自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

小女10歲,有試過偷即食面麵入廁所食,之後怕被發現,就掉落街。
細問之下,佢話有把男聲,叫佢咁做,佢仲話呢把男聲好似控制佢做咁,又試過返學聽到男聲,就成堂都好頭痛。
真心求教,請問佢係搵藉口、思覺失調、心魔抑或02呢?
我如何處理呢?

男爵府

回覆:是心魔還是思覺失調?

有冇自言自語? 對空氣講野? 覺得有人跟踨她? 特別喜歡黑暗環境? 喜歡自己一個?

首先要搞清楚, 她話有男聲, 係貪玩? 藉口? 定係她自己認為真係聽到

珊瑚宮

引用:小女10歲,有試過偷即食面麵入廁所食,之後

原帖由 KITMAN622 於 14-06-25 發表
小女10歲,有試過偷即食面麵入廁所食,之後怕被發現,就掉落街。
細問之下,佢話有把男聲,叫佢咁做,佢仲 ...
你地大人有冇將心魔、02呢啲話題成日講先?

珍珠宮

好媽媽勳章

小心處理,我細佬13歲時都係咁,聽到把聲叫佢、鬧佢,有時叫佢做某d野,情緒大上大落,後來証實患上思覺失調

wcpcelia    發表於 14-6-25 08:44

子爵府

hashtag旅遊勳章

引用:小女10歲,有試過偷即食面麵入廁所食,之後

真係要多d留意佢,問下學校老師佢在學校有冇異常舉動,有冇自問自答咁同自己講野?如果講到有個男聲可以控制到佢就好嚴重了,一係02野,一係思覺失調

禁止訪問

大宅

引用:有冇自言自語

原帖由 wedding.2010 於 14-06-25 發表
有冇自言自語? 對空氣講野? 覺得有人跟踨她? 特別喜歡黑暗環境? 喜歡自己一個?

首先要搞清楚, 她話有男 ...
我初期都諗住佢搵藉口,但佢喊得好淒涼,話男聲控制佢咁做

大宅

引用:Quote:原帖由 KITMAN622 於 14-06-25 發表

原帖由 wonderlulu 於 14-06-25 發表
你地大人有冇將心魔、02呢啲話題成日講先?
沒有

侯爵府

回覆:KITMAN622 的帖子

踏入青春期係係某類精神病既病發期,要留意日常行為,問下老師,阿女係學校有無咩特別。阿女識講就應該問題唔算嚴重,需要及早幫佢。

我家人有精神病,我青春期時,好似初中某段時間,有把聲,ee oror,成日煩我,好頭痛架,試過去超市,把聲叫我偷野,我立即離開超市,無去一排,之後自己去圖書館搵書睇,知道自己既問題,可能係果排有壓力,我迫自己要日日溫書,科科都要高分。

侯爵府

好媽媽勳章

先找學校社工,再轉介兒童精神科,唔怕一萬,最怕萬一

[img align=right][/img]

大宅

BK Milk勳章

KITMAN622 發表於 14-6-25 07:59

快求助

「思覺失調」是指一種早期不正常的精神狀態,一般會有妄想、幻覺、思想及言語紊亂等情況出現。當一個人出現「思覺失調」時,他的思維、情感、感覺會脫離現實。任何年齡人士都有機會患上「思覺失調」,如能及早察覺和得到適切的治療,是可以減低「思覺失調」所帶來的傷害和避免誘發更嚴重的精神病。情況就如「發燒」一樣,「發燒」是疾病前期的一個徵狀,若果我們不加理會或掉以輕

http://www3.ha.org.hk/easy/chi/what.html

男爵府

好媽媽勳章

快睇醫生,坦白說,愈早發病情況會較難控制;早d醫對復原只有大大的好處!(我做精神科的)

wcpcelia  thx for sharing  發表於 14-6-25 08:45

珍珠宮

畀面勳章 環保接龍勳章

早d睇醫生

珊瑚宮

引用:Quote:原帖由+wonderlulu+於+14-06-25+發表

沒有
咁佢同學朋友呢?如果你唔想同學校傾住,
可以同佢見兒科或家庭醫生,你預約時可以先同醫生講下,有充分時間係重點。

別墅

可以試下揾社工,有時佢哋同外人可能會講真說話。有須要會轉介心理醫生,如果真係有事,越早治療越好!

子爵府

快睇醫生! ,但都想問下佢本身性格, 比較沉靜? 定依家改變了?

我的婧婧係2004年9月10日出世啦! 重3.2kg

寶石宮

引用:先找學校社工,再轉介兒童精神科,唔怕一萬

原帖由 yanfaifai 於 14-06-25 發表
先找學校社工,再轉介兒童精神科,唔怕一萬,最怕萬一
係,一定要正視!早知早醫,加油!!

大宅

引用:係咪時常有怪異行為

原帖由 Calfwhite 於 14-06-25 發表
係咪時常有怪異行為? 若只是一單、兩單,樓主又唔駛咁擔心,再觀察下先,亦唔好比小朋友知道你觀察佢,同佢 ...
我都希望係咁

大宅

引用:Quote:原帖由 wedding.2010 於 14-06-25 發

我初期都諗住佢搵藉口,但佢喊得好淒涼,話男聲控制佢咁做
唔好喺度問喇!快啲帶佢睇私家精神科評估咗先,如果亞女講大話應該會穿煲……
我覺得唔好咁快通知學校,除非已斷症,費事亞女有壓力,收埋啲症狀唔講你知……

珍珠宮

2023年兔年勳章 畀面勳章 DHA勳章

你個囡有幻聽,係早期精神分裂一種(現在稱思覺失調)你快啲帶個睇精神科醫生,佢話把聲控制住佢,唔知會再叫佢做乜

主 賜 平 安

首頁

尾頁

跳至