在職全職

跳至

首頁

尾頁

大宅

我想問有邊個媽咪一個揍 2 個......?

我係同我老公同的仔仔一齊住的, 現在仔仔 3 歲, 我又想要多一個, 不過我自己又怕揍唔到, 因為現在都係我一個揍仔仔, 家務都係我做, 如果我多一個 bb, 咁我就要抱住 bb 帶仔仔反學及放學, 唔知有邊個媽咪有過咁的情形呢? 仲有多一個會有什麼要注意?

男爵府

Re: 我想問有邊個媽咪一個揍 2 個......?

我囉,我都係一個湊兩個,不過有時老公都會幫下手買下餸or同d仔女玩,不過家務都係自己做,我囡囡就係坐保母車番學放學,我抱住亞b帶囡囡到屋企樓下上車就ok!生多個d時間一定要分配好,不過我到而家都係好亂,有時唔一定會日日都做得晒d家務,bb未出世好難話要注意d咩,因為個個小朋友orBB習慣性格都唔同,一切都要等BB出世後再調節,(我細B未出世時我都諗得好好),點都好,我覺得有兩倨小朋友一齊成長係比一個開心好多

大宅

hi boey,

多謝你的資料, 其實我現在都仲想緊, 因為我要同我老公傾傾, 如果有多一個的時侯, 我大的應該上緊 k1, 我想我要抱注 bb 帶佢上學, 不過我屋企係住唐樓的, 要行樓梯 (5/f), 都好辛苦架, 但如果要的, 這個問題都會想想.

別墅

chungmother:
我 唔 止

大公子 Daniel 二公子 Edmond 三公子 Brian 四小姐 Zoe

男爵府

醒目開學勳章

我都係1個揍2個呀!買餸咩住細B都好辛苦架,全部屋企嘢都係我一個人做,係無人幫我,叫佢放假幫吓手做吓家務洗幾隻碗都好似唔願意,老公係唔會里我架,佢話之你死。有是真係好激氣 :-x :-x
:-P  :-P  :-P

複式洋房

Sandypigpig: You are a Wonder woman. How can you divide your time to taking care of all 4?? What are their age differences??
Chungmother: Me too, want a second baby. My son's now 16 months old. Is it too soon?? I'm also taking care of my son alone. But I hired local chinese maid to help me out 3hrs/day/week for cleaning & cooking. You can hire one to help you out. The other 4 days, my husband help me out to taking care of my son. If your husband is not that interested of helping out. Tell your husband that is the best time for daddy to spend time with his baby ^o^

複式洋房

我囝囝現在三個月大, 但我已正在想生多一個. 或會等多數個月便會開始努力. 我覺得見到我囝囝好得意的樣及行為真令我想生多一個一起玩

別墅

soleil:
亞 大 7歲 ,亞 二6歲 ,亞 三 5歲 ,細 妹 3個 月 大 .
其 實 時 間 表 係 自 己 set,我 每 朝 7
大公子 Daniel 二公子 Edmond 三公子 Brian 四小姐 Zoe

男爵府

sandypigpig

四個?比我實湊唔掂....佩服佩服~!!

水晶宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

我都係自己湊兩個,
大女讀二年班,返下晝,
返學放學都係自己接送,
所以亞仔未滿月已經日日跟出跟入遊車河! :-P
家務、買 食送 、煮飯,一腳踢;
褓母、司機、補習老師,通通都係我!
另外,仲可以兼職幫人補習,
又係全職媽媽,又係兼職補習老師,
有咩唔得o者,我地BK d 媽咪係萬能架嘛!

別墅

Hi Chungmother,
係喱度見到你喎,睇o黎你都幾想要多一個b喎,雖然我唔係自己湊兩個,但係時間係自己決定o既,其實最辛苦都係頭幾年,過左就會無後悔當初o既決定,不過當你一決定左,就一定要撐落去,唔好諗d唔開心o野,咁日子就好快過。我都好同意babyhowie講:「我地BK d 媽咪係萬能架嘛?」
sandypigpig,
我真係對你十二萬分佩服,睇o黎你湊4個都好似好輕鬆喎,我結婚時都同我老公講好話生4個o架,但生左兩個之後就驚左,而家就話兩個夠晒數囉!

等待驗證會員

chungmother,

Hello!! We live in UK ga. I look after my twin girls for myself,if my husband goes to work. Although,my husband has uncle and uncle's family in ther,but they are not very close with our.

Louise

別墅

我都係有兩個小朋友既全職媽咪, 我同意 cslam 講「其實最辛苦都係頭幾年,過左就會無後悔當初o既決定」, 而家囡囡17個月, 等佢返埋學, 就可以多 d 私人時間, 話唔定可以搵番野做.....
珍惜生命、把握今天,因為仍活著不是偶然,也不是必然! :-P

大宅

hi sandypigpig,

你實在係 super woman 呀, 真係世上只有媽媽好.

hi candy32, Soleil, oknsca, sandypigpig, babyhowie, calsm, twingirls, jimvan & 鄭太,

好多謝你地的經驗, 雖然現在仲未有第二個, 不過如果有, 我都會好似你地咁咁開心的.

男爵府

我都係一個揍兩個架 (3years and 1 year)....佢地大個d 時就會一齋玩, 所以我個人覺得兩個年齡相差about 2 years 比較好, 相差太遠有時真係玩唔埋架....相差太近頭個幾年會辛苦d...做父母就一定辛苦..但又會好rewarding 架...睇到佢地一天天長大真係好開心同滿足架...

別墅

最近我都做全職媽咪, 以前返工交個責任比"賓賓"及呀媽, 現在無工做要自己一個揍兩個, 十分辛苦及勞氣, 又要教功課又要煮飯, 好似同時間打仗, 現在才知呀媽揍我地五兄弟姊妹是咁辛苦
一仔一女之大頭蝦媽咪

民房

我個女6years and 仔仔3 year都係自己揍,而家肚裹面仲有一個!!

男爵府

Yomy,
恭喜你呀!知道仔定女未呢? 我都係諗三個kids 比較dynamic d..我都係有一仔(3yrs) 一女(1 yr), 都打算生第三個...不過我仲係想象唔到會有幾忙... but 我諗真係會忙好多.. All the best to the rest of your pregnancy..

男爵府

係呀 ~~ 我就黎捱完頭呢幾年啦 !!! 到左 9月大女就返小一, 細女就返 K.1 ~~ 我就可以舒服小小啦 :-P :-P

JimVan 寫道:
我都係有兩個小朋友既全職媽咪, 我同意 cslam 講「其實最辛苦都係頭幾年,過左就會無後悔當初o既決定」, 而家囡囡17個月, 等佢返埋學, 就可以多 d 私人時間, 話唔定可以搵番野做.....

男爵府

我大仔四月就五歲,細仔六月就兩歲!
湊兩個真係幾

首頁

尾頁

跳至