322 發表於 14-6-22 16:37 邊隻

兩隻都好好味咁喎

伯爵府

引用:Quote:yani8322 發表於 14-6-22 16:37 邊隻

兩隻都好好味咁喎

首頁
12345...6

尾頁

跳至
熱門主題