嬰兒用品

跳至

首頁

尾頁

別墅

我對B就快兩歲, 成日爭野. 多數哥哥搶走弟弟手中的東西, 有時會打弟弟, 弄得弟弟哭...叫佢同弟弟share,他大多數點都不肯.

細個時都唔會, 幾個月時懂得有多個bb係隔離, 哥哥都會好開心咁摸下弟弟. 弟弟自小比較黐身.

我懷疑可能係大約7-9個月, 經過一次弟弟出痘病了兩星期, 我們比較專注弟弟後, 哥哥開始扭計同愛和弟弟爭寵,可能係我們當時疏忽佢, 弄得他現在脾氣大又唔讓弟弟, 弟弟就好似貼身膏藥, 真係分身乏術, 自己完全處理不來他們的情緒. 發現自己愈來愈無耐性. 想請教各位twins 媽咪有沒有相同經驗或方法教我如何處理?

洋房

我對孖女現在5歲幾都係時常爭玩具啦, 有時仲旭手旭腳添, 又時常你投訴我, 我投訴你, 真係見到聽到都頭痛, 唯有罰佢哋2個都唔准玩囉
其實好難去辨別邊個對邊個錯, 唯有教佢哋2個要相親相愛囉~~

別墅

這年紀的bb係未識分享o既, 要到佢地返學, 懂性d, 有多d 教導和 example 就好d. 通常佢地爭, 我都隨佢, 除非有人動手就唔得. 這也是我地學習溫柔忍耐的時候!:-P

大宅

虎到金來勳章

emily3992講得好對, 這年紀的bb係未識分享o既, 媽咪relax la!
有冇出痘病, 家人有冇曾比較專注弟弟, 哥哥和弟弟都會爭寵,都會大大吓脾氣大又唔讓人, 都會好似貼身膏藥 ...

twins 媽咪有誰不是分身乏術, 愈來愈無耐性?
慢慢來, 我上 BK 都學了不少野
互勵!:lol:

別墅

既然係咁我只好盡量忍耐啦.多謝各位的回覆,聽了你們的說法咁我先無咁煩惱.

別墅

mrsanthony,

我都覺得係BK可以知多好多野,不過,好難有時間上來,反而係公司有時仲可以蛇下上來,只係比老闆看到時比較尷尬:mrgreen: 。

別墅

我對b就2歲了, 最近呢個月成日都動手動腳, 你用手打佢, 佢又用腳踢你, 最後都係大喊收場, 我都好頭痛:-(

原文章由 Vinell 於 07-11-23 18:17 發表
mrsanthony,

我都覺得係BK可以知多好多野,不過,好難有時間上來,反而係公司有時仲可以蛇下上來,只係比老闆看到時比較尷尬:mrgreen: 。

民房

我都有對孖仔, 就快六歲, 我好幸運, 佢哋相親相愛, 經常咀咀, 我都有少少心得令到佢哋相處融洽, 就係由細至大, 是旦一方跌到, 喊, 我都唔會理佢哋, 只會叫另外一個鍚番對方, 哄番對方, 久而久之, 佢哋會覺得另一方會好似媽媽咁鍚自己, 亦令到佢哋有責任愛護對方. 又如, 是旦一個激嬲爸爸, 我都會叫另一個拖住做錯事嗰個同爸爸say sorry, 咁樣會培養到佢哋互助互愛既精神.
至於爭嘢玩, 其實我兩個都好少爭, 因為細佬由細自大個性格都冇咩所謂, 都會讓哥哥, 不過咁, 都唔可以次次咁讓, 我會覺得對細佬不公平, 如哥哥爭住玩嗰件玩具, 我有時都會插吓手, 定立規距, 如每人玩5分鐘, 輪住玩, 如有任何一方不依從, 兩個都冇得玩

民房

我都有對孖仔, 就快六歲, 我好幸運, 佢哋相親相愛, 經常咀咀, 我都有少少心得令到佢哋相處融洽, 就係由細至大, 是旦一方跌到, 喊, 我都唔會理佢哋, 只會叫另外一個鍚番對方, 哄番對方, 久而久之, 佢哋會覺得另一方會好似媽媽咁鍚自己, 亦令到佢哋有責任愛護對方. 又如, 是旦一個激嬲爸爸, 我都會叫另一個拖住做錯事嗰個同爸爸say sorry, 咁樣會培養到佢哋互助互愛既精神.
至於爭嘢玩, 其實我兩個都好少爭, 因為細佬由細自大個性格都冇咩所謂, 都會讓哥哥, 不過咁, 都唔可以次次咁讓, 我會覺得對細佬不公平, 如哥哥爭住玩嗰件玩具, 我有時都會插吓手, 定立規距, 如每人玩5分鐘, 輪住玩, 如有任何一方不依從, 兩個都冇得玩

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章

我對孖仔現在識得爭野,仲成日打交添
原文章由 JJJA 於 07-11-26 23:45 發表
我都有對孖仔, 就快六歲, 我好幸運, 佢哋相親相愛, 經常咀咀, 我都有少少心得令到佢哋相處融洽, 就係由細至大, 是旦一方跌到, 喊, 我都唔會理佢哋, 只會叫另外一個鍚番對方, 哄番對方, 久而久之, 佢哋會覺得另一方會 ...

生活不單會有快樂  也一定會有痛苦
事情不單會有成功  也一定會有失敗
性格不單會有圓滿  也一定會有缺陷
戀愛不單會有甜蜜  也一定會有心酸
有時候  我們等的  並不是機會  而是釋懷
即使被祂原諒不一定足夠   有時你也得學習原諒自己

大宅

虎到金來勳章

唔好打佢呀, 唔係, 好快佢哋會打番 brother/sister/ father or mother 㗎!

我的口頭蟬是 "講道理" (就算佢哋不明你都要講, 好同佢哋洗定腦)
佢地爭, 我就要佢地"自己商量解決辦法, 要大家都滿意的, 如有任何一方不依從, 兩個都冇得玩" (就算佢哋沒有能力想出解決辦法你都要講, 好同佢哋洗定腦)

日子有功, 佢哋是會改變的!

各位twins mothers提議的辦法都好好, 能同大家分享/分擔, 向大家 學習, 我真高興!:lol:

首頁

尾頁

跳至