跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

好媽媽勳章 畀面勳章

大宅

handsome俾起上年好好多,可能年紀大咗
抵抗力好咗 不過要keep住"茶"潤d cream

侯爵府

原文章由 Baby承恩 於 07-11-22 17:45 發表
想請問大家嘅濕疹bb今年轉季嘅情況係點呢?

承恩每隔一兩個月都會喺腳仔到出...要搽類固醇.....唔知你地d濕疹bb依家點呢?

其實濕疹係點既呢

男爵府

呀女靚左一排 呢2日d 濕疹又出黎.:tongue:

原文章由 esther_fong 於 07-11-22 18:09 發表

其實濕疹係點既呢

禁止訪問

好媽媽勳章 畀面勳章

大宅

十一少有濕疹的地方,仍然有,無的地方,還保得住,主要習中在膝以下的地方,手胶位仍然有.....:-( :-( :-( 無日無之,難度要和hydrocortisone一齊成長.................................

禁止訪問

好媽媽勳章 畀面勳章

男爵府

梓悠又係出係腳仔多, 係呢2日出係面仔到.

原文章由 Baby承恩 於 07-11-23 09:50 發表
承恩d濕疹依家全部集中出哂隻腳仔到....面仔反而無咩事?-(

禁止發言

醒目開學勳章 畀面勳章

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 熱血勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

(sorry my Chinese typing has problem)

Mine one, her face seems better, one month one time put on 類固醇藥.

but her 手胶, foot胶 and body are non-stop!! needs to keeps put 藥 1-3days after rashes is serious. I think used 10 times 藥 in a month! she is quite serious if i dont use 藥,
her 胶 places would injuries/ bleeding esp. her foot!!

can u all introduce 藥 for me? then, no need to see doctor everytime and obtained small bottles of 藥, it's very expensive!!

btw, any mami think Chinese medicine is useful for baby? is that too fast to let them watch Chi. dr.?

原文章由 anaBB 於 07-11-28 10:27 發表
前掛第一次凍, 塊面已經出濕疹, 睇埋e生搽埋藥先好番. 好左一星期, 今日又發 點解一轉天氣就係咁發, 好煩呀

複式洋房

我個仔先前啲濕疹都幾厲害, 塊面成紅曬, 佢成日攛, 而手腕啲接位都會紅同甩皮, 後來自半歲 轉咗食低敏能恩2號,就好咗好多好多, 依家面仔唔會紅, 手都冇事, 不過間中可能轉天氣有時好差啲, 所以依家到一歲, 我都會繼續食住先, 大家可以試下啦

禁止訪問

好媽媽勳章 畀面勳章

大宅

me too! 不過近日天氣轉,面仔又紅左喇!:-(

原文章由 Baby承恩 於 07-11-28 14:27 發表
承恩都係食緊低敏能恩2號...我都唔敢同佢轉呀.:cry:

大宅

麵粉仔都係一轉天氣d濕疹就出晒黎:-( :-( 同佢搽QV佢右唔like係度唔停咁喊,都唔知幾時先可以同濕疹講byebye

大宅

俾起上年好好多 冇咁厲害

別墅

幸好阿B今年好好多! 但要不斷同佢保濕, 同用bath oil沖涼.

複式洋房

唉. 我隻豬又係咁ar 今日濕度得34% 佢塊面即刻又紅晒.睇怕過多日又變乳豬皮....:-(

複式洋房

:-( 其實係咪真係冇咩方法可以根治呢?

別墅

小希之前手胶位有, 我問睇開個中醫師(有西醫底), 佢話係因為bb消化唔晒d奶粉, 所以發出來, 佢叫我開稀d奶(6sp+6oz水-->5sp+7oz水), 依家keep咗2個月, 真係好番, 信不信由你.

不過今日小希塊面好似'曝刷' ,紅晒, 我覺得可能姑娘幫佢抺面時大力得滯la, 聽日擦多d lotion 先.

別墅

[quote]原文章由 foggyao 於 07-11-28 13:34 發表
(sorry my Chinese typing has problem)

我上次都問咗e生幾次, 佢先肯寫隻藥膏比我, 又話e d藥唔可以成日搽, 又話... ... 你試下問e生la (我哋直頭話睇e生都睇到窮, 幾乎聲淚俱下佢至肯寫咋, 更係la, 唔幫趁佢喎)

不過去藥房配時先知原來就係我自己平時用開果隻:tongue: , 唔係睇e生果d?-(

首頁

尾頁

跳至