自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

我想問pr係咪一定要有 degree 有經驗先有機會in?
我有朋友更加同我講唔識人都唔洗諗著有機會

大宅

回覆:有無姐妹識人做pr?有事請教

我係做fashion PR,
基本有degree 係最低要求,
通常都要求major in marketing/communications/advertising/pr等等,不過我都識好多人係讀其他,
如果無呢行經驗多數都係做assistant 多...(有d 大牌子請assistant 都要求u grad)

大宅

引用:我係做fashion PR,基本有degree 係最低要

原帖由 rilakkumapig 於 14-06-22 發表
通常都要求major in marketing/communications/advertising ...
而家好多連 assistant 最低要求都係 degree 起。其實我都明白嘅,肯做肯捱肯學都唔一定有機會

大宅

引用:我係做fashion PR,基本有degree 係最低要

原帖由 rilakkumapig 於 14-06-22 發表
通常都要求major in marketing/communications/advertising ...
多謝你分享

公爵府

回覆:有無姐妹識人做pr

你想做邊類型PR? Agency定 in house?

我兩樣都做過,請人基本要求係要有degree, 中英文要好,溝通能力要強,因為需要寫嘢而且要面對唔同嘅人。

如果無degree, 有啲大agency都會請PR assistant做啲clerical同administrative work, 但晉升機會當然差好多,除非肯不斷進修。

至於你話唔識人入唔到行,當然唔係,雖然我自己係人哋介紹,但我做過嘅公司都有登廣告請人架,唔係只請referrals。

大宅

引用:你想做邊類型PR

原帖由 Wild_Lady 於 14-06-22 發表
你想做邊類型PR? Agency定 in house?

我兩樣都做過,請人基本要求係要有degree, 中英文要好,溝通能力要 ...
可以請教一下嗎?
Agency定 in house分別係邊?
其實我都知得大專程度真係唔夠,都打算去ou報pt讀返個degree, 我真係唔介意做 assistant, 至少係一個機會。但唔知係咪我得一年admin工作經驗(我上年大專畢業的),send cv 都無回音。

子爵府

引用:我想問pr係咪一定要有+degree+有經驗先有機

原帖由 eskimoching 於 14-06-22 發表
我c6做IR, PR都有做,degree係基本,重要寫得,因為要出新聞稿之類。佢agency 同in house都做過,由assistant,剪報紙做起。呢行好辛苦,成日捱夜。

男爵府

引用:Quote:原帖由+Wild_Lady+於+14-06-22+發表

可以請教一下嗎?
其實我都知得大專程度真係唔夠,都打算去ou報pt讀返個degre ...
下... 你連agency同in house 嘅pr嘅分別都未知,點解又會有興趣做pr架.. 你做下research先睇下係咪真係有興趣喎。做in house pr會比做agency舒服的,但都係捱夜嘅工種,語言能力要高,要識執生。

公爵府

引用:Quote:原帖由 Wild_Lady 於 14-06-22 發表

可以請教一下嗎?
其實我都知得大專程度真係唔夠,都打算去ou報pt讀返個degre ...
Agency 係公關公司,即係要serve唔同嘅客戶,啲客你唔鐘意都冇得揀,係公司接返嚟一定要跟。Agency好辛苦,但可以令人訓練出一身好武功。

In house即係一間公司裏面自己嘅PR team, 好多時會同Marketing合併做同一個部門,做in house你可以揀自己有興趣嘅行業先做,例如化妝品、時裝、手錶、銀行、保險等,當然要等機會睇吓人哋請唔請人啦。

依家市道唔好,你無相關經驗係比較困難,但公關公司長期缺人,你唔介意從低做起可以留意吓架。

禁止訪問

大宅

好多謝你地意見
我會再做多d資料搜集,同時增值自己

大宅

大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋

重點寫得同講得做得

寶石宮

2020勳章 開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

引用:我想問pr係咪一定要有 degree 有經驗先有機

未必,呢d都靠經驗

首頁

尾頁

跳至
熱門主題