跳至

首頁

尾頁

大宅

叩左咁多門都無消息,唯有接受現實,開始去了解呢間學校,嘗試發掘下有咩優點,每間學校都總會有好嘅一方面,唔好太介懷,只要阿女讀得開心就得喇………

複式洋房

回覆:容易拎 的帖子

贊成。。。正面樂觀

大宅

是不是可以直升圓玄二中?

容易拎  大概會收返7成學生  發表於 14-6-25 18:38

大宅

回覆:接受現實,發掘吳禮和學校的優點

就算入唔到心儀學校都唔好氣餒,好好教育佢地,希望可以為校增光,我相信老師都會愛錫佢地的

公爵府

畀面勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

積極,正面

男爵府

樓主想法正面,希望你一方面發掘吳小既優點同時,亦可以在之後收到心儀學生取錄消息

而家只係六月尾,結始終未定,之後日子都有可能會有同學仔,考到自己心儀學校而放位出黎

但欣賞你的正面, good luck!

大宅

對,做好兩手準備

禁止訪問

引用:叩左咁多門都無消息,唯有接受現實,開始去

侯爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 大廚勳章

2014—2015學年圓玄二中學已斷龍了,通告可上翻中學網站閱讀。

容易拎  我問過其他老師,佢話斷龍不過仍然傾向收吳禮和學生,唔知真定假,不過我覺得斷龍係一件好事,總之呢六年要俾心機,希望入到band 1中學  發表於 14-6-25 20:52
容易拎  我問過其他老師,佢話斷龍不過仍然傾向收吳禮和學生,唔知真定假,總之呢六年要俾心機,希望入到band 1中學  發表於 14-6-25 20:51
容易拎  我問過其他老師,佢話斷龍不過仍然傾向收吳禮和學生,唔知真定假,總之呢六年要俾心機,希望入到band 1中學  發表於 14-6-25 20:50
你可以更新記錄, 讓好友們知道你在做什麼...

侯爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 大廚勳章

回覆:alfreday 的帖子

樓主六年後既事無人知道,而且小朋友潛能無限,家長能幫他好好發揮就是了。無需過多憂慮,放鬆d應付未來小一生活吧!

記住係小朋友讀書不是自己,請不要把個人主觀願望套入小朋友身上。希望小朋友有愉快的小學生活!

你可以更新記錄, 讓好友們知道你在做什麼...

複式洋房

回覆:alfreday 的帖子

留意:圓玄是中文中學,屬band 2,是不是一條龍也無所謂。反而目光要放高一點,進band 1的中學啊!💪

容易拎  無錯  發表於 14-6-26 07:55

複式洋房

讚成!

複式洋房

我建議樓主可多親自搜集吳小的資料,
若對學校無信心, 你會好自然地不配合家校合作.
小朋友見大人都咁自然又咁啰.
我小朋友讀圓幼K1, 將來係打算選吳小.

近排, 我對吳小的理解如下:

1.吳小現有P1x3班, P2x2班, P3x2班, P4x2班, P5&6各1班,
P5&6大概是殺校潮的產物, 情況開始改善;

2.一所人小的學校, 每位小朋友所獲資源相對豐富;

3.圓幼家長選吳小的最多;

4.既然圓幼和圓二都是好學校, 吳小在中間為何會跌watt?

這是我的個人意見, 大家分享下^^

複式洋房

我是看吳小的週年校報,
有96%中學派位是首志願, 相信就是圓二.

我亦親身看過吳小學生上體育課,
學生很乖的.

公爵府

回覆:4300dtns 的帖子

吳小96%首志願是因為BAND ONE學生少,BAND TWO及BAND THREE學生佔七成以上,如果學校程度計揀圓玄,康樂,何中,靈風機會大,因其他較高程度小學如BAND TWO生都會以救恩,何中及聖道為目標睇高一線,正如我經常提及有學校為保首三志願極推有把握又易入既中學給小六家長,家長在緊張心理下自然按老師所講揀中學,當全大埔競爭主力某幾間時,部份非熱門中學收表量少自然增加入讀機會率

hkgigi    發表於 14-6-26 14:20
hkgigi    發表於 14-6-26 14:20

大宅

正面

複式洋房

回覆 mrs.so 的帖子

Mrs So所說,吳小亦也有小于3成的Band1學生,

普通學校這樣成績是可以理解。

但校報的年份,升中應仍是一條龍.

96%不是去了圓二,是去了那?

96%是不包括一條龍的,那應該是個很小的數目,

他們應該是Band1學生想衝出去,

又或是圓二不想要的學生。

我是這樣解讀數據,若是錯誤請糾正。

Thanks

公爵府

回覆 4300dtns 的帖子

轉載教局...

為方便「一條龍」中、小學之間的合作,一所中學配對一所小學的「一對一」模式會較為適合和可行。學校如有充分理由認為其他配對模式更適合該校的情況,學校須充分諮詢他們的持份者,確保所用的模式完全符合以上第1段所述的「一條龍」辦學原則,並須確保「一條龍」中學和小學能充分合作和協調。在一般情況之下,學校應以「隨機編配」的方式,根據家長選擇分配中一學位,以確保「一條龍」中學符合收取全數小學部學生的原則,「龍」內的小六學生毋須經過篩選便可升讀所屬中學。

96%有一半BAND TWO生去了直資也算是首志願

BAND ONE生當然想衝出圓玄, 若是96%全入圓玄只因一條龍, 既然一條龍上圓玄, 對吳小及圓玄也應該是好事, 今年脫龍情況會是? 為何辦學機構要脫龍?

容易拎  因為圓玄想升做band 1尾,所以唯有結龍  發表於 14-6-29 16:09

複式洋房

Thanks Mrs So,

OIC, 原來去直資也算是首志願^^

脫龍應該是圓二自覺升呢,
而吳小又人丁單薄....

這些也是變數....
若干年后, 吳小生源質量改變? 再次接龍?
無人知道....

多請Mrs So 分享.

公爵府

回覆:4300dtns 的帖子

最擔心人少入讀吳小,辦學團體會否減少投放資源,這才是重要因素

首頁

尾頁

跳至