嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

男爵府

有冇bb都係咁or曾經係咁架?
有冇改善方法呀,請各mama分享下......
我餵到好灰呀:cry:
次次開左支奶又唔肯食,要大半個鐘先氹到佢瞓然後先食!
我試過餓佢,佢会飲1oz然後都係有氹佢瞓先食!

[ 本文章最後由 TSZYUI 於 07-11-19 15:38 編輯 ]

別墅

可能厭奶o者, 唔駛咁灰呀...
厭奶係無計wo, 我以前小b 厭奶個時, 就定時餵佢囉, 如果佢食得一oz 都算啦, 下餐差不多夠鐘先餵, 其間佢餓都由佢, 咁佢下餐就食得好d, 如果唔咁做, 相信真係會無心機餵佢

大宅

原文章由 TSZYUI 於 07-11-19 15:34 發表
有冇bb都係咁or曾經係咁架?
有冇改善方法呀,請各mama分享下......
我餵到好灰呀:cry:
次次開左支奶又唔肯食,要大半個鐘先氹到佢瞓然後先食!
我試過餓佢,佢会飲1oz然後都係有氹佢瞓先食! ...

TSZYUI :
有呀!我大仔以前係咁架,因每天都和爺爺嫲嫲飲荼,每曰就有個儍婆,開咗枝奶就唔係餵,係拍佢瞓 ,所以好易嘔奶架,都過去 啦!依家F.2 LA!
依家我細佬個仔(1歲)我細妹個女(5個月)都係咁,無乎
等佢哋食粥仔就無咁難攪

男爵府

原文章由 hunterxbuyer 於 07-11-19 05:37 PM 發表
可能厭奶o者, 唔駛咁灰呀...
厭奶係無計wo, 我以前小b 厭奶個時, 就定時餵佢囉, 如果佢食得一oz 都算啦, 下餐差不多夠鐘先餵, 其間佢餓都由佢, 咁佢下餐就食得好d, 如果唔咁做, 相信真係會無心機餵佢 ...

我試餓佢直頭冇食2餐,係乖乖哋食左2oz!

男爵府

原文章由 IVANYOYOMA 於 07-11-19 05:45 PM 發表
TSZYUI :
有呀!我大仔以前係咁架,因每天都和爺爺嫲嫲飲荼,每曰就有個儍婆,開咗枝奶就唔係餵,係拍佢瞓 ,所以好易嘔奶架,都過去 啦!依家F.2 LA!
依家我細佬個仔(1歲)我細妹個女(5個月)都係咁,無乎
等佢哋 ...

要去到食粥先好d
e +先得(2個月)
支奶好多時都放一個鐘以上!

大宅

原文章由 TSZYUI 於 07-11-19 18:43 發表

要去到食粥先好d
e +先得(2個月) 支奶好多時都放一個鐘以上!

TSZYUI :
.光陰似箭

大宅

我都餵到好灰心, 2個幾月到呢家都係咁..有無攪錯呀?:-( :-(
天生一對大電眼,仲有立體 4D 勁長鬈捷毛 HAHA  ~
Welcome to PY's Blog      

別墅

Some children are like this. Like my son, we needed to make him sleep before he could drink milk from the very beginning until 2 to 3 years old. I think there's too much things distract him from drinking the milk. He wanted to see or play with other thing than drink the milk. Once he sleep, he can drink the milk quickly, so we let him sleep before he drink.

禁止訪問

複式洋房

我個仔3個月開始厭奶,至6個月才開始識餓,佢之前都係要訓覺才肯食奶,所以li個都係過度期,最多到3個月試下比佢飲開奶茶呢!

別墅

原文章由 TSZYUI 於 07-11-19 18:39 發表

我試餓佢直頭冇食2餐,係乖乖哋食左2oz!

都無計, 如果唔係咁做, 你會好炆......忍耐下, 過一排就正常嫁啦!

男爵府

原文章由 mochuchu 於 07-11-20 11:50 AM 發表
don't worry!!!!
我囝囝都係咁,由佢個幾兩個月大時已經係咁到宜家:tongue:
初頭都好似妳咁,支奶開咗成個鐘都未飲到 次次都攪鬼死咁耐,
好攰 跟住佢瞓咗 就同妳飲la,激死
之後我哋會等佢 ...

你囝囝幾大呀宜家,我個女唔係成日瞓親佢瞓左但一抱起就醒!

禁止訪問

民房

我個老細重勁,出世到而差唔多都係甘,好彩mami有時幫吓甘,冇辦法....

大宅

回覆 #8 mimimomo6 的文章

me too:-( :-( :-( :-(

禁止訪問

畀面勳章

子爵府

我囡而家都係咁, 4個月, 開始好奇, 含住支奶擔天望地唔肯飲, 有時仲發脾4唔飲, 就算飲左都成日比佢郁身郁世搞到嘔晒出黎, 又係要瞓著左先肯飲, 好彩o既飲晒5安, 唔好彩o既只飲到1半.

男爵府

咁你哋d b 瞓着飲得快唔快呀?
我嗰個瞓着之後要食成粒鐘見食完!(5oz)

子爵府

原文章由 TSZYUI 於 07-11-29 16:14 發表
咁你哋d b 瞓着飲得快唔快呀?
我嗰個瞓着之後要食成粒鐘見食完!(5oz)

熟睡中飲得最快, 最快5分鍾飲晒5安; 最怕佢半mong半醒, 飲幾啖就喊唔肯再飲

民房

總之由開始到飲完,最快半個鍾(一日都冇一次),
平均一個鐘,最耐...天呀!成兩個鍾呀(一個禮拜二,三次)!

首頁

尾頁

跳至